20 °C

Балът на Мартина Христова е най-високият сред седмокласниците

Мартина Христова е седмокласничката с най-висок бал от кандидатстващите тази година от община Първомай.

Тя е получила 88 точки на изпита по български език и 86 – на математика. Въпреки разликата от 2 точки в полза на езика, тя е категорична - математиката е нейният предмет. Твърди, че от малка ѝ се оттадава и ѝ е интересно да достигне до верния отговор.

Мартина казва, че е очаквала да се представи добре – чувствала се е добре подготвена и принос за това има както семейството ѝ, така и учителите, които са ѝ преподавали.

Още не е сигурна с какво иска да се занимава след като завърши училище. Обича да рисува и да пътува. Наскоро е била в Германия, посетила е Кьолн и е впечатлена от катедралата в града. Обича да се занимава и с компютри, но е избрала паралелката с чужд език пред тази със софтуерен профил, защото е прецинила, че езиците ща са ѝ от полза в бъдеще.

С този бал – 450 точки, Мартина би могла да бъде ученичка във всяка гимназия, но „...Предпочетох СУ "Златаров", защото смятам, че и тук мога да получа необходимите знания, за да се реализирам по – нататък“.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Пъ
  първомайско бъдеще
  16 -6
  14:21, 30 юни 2017
  А бе, мойто момиче, бягай докато е време. Отиди в някоя езикова гимназия. Тук ще повехнеш и ще се затриеш. Светът е различен.
 • 2
  Д.
  Д.Н.
  12 -10
  14:53, 30 юни 2017
  "Първомайско бъдеше" СУ Асен Златаров е най-престижната гимназия в общината. Езиковите гимназии до никъде не водят и са загуба на време и средства. И аз съм завършил това училище и мога да ти кажа, че имам много повече знания от колкото моите колеги в университета имат, въпреки че са от професионални гимназии. За мен избора й не е лош. :)
  • До
   до Д.Н.
   7 -1
   10:47, 1 юли 2017
   Нали не си вярваш.
   1. Намаляване на броя на учениците заради демографската катастрофа.
   2. Увеличаване на броя на напускащите училище деца заради нежелание да учат.
   3. Застаряване на учителското съсловие.
   Въпросът е да не допуснем окончателната ***** ** образованието,както е тръгнало.
 • 3
  Би
  Бивш възпитаник на СУ
  8 -3
  22:44, 30 юни 2017
  Огромна грешка. В Първомай няма бъдеще. Няма реализация. Няма нищо. Радвам се, че се махнах на време. В големият град е истината. Хората са различни. Преподаването също. Естествено зависи и в какво училище си, но с такъв бал определено би могла да бъдеш в училище на светлинни години пред СУ. След време ще си осъзнаеш грешката. Колкото и да се модернизира училището, няма да се получи, самото преподаване и качество на образование куца. От всички учители добрите и способни се броят на пръстите на едната ръка на човек.
  • Д.
   Д.Н.
   6 -1
   11:29, 1 юли 2017
   Никой не казва, че в Първомай има развитие. Как искате да е добро преподаването след като 100% от учителите са завършили ПУ?! В ПУ няма развитие, там са отрепките на област Пловдив, куцо и сакато влиза!
 • 4
  А
  А
  10 -1
  11:56, 1 юли 2017
  Знам че всеки има право да изказва мнението си и всеки има различна гледна точка и всеки е прав за себе си.Но да се замислим за момент. Защо в малкия град да няма реализация? Защото ние сами правим така за да няма реализация. Защото заради такова мислене сме на такова дередже. От малки ни възпитават да мислим,че истината е в големия град,че в малкия град няма реализация. Но ние сме виновни, ако не се опитаме сами да променим нещатата и чакаме някой да дойде от някъде да ни оправи, то нищо няма да се промени. И какво като отиде в големия град ,да не би веднага да стане преуспяла или супер богата. Не трябва да бачка яко. То на всякъде е така в големите и малките градове, в селата, в чужбина и тн. Може и да си в най-затънтеното село но ако имаш акъл, воля, желание и постоянство може да постигнеш всичко,
  А относно училището.... Аз съм в 11 клас Природо-Математическа гимназия и какво от това, имам приятели елитни езикови гимназии и какво от това, да не би да сме супер преуспели. Навсякъде има ученици които не знаят за какво са там, просто искат на дипломата им да пише по престижното училище а дали ще научат нещо хич не им пука. В моето училище има много такива примери. Според мен няма значение къде учиш, всичко си зависи от теб самия. Ако искаш да учиш,ако не, не учи. И аз съм от малък град ,и аз съм била в същото положение като нея. Да,избрах да уча в големия град и какво от това не ме прави нещо повече от моите приятели, които останаха да учат в гимназията в града. Те постоянно показват знания в различни области и носят успехи на града. И вие вместо да се гордеете ,че имате такова дете в града ви и съм сигурна че имате още много такива умни деца в Първомай. Вие веднага го карате да отиде в друг град и да носи успехи и слава на него. Така сами правите града си изостанал, така правите правите образованието в училищата му лоши. Защото вместо да казвате на децата си това е училище там ще научиш много, вие казвате там е много лошо образоването, нищо не се учи. Много ясно,че в това училище ще е лошо образованието, защото самите деца отиват с такава нагласа там. То ако отиват всеки ден на училище, с мисълта че нищо не се учи, очевидно е че даденото ще е лошо, защото никой няма да учи. А и смятам че, училището, което е избрала Мартина е пълно с много добри учители, които искат да помогнат на учениците си да се развиват. Но пак казвам ако тя сама не се бута, не е упорита, не дава най-доброто от себе си , дори и в най-доброто училище да учи, с най-добрите учители, няма да успее!
  Аз на есен съм 12 клас и съм решила да продължа образованието си в България, не защото нямам възможност да отида в чужбина, а защото вярвам че в България има бъдеще! Защото е лесно да си хванеш багажа и да заминеш, но е трудно да останеш и да се бориш със системата и да се пробваш да направиш промяна.
  • Гл
   глупости
   5 -4
   08:18, 3 юли 2017
   И кои са успелите първомайци! Тоя, оня и сие. Всички се въртят я около краставици, я около аграрния. Нито един образован няма успял. Това момиче да отива в някоя елитна гимназия. Нашата гимназия е за останалите, с по-скромни възможности.
 • 5
  Пъ
  Първомайка
  3 -2
  13:40, 3 юли 2017
  Браво на Мартина.Поздравления.Наред с нея още ученици изкараха много хубави резултати на матурите.Децата са умни и искат да учат.Училището е хубаво.Преподаването-също..От сърце им желая да са здрави и да постигнат мечтите си.Много младежи са завършили гимназията и са се реализирали повече oт успешно.
 • 6
  П.
  П. П.
  3 -1
  15:08, 3 юли 2017
  Какви глупости говорите... СУ не може да стъпи и на малкия пръст на елитните гимназии в Плводив. Всеки, който не може да се пребори, остава в СУ. Щом момичето се е справило, по-добре е да отиде в училище, в което ще получи много повече знания. В СУ постоянно се хвалят с успехи, които не да кой знае какви, обаче го правят толкова публично, за да може да залъгват хората. Щом е избрала паралелка с чужд език, според мен е щяла да го научи доста по-добре и по на ниво в Пловдив. Там ще учи сред избрани деца, които са умни, а тук ще учи с масата деца, на които не им се учи и гледат дс минават от клас в клас. Говорите, че СУ е елитно гимназия и е по-добра от Пловдивските. Това е пълна глупост! В СУ приемат и с 0 точки (само да имаш завършен 7. клас), а е елитните гимназии в Плводив приемат с над 5.50 (т.е. 70т.). Всеки може да се замисли къде е по-добре да се учи.😉 Поздравления за Мартина и жалко, че няма да отиде в Плводив, за да се реализира по-добре и да нанатрупа повече знания. Тук със сигурност ще бъде отличничка, защото изобщо не се учи толкова, колкото в езиковите гимназии...
  • Би
   бивш възпитаник на СУ
   0 -2
   23:22, 5 юли 2017
   Да... вчера излязоха резултатите от второ класиране в област Пловдив- и, о-чудо- балът в някой "елитни" гимназии, е по-нисък от този в СУ - Първомай- о елите- поради що се срамиш да се наречеш"първомаец"? И 70 точки изобщо не са 5.50- а точно 4.93. И да- освен Мартина, доста деца имаха високи резултати и избраха да останат в СУ- Първомай ,чиито директор е много предприемчив и пълен с идеи и - не се съмнявайте - ще ги реализира - и деца като Мартина и доста други ще разберат, че са имали късмет да останат в родния си град и да учат в едно добро, макар и не "елитно"училище. А който иска да учи и да успее- ще го направи, независимо от мястото, което е избрал- просто трябва да вярва в себе си и да следва мечтите си! Успех на всички, избрали да останат- въпреки всичко и всички!!!
 • 7
  Ту
  тук не става
  0 -1
  16:05, 3 юли 2017
  Да отиде детето в по-добро училище, да натрупа знания. След това да овладее някой занаят, да завърши елитен университет. Ако тогава се сети за града, нека се върне да работи за него. Така виждам полза за Първомай. Да не се тупаме много с качествените си школа, че само прах се вдига. Елитни, и то не съвсем, бяхме в далечното минало.

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020
Последни новини