Няма уран в питейната вода на Първомайско

Няма наличие на естествен уран, надвишаващо границата от 0,03 мг/л в нито една от пробите взети от питейната вода в Първомайско и още няколко селища, недалеч от града. Съобщението е на Пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

В Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) бяха изследвани 18 проби, предоставени от РЗИ-Пловдив – по две от град Първомай, с. Крушево, с. Православен, с. Бяла река, с. Караджалово, с. Градина, с. Милево, с. Белозем и с. Борец. 
 

Резултатите са от днес,  следобед. За тях заместник-директорът на НЦРРЗ Орлин Стоянов информира министъра на здравеопазването Илко Семерджиев.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ур
    Уран във водата
    13 0
    18:12, 20 апр 2017
    Пълно е със стари сондажи за извличане на уран. Ясно е ставаме бройлери!
  • 2
    Ба
    БАТКО
    8 -1
    18:15, 20 апр 2017
    Дано това да е истина,нали пробите щяха да бъдат готови след месец,как стана толкова бързо,има няма 4-5 дена!
  • 3
    ЯС
    Я стига.
    10 0
    19:57, 20 апр 2017
    Оня ден има, тоя ден – няма. Как стана това. Кога се очаква пак да има и как ще разберат кога да мерят. Или твърдо – уран няма, а министерството на здравеопазването ще брои пилците следващата пролет. Хич не ви вярвам. Утре ще ни кажете, че уранът е нужен за правилното израстване на децата и е елемент на дълголетието.
  • 4
    Ха
    Хашимото
    8 0
    20:38, 20 апр 2017
    Всеки втори в града е или онко болен или има автоимунен проблем - Хашимото, ревматоиден артрит или друго увреждане. Очевидно има причина и добивът на уран в района е главният заподозрян. Проблемът е, че хората са доста прости и лесно се лъжат и успиват от медиите.
  • 5
    Ко
    КОЙ клати гората?
    2 0
    15:52, 22 апр 2017
    Първомай - Димитровград - Хасково ...топло,топло,топло...пардон - уран,уран,уран!
Последни новини