Спортното движение в Първомай започва преди 115 години

Организираният спортен живот в Първомай започва в началото на миналия век – според публикуваното в книгата на Никола Сталев „Първомай и Първомайско през вековете“.

Той счита за първи и организиран спортен клуб Ловното дружество в града и цитира вестник „Дневни новини“, в който има дописка за гостуването на „чирпанските юнаци“ в Първомай през 1902 година. Според автора на книгата, „юнаци“ преди 115 години са наричали занимаващите се със спортна дейност.

Следващият спортен клуб, който е останал в аналите е Колоездачното дружество „Фортуна“, основано през 1905 година.

През пролетта на 1922 година 12-15 младежи на възраст между 16 и 18 години, които играят футбол се събират и създават спортен клуб „Крепост“. Първият футболен мач е с отбора на Чирпанското туристическо дружество. Чирпанлии канят борисовградчани и ги побеждават. Под това име - „Крепост“ отборът съществува до края на 1922 година. След това приема името „Левски“, защото преминава под закрилата на известното в този период Пловдивско спортно дружество „Левски“. Този отбор през 1924 година става част от Спортен клуб „Борислав“.

Между 1924-25 година се появява и първото туристическо дружество „Драгойна“.

В този период, до 1926 година се основат няколко спортни клуба – освен споменатите вече „Крепост“, „Борислав“, борисовградчани основават „Марица“, „Спартак“, Ловно дружество „Сокол“.

Тогавашните дружества не се ограничават само в спорта, а развиват и активна културна дейност – към тях имало театрални трупи, духови музики, организирали се образователни и общоинформационни сказки, библиотеки, масови увеселения и празници.

Спортните прояви се провеждали изключително на открито – в периода от средата на пролетта до средата на есента. Спортът бил поставен на напълно аматьорски принцип – никой не получавал нищо, за да се занимава със спортна дейност. Периода до Чирпанското земетресение спортът в Първомай е бил доста оживен. Освен популярният футбол, лека атлетика, лов и туризъм, в Спортен клуб „Борислав“ се развивали и „дамски спортове“ - крокет. Тук дори се е издавал спортен вестник. През 1926 година в Борисовград се провежда спортен турнир, на който гостенки от „Славия“ демонстрират дамска хазена и хандбал.

По материали от книгата на Никола Сталев

"Първомай и Първомайско през вековете"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    1212112
    2 -1
    15:46, 16 мар 2017
    И скоро ще свърши за съжаление
Последни новини