1 °C

Спортното движение в Първомай започва преди 115 години

Организираният спортен живот в Първомай започва в началото на миналия век – според публикуваното в книгата на Никола Сталев „Първомай и Първомайско през вековете“.

Той счита за първи и организиран спортен клуб Ловното дружество в града и цитира вестник „Дневни новини“, в който има дописка за гостуването на „чирпанските юнаци“ в Първомай през 1902 година. Според автора на книгата, „юнаци“ преди 115 години са наричали занимаващите се със спортна дейност.

Следващият спортен клуб, който е останал в аналите е Колоездачното дружество „Фортуна“, основано през 1905 година.

През пролетта на 1922 година 12-15 младежи на възраст между 16 и 18 години, които играят футбол се събират и създават спортен клуб „Крепост“. Първият футболен мач е с отбора на Чирпанското туристическо дружество. Чирпанлии канят борисовградчани и ги побеждават. Под това име - „Крепост“ отборът съществува до края на 1922 година. След това приема името „Левски“, защото преминава под закрилата на известното в този период Пловдивско спортно дружество „Левски“. Този отбор през 1924 година става част от Спортен клуб „Борислав“.

Между 1924-25 година се появява и първото туристическо дружество „Драгойна“.

В този период, до 1926 година се основат няколко спортни клуба – освен споменатите вече „Крепост“, „Борислав“, борисовградчани основават „Марица“, „Спартак“, Ловно дружество „Сокол“.

Тогавашните дружества не се ограничават само в спорта, а развиват и активна културна дейност – към тях имало театрални трупи, духови музики, организирали се образователни и общоинформационни сказки, библиотеки, масови увеселения и празници.

Спортните прояви се провеждали изключително на открито – в периода от средата на пролетта до средата на есента. Спортът бил поставен на напълно аматьорски принцип – никой не получавал нищо, за да се занимава със спортна дейност. Периода до Чирпанското земетресение спортът в Първомай е бил доста оживен. Освен популярният футбол, лека атлетика, лов и туризъм, в Спортен клуб „Борислав“ се развивали и „дамски спортове“ - крокет. Тук дори се е издавал спортен вестник. През 1926 година в Борисовград се провежда спортен турнир, на който гостенки от „Славия“ демонстрират дамска хазена и хандбал.

По материали от книгата на Никола Сталев

"Първомай и Първомайско през вековете"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  12
  1212112
  2 -1
  15:46, 16 мар 2017
  И скоро ще свърши за съжаление

Хороскоп за 08.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
08 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
08 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
08 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
08 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
08 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
08 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
08 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
08 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
08 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
08 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
08 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
08 мар 2021
Последни новини