20 °C

Спортното движение в Първомай започва преди 115 години

Организираният спортен живот в Първомай започва в началото на миналия век – според публикуваното в книгата на Никола Сталев „Първомай и Първомайско през вековете“.

Той счита за първи и организиран спортен клуб Ловното дружество в града и цитира вестник „Дневни новини“, в който има дописка за гостуването на „чирпанските юнаци“ в Първомай през 1902 година. Според автора на книгата, „юнаци“ преди 115 години са наричали занимаващите се със спортна дейност.

Следващият спортен клуб, който е останал в аналите е Колоездачното дружество „Фортуна“, основано през 1905 година.

През пролетта на 1922 година 12-15 младежи на възраст между 16 и 18 години, които играят футбол се събират и създават спортен клуб „Крепост“. Първият футболен мач е с отбора на Чирпанското туристическо дружество. Чирпанлии канят борисовградчани и ги побеждават. Под това име - „Крепост“ отборът съществува до края на 1922 година. След това приема името „Левски“, защото преминава под закрилата на известното в този период Пловдивско спортно дружество „Левски“. Този отбор през 1924 година става част от Спортен клуб „Борислав“.

Между 1924-25 година се появява и първото туристическо дружество „Драгойна“.

В този период, до 1926 година се основат няколко спортни клуба – освен споменатите вече „Крепост“, „Борислав“, борисовградчани основават „Марица“, „Спартак“, Ловно дружество „Сокол“.

Тогавашните дружества не се ограничават само в спорта, а развиват и активна културна дейност – към тях имало театрални трупи, духови музики, организирали се образователни и общоинформационни сказки, библиотеки, масови увеселения и празници.

Спортните прояви се провеждали изключително на открито – в периода от средата на пролетта до средата на есента. Спортът бил поставен на напълно аматьорски принцип – никой не получавал нищо, за да се занимава със спортна дейност. Периода до Чирпанското земетресение спортът в Първомай е бил доста оживен. Освен популярният футбол, лека атлетика, лов и туризъм, в Спортен клуб „Борислав“ се развивали и „дамски спортове“ - крокет. Тук дори се е издавал спортен вестник. През 1926 година в Борисовград се провежда спортен турнир, на който гостенки от „Славия“ демонстрират дамска хазена и хандбал.

По материали от книгата на Никола Сталев

"Първомай и Първомайско през вековете"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  12
  1212112
  2 -1
  15:46, 16 мар 2017
  И скоро ще свърши за съжаление

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини