18 °C

Спортното движение в Първомай започва преди 115 години

Организираният спортен живот в Първомай започва в началото на миналия век – според публикуваното в книгата на Никола Сталев „Първомай и Първомайско през вековете“.

Той счита за първи и организиран спортен клуб Ловното дружество в града и цитира вестник „Дневни новини“, в който има дописка за гостуването на „чирпанските юнаци“ в Първомай през 1902 година. Според автора на книгата, „юнаци“ преди 115 години са наричали занимаващите се със спортна дейност.

Следващият спортен клуб, който е останал в аналите е Колоездачното дружество „Фортуна“, основано през 1905 година.

През пролетта на 1922 година 12-15 младежи на възраст между 16 и 18 години, които играят футбол се събират и създават спортен клуб „Крепост“. Първият футболен мач е с отбора на Чирпанското туристическо дружество. Чирпанлии канят борисовградчани и ги побеждават. Под това име - „Крепост“ отборът съществува до края на 1922 година. След това приема името „Левски“, защото преминава под закрилата на известното в този период Пловдивско спортно дружество „Левски“. Този отбор през 1924 година става част от Спортен клуб „Борислав“.

Между 1924-25 година се появява и първото туристическо дружество „Драгойна“.

В този период, до 1926 година се основат няколко спортни клуба – освен споменатите вече „Крепост“, „Борислав“, борисовградчани основават „Марица“, „Спартак“, Ловно дружество „Сокол“.

Тогавашните дружества не се ограничават само в спорта, а развиват и активна културна дейност – към тях имало театрални трупи, духови музики, организирали се образователни и общоинформационни сказки, библиотеки, масови увеселения и празници.

Спортните прояви се провеждали изключително на открито – в периода от средата на пролетта до средата на есента. Спортът бил поставен на напълно аматьорски принцип – никой не получавал нищо, за да се занимава със спортна дейност. Периода до Чирпанското земетресение спортът в Първомай е бил доста оживен. Освен популярният футбол, лека атлетика, лов и туризъм, в Спортен клуб „Борислав“ се развивали и „дамски спортове“ - крокет. Тук дори се е издавал спортен вестник. През 1926 година в Борисовград се провежда спортен турнир, на който гостенки от „Славия“ демонстрират дамска хазена и хандбал.

По материали от книгата на Никола Сталев

"Първомай и Първомайско през вековете"

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  12
  1212112
  2 -1
  15:46, 16 мар 2017
  И скоро ще свърши за съжаление

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
25 сеп 2020
Последни новини