„Заедно в спорта и изкуството“ ще бъдат учениците от 4 първомайски училища

Четири училища от община Първомай ще получат дофинансиране за проекти по програма „Заедно в спорта и изкуството“ на Министерството на образованието и науката, започнати през учебната 2022/23 г.

ОУ „Георги Караславов“ и ОУ „Христо Ботев“ – село Градина са финансирани и в двете в направление – „Спорт“ и „Изкуство“. Те получават съответно 32 097 лв. и 17 940 лв. общо за изкуство и за спорт.  Началното училище „Христо Ботев“ получава финансиране в размер на 15858 лв. в направление „Изкуство“, а учениците от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“  развиват уменията си в спорта за 22503 лв.

Заниманията с изкуства и спорт развиват ключови компетентности, необходими не само в образователния процес, но и в социален аспект. Творческите дейности, които ще се реализират по програмата, ще допринесат за стимулиране талантите на учениците, за повишаване на тяхната мотивация, за развиване на личното творчество, на танцовото, музикалното, театралното, филмовото и изобразителното изкуство в училище. Заниманията със спорт изграждат качества като воля, упоритост, постоянство, отговорност, самочувствие, дисциплинираност, екипност. Физическата активност оказва силно положително въздействие и върху психичното здраве на подрастващите и самоконтрола. Дейностите, които ще се реализират в областта на спорта, ще допринесат за физическото, емоционалното и социалното развитие на учениците.

Очаква се до дни да бъдат публикувани списъците на училищата, които ще получат финансиране  по програмата "Заедно в изкуството и спорта"през новата учебна година

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини