Кой и в какъв спорт ще представя България на олимпийските игри в Париж

По-малко от три месеца остават до олимпийските игри, като подготовката вече е на финалната си права. Това важи и за българските спортисти, които вече намериха място на игрите в Париж. До момента те са общо 33-ма.

От тях 20 са жени, а 13 мъже.

С 33-ма спортисти българската делегация вероятно ще е най-малката от 80 години. Единствено през 1924 (24 спортисти), 1928 (петима) и 1936 г. (26) делегацията е била по-малка. На последните игри в Токио преди години България беше представена от 42-ма спортисти в 12 спорта.

Малко или много

„Честно казано, максимумът ще е 42-ма или 43-ма спортисти“, обяви преди време председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова за очакванията си делегацията да бъде над 40 спортисти.

До този момент пълен отбор за игрите в Париж има художествената гимнастика, която е с две квоти в индивидуалното и участие при ансамблите. Квотите не са поименни, но по всяка вероятност в индивидуалното страната ще бъде представена от Боряна Калейн и Стиляна Николова, които са водещите състезателки.


Съставът на ансамбъла пък ще стане ясен допълнително.


Засега участие са си гарантирали трима плувци. Това са Петър Мицин (400 и 800 м свободен стил), Йосиф Миладинов (100 м бътерфлай) и Габриела Георгиева (200 м гръб), които имат покрит норматив А. Евентуално ще участва и Калоян Братанов, който е с покрит норматив Б на 50 метра свободен стил. Той ще му донесе участие в Париж само ако не бъде запълнена от участници с А норматив.

Три квоти България има в бадминтона, където ще участват трикратните европейски шампионки Габриела и Стефани Стоеви в двойките при жените, както и Калояна Налбантова.


Двама са представителите в спортната гимнастика: Валентина Георгиева и Кевин Пенев (и двамата се състезават на прескок).


До този момент четирима български боксьори са си осигурили квоти: Хавиер Ибаниес (57 кг) Рами Киуан (71 кг), Станимира Петрова (54 кг) и Светлана Каменова (57 кг). За бокса обаче има последна олимпийска квалификация, която е в Тайланд. В нея ще участват шестима българи: Златислава Чуканова (51 кг) и Аслъхан Мехмедова (60 кг) при жените, а при мъжете Ергюнал Себахтин (51 кг), Радослав Росенов (63.5 кг) и Кристиян Николов (80 кг). Единствената въпросителна е при най-тежките (+92 кг), където се борят Йордан Морехон и Петър Белберов.

Големи са надеждите към състезателите по вдигане на тежести. Там България за момента има трима представители: Карлос Насар (89 кг), Божидар Андреев (73 кг) и Иван Димов (61 кг).

Останалите с квоти

В кану-каяка България има една квота, която донесе Йоана Георгиева. Тя е в дисциплината едноместен каяк 500 метра. Гребците са двама: Кристиян Василев и Десислава Ангелова - скиф.

Две квоти България има и в спортната стрелба. Те са на Антоанета Костадинова (25 метра пистолет) и Кирил Киров (10 метра въздушен пистолет).

За пръв път ще има български представител в таекуондото. Това е иранката Кимия Ализадех, която получи български паспорт.

Квота за игрите в Париж спечели и най-добрата българска състезателка във фехтовката Йоана Илиева. Тя ще участва в турнира на сабя.

Йоана Илиева.

Спорт, който има гарантирано място на игрите в Париж, е джудото, макар квотите все още да не са официално раздадени. Почти сигурно представители на България ще са Ивайло Иванов (90 кг) и Марк Христов (73 кг).

Иванов е 11-и в ранглистата в своята категория, като директно се класират първите 17, а крайният срок е 23 юни. Христов се намира на 25-о място, но вероятно ще получи една от 13-те континентални квоти за Европа.

Последен шанс за борбата

Много по-сложна е ситуацията при най-успешния спорт за България на олимпийски игри - борбата. До момента само двама български борци са си осигурили квоти за Париж - натурализираният украинец Семен Новиков (борба класически стил 87 кг) и Биляна Дудова (62 кг).

Последният шанс на борците е на квалификацията в Истанбул, която предстои от 9 до 12 май. Общо 15 български състезатели ще излязат на тепиха в Турция.

Класическата борба разчита на: Едмонд Назарян (60 кг), Абу Амаев (67 кг), Айк Мнацаканян (77 кг) и Калоян Иванов (97 кг). Като последният влиза на мястото на контузения Кирил Милов, отпаднал окончателно за игрите в Париж.

Пет жени ще се борят на квалификацията: Миглена Селишка (50 кг), Ивена Бинкова (53 кг), Евелина Николова (57 кг), Мими Христова (68 кг) и Юлияна Янева (76 кг). В свободния стил представителите на България са: Георги Вангелов (57 кг), Микай Наим (65 кг), Мирослав Киров (74 кг), Могамед Рамазанов (86 кг), Ахмед Батаев (97 кг) и Георги Иванов (125 кг).

Въпросът с лекоатлетите

Не е сигурно и дали България ще има представители в лекоатлетическите състезания. Причината е, че световната федерация (World Athletics) повиши много нормативите в сравнение с игрите в Токио, което остави българите с много малки шансове.

В японската столица с покрити нормативи влязоха само Ивет Лалова, Мирела Демирева (висок скок) и Габриела Петрова (троен скок), докато другите участници влизаха по местата си в световната ранглиста.

За момента по този показател за Париж изглежда вероятно участието на Демирева. Много по-назад в т.нар. Road to Paris са останалите лекоатлети. За всички дисциплини крайният срок е 12 май.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини