Спешни медици протестираха срещу насилието над тях

Служители в спешното отделение на МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол протестираха против агресията и насилието срещу тях по време на работа.

Гражданската проява беше в двора на болницата и беше подкрепена от лекари, здравни специалисти и медицински сестри от другите болнични отделения.

Протестът е организиран от синдикалните поделения на КНСБ и "Подкрепа", както и от Лекарския съюз и Съюза на медицинските сестри. 

Преди седмица млад мъж нападна през нощта дежурните лекари и сестри в спешно и хирургично отделение и ги заплаши с нож. Това не е единичен случай на насилие над медици, главно от спешното отделение в болницата. 

Според завеждащия отделението д-р Недялка Влахова поне веднъж на месец има подобни конфликти. 

Директорът на болницата д-р Панайот Диманов заяви, че напълно подкрепя протестните действия на колегите си и е дълбоко възмутен от агресията на пациентите към здравните работници в цялата страна. 

Според него изискванията за безопасност в болницата са спазени, но старата структура на лечебното заведение затруднява ефективната денонощна охрана на всички сгради.

В края на юни 2013 г. Народното събрание прие единодушно промени в Наказателния кодекс, с които нападение срещу медицински лица ще се осъжда с "лишаване от свобода". Посегателството се приравнява с причиняване на телесна повреда на полицай, съдия, прокурор, следовател и други длъжностни лица. 

Нападението ще се наказва със затвор до три години при лека телесна поведа и до 10 г., ако поражението е тежко. 

За медицински лица бяха определени лекари, стоматолози, акушери, магистър фармацевти и медицински сестри.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини