21 °C

"Брадва от ново поколение" сглоби самоук майстор

Машина за цепене на дърва от нов вид се появи в Първомай. Самоукият майстор и дърводелец Емил Николов си „открадна“ идеята от Интернет и си сглоби „брадва от ново поколение“.

За демонстрацията си Емил беше избрал най-чепатите дърва, с преплетени жили, които трудно биха били разсечени по познатия ни начин и ни показа как с минимум усилия това може да стане.

Машината на Емил Николов представлява стоманен конус, който посредством ремък и електрически мотор се върти. Върхът на конуса прониква в дървото и го разцепва. Така, при добра организация, двама човека могат да нацепят кубик дърва за час. Емил я нарича „Брадва от ново поколение“ и разказва, че когато е видял клипове с подобен уред в Интернет, много се е запалил по идеята. Домът му се отоплява с дърва и веднага е преценил, че би му било много полезно да може да ги „цепи“ по този начин.

Предимствата на новия уред са, че не изисква почти никакви усилия както е при ползването на брадва и не издава почти никакъв шум в сравнение с банциг.

Емил, когото мнозина познават покрай разнообразните му занимания, споделя, че за дървесината и работата с дърво най-напред е научил от учителя Димитър Делчев. С вроденото му любопитство и увлечение към техниката се е научил не само да я обработва, но и да си прави машини.

След като изпробвал машината, Емил на свой ред е качил клип в Интернет. Вече е получил много запитвания от различни краища на България за техническите характеристики и начина на сглобяване. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Но
  Новина ли?
  13 -1
  12:13, 26 яну 2017
  Г-жо Кирякова, новината Ви е закъсняла с около 10 години. Поне от толкова време въпросните конуси се продават на пазара в Димитровград, а и се изработват от стругарите в град Първомай.
 • 2
  Ни
  Ники
  7 -1
  12:50, 26 яну 2017
  "Партия от ново поколение" сглоби самоук майстор.

  Преди няколко дни, самоук майстор сглоби партия на вр. Бузлуджа.Нарче я БКП.
  Партията е революционно откритие,за което ама хич не е писано досега.
  За най-новите открития четете само при нас....... Теодора Кирякова.
 • 3
  Он
  ОНЗИ
  1 -1
  22:48, 26 яну 2017
  Можете ли да ми кажете към кой стругар да се обърна да ми направи такъв конус ?
 • 4
  До
  До онзи
  6 0
  08:55, 27 яну 2017
  Иди до Бранко.

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021

Случаен виц

Последни новини