16 °C

"Брадва от ново поколение" сглоби самоук майстор

Машина за цепене на дърва от нов вид се появи в Първомай. Самоукият майстор и дърводелец Емил Николов си „открадна“ идеята от Интернет и си сглоби „брадва от ново поколение“.

За демонстрацията си Емил беше избрал най-чепатите дърва, с преплетени жили, които трудно биха били разсечени по познатия ни начин и ни показа как с минимум усилия това може да стане.

Машината на Емил Николов представлява стоманен конус, който посредством ремък и електрически мотор се върти. Върхът на конуса прониква в дървото и го разцепва. Така, при добра организация, двама човека могат да нацепят кубик дърва за час. Емил я нарича „Брадва от ново поколение“ и разказва, че когато е видял клипове с подобен уред в Интернет, много се е запалил по идеята. Домът му се отоплява с дърва и веднага е преценил, че би му било много полезно да може да ги „цепи“ по този начин.

Предимствата на новия уред са, че не изисква почти никакви усилия както е при ползването на брадва и не издава почти никакъв шум в сравнение с банциг.

Емил, когото мнозина познават покрай разнообразните му занимания, споделя, че за дървесината и работата с дърво най-напред е научил от учителя Димитър Делчев. С вроденото му любопитство и увлечение към техниката се е научил не само да я обработва, но и да си прави машини.

След като изпробвал машината, Емил на свой ред е качил клип в Интернет. Вече е получил много запитвания от различни краища на България за техническите характеристики и начина на сглобяване. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Но
  Новина ли?
  13 -1
  12:13, 26 яну 2017
  Г-жо Кирякова, новината Ви е закъсняла с около 10 години. Поне от толкова време въпросните конуси се продават на пазара в Димитровград, а и се изработват от стругарите в град Първомай.
 • 2
  Ни
  Ники
  7 -1
  12:50, 26 яну 2017
  "Партия от ново поколение" сглоби самоук майстор.

  Преди няколко дни, самоук майстор сглоби партия на вр. Бузлуджа.Нарче я БКП.
  Партията е революционно откритие,за което ама хич не е писано досега.
  За най-новите открития четете само при нас....... Теодора Кирякова.
 • 3
  Он
  ОНЗИ
  1 -1
  22:48, 26 яну 2017
  Можете ли да ми кажете към кой стругар да се обърна да ми направи такъв конус ?
 • 4
  До
  До онзи
  6 0
  08:55, 27 яну 2017
  Иди до Бранко.

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини