24 °C

"Брадва от ново поколение" сглоби самоук майстор

Машина за цепене на дърва от нов вид се появи в Първомай. Самоукият майстор и дърводелец Емил Николов си „открадна“ идеята от Интернет и си сглоби „брадва от ново поколение“.

За демонстрацията си Емил беше избрал най-чепатите дърва, с преплетени жили, които трудно биха били разсечени по познатия ни начин и ни показа как с минимум усилия това може да стане.

Машината на Емил Николов представлява стоманен конус, който посредством ремък и електрически мотор се върти. Върхът на конуса прониква в дървото и го разцепва. Така, при добра организация, двама човека могат да нацепят кубик дърва за час. Емил я нарича „Брадва от ново поколение“ и разказва, че когато е видял клипове с подобен уред в Интернет, много се е запалил по идеята. Домът му се отоплява с дърва и веднага е преценил, че би му било много полезно да може да ги „цепи“ по този начин.

Предимствата на новия уред са, че не изисква почти никакви усилия както е при ползването на брадва и не издава почти никакъв шум в сравнение с банциг.

Емил, когото мнозина познават покрай разнообразните му занимания, споделя, че за дървесината и работата с дърво най-напред е научил от учителя Димитър Делчев. С вроденото му любопитство и увлечение към техниката се е научил не само да я обработва, но и да си прави машини.

След като изпробвал машината, Емил на свой ред е качил клип в Интернет. Вече е получил много запитвания от различни краища на България за техническите характеристики и начина на сглобяване. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Но
  Новина ли?
  13 -1
  12:13, 26 яну 2017
  Г-жо Кирякова, новината Ви е закъсняла с около 10 години. Поне от толкова време въпросните конуси се продават на пазара в Димитровград, а и се изработват от стругарите в град Първомай.
 • 2
  Ни
  Ники
  7 -1
  12:50, 26 яну 2017
  "Партия от ново поколение" сглоби самоук майстор.

  Преди няколко дни, самоук майстор сглоби партия на вр. Бузлуджа.Нарче я БКП.
  Партията е революционно откритие,за което ама хич не е писано досега.
  За най-новите открития четете само при нас....... Теодора Кирякова.
 • 3
  Он
  ОНЗИ
  1 -1
  22:48, 26 яну 2017
  Можете ли да ми кажете към кой стругар да се обърна да ми направи такъв конус ?
 • 4
  До
  До онзи
  6 0
  08:55, 27 яну 2017
  Иди до Бранко.

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини