8 °C

Баш майсторът на виното тази година е Петър Караславов

  Баш майсторът на виното тази година е Петър Караславов, направил най-доброто питие с грозде от сорт каберне фран. Така реши журито на конкурса за винопроизводител на XVI Празник на виното и винопроизводството, проведен в Първомай на 8 февруари.

  Празникът традиционно беше открит от кмета на общината. В приветствието си Николай Митков каза: „Още от времето на древните траки, които населявали  тези земи, виното е било на почит. Жива е традицията да се прави хубаво вино и уверен съм, че  тепърва ще се доказва потенциала на общината като винарски район и виното ще играе сериозна роля в развитието на икономиката и привличането на нови инвестиции.”

  Сред гостите на празника бяха проф. Иван Върляков- изпълнителен директор на РАО”Тракия”,  Властимир Петрович и Добри Станимирович от Република Сърбия, общински съветници, зам.- кметове на приятелски общини, кметове на населени места от общината.

  По време на празника своя продукция представиха винарни от региона и земеделски производители. В програмата участваха оркестър „Дионис“ с ръководител Петър Тенев и танцов клуб „Евридика“ с хореограф Адриан Драгославов.

  Жури в състав технолозите Данаил Янков - председател и членове Татяна Стефанова и Димитър Иванов оцени вината на местните производители. За пръв път председателят разговаря с участниците в конкурса и им даде полезни съвети как да направят по-добро домашното си вино.

  Преди награждаването той сподели, че тази година са представени 20 чудесни вина и журито е било затруднено в избора си. „Не само, че тази година беше добра и гроздето беше с висока захарност, личи си, че домашните майстори влагат повече умения и и знания“, каза Данаил Янков.

  Тази година за пръв път беше дадена поощрителна награда – тя отиде за розето на Даниел Димов. Наградата за бяло вино получи Дончо Дончев за своя мускат-отонел.

  При червените вина II- ро място спечели виното на Николай Йорданов – сорт мерло, а III-то място - Мартин Митрев- сорт сира. Всички майстори, класирани на призови места получиха грамоти и парични награди, а големият победил Петър Караславов – традиционния съд за вино от „Томика – метал“. Празникът продължи с хоро и на сладки приказки с вино и мезе.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   Ве
   Ветеран.
   12 -1
   11:15, 9 фев 2020
   Браво на баш майсторите това е хубава традиция дано да се почита всяка година и да се направи и празник на ракията също тук сме силни в тия домашни направий и луканки и мезета от домашното по хубаво си няма.
   • Па
    Партизан
    8 -3
    05:17, 10 фев 2020
    Супер предложение! Параславов ша е доволен - лакти на масата и до 100 - няма мърдане.
  • 2
   Тъ
   Тъща
   8 -7
   12:13, 9 фев 2020
   На всяка Тъща пожелавам такъв зет!!! Да се гордее и хубаво вино да пие. Във виното е истината!!! И Здравето е във виното!!! Който пие, зло не мисли! Наздраве!!!
  • 3
   На
   Надлез
   13 -2
   13:04, 9 фев 2020
   Някой знае ли кога ще запълнят цепнатините на околовръстният надлез?
   • Пи
    Питагор
    18 -8
    13:26, 9 фев 2020
    Когато направят конкурс Кольо фичето в пърумай тогава. Една от задачите в то конкурс жъ е опраяне на надлеза и сигурно пак някой Караславов жъ гу спичели
   • Св
    Сватанака
    12 0
    17:39, 9 фев 2020
    Недей бе, Питагоре по цепките на надлезите безспорен фаворит е Минчо Ху.
   • Аб
    АБВ
    4 0
    22:09, 9 фев 2020
    Ти пък сега къде отиде? Хората честват на центъра на града ти ходиш по надлезите! Ходи си хлецкай сяка сутрин по лявото платно (там е по малка дупката),ала внимавай !!! да не идва отсреща някой себеподобен на който си заел трасето и тогава да стане инфекция!
  • 4
   Ив
   Иван Маринов
   4 0
   16:13, 9 фев 2020
   "...Николай Миткова каза..." Това някакъв бъзик с кмета ли е?
   • Бъ
    Бъзика
    8 -1
    18:11, 9 фев 2020
    Не,просто да се знае кой е,че много хора още не могат да прежалят ранения войник Папазчо 😂😂😂😂
   • 12
    123
    8 -3
    05:19, 10 фев 2020
    Първомай е на автопилот.
   • Къ
    към 123
    9 0
    07:54, 10 фев 2020
    123- ти Ангу 16 години за пилот ли го имаше.
  • 5
   До
   До
   7 -2
   17:45, 9 фев 2020
   Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон.Празнува се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари, а не когато Българската православна църква тържествено чества Трифоновден.И питам : Защо? Защо по стар стил? Не е ли логично такъв празник на виното да е свързан с Трифоновден? Логично е ,и уж е свързан. Ама не. За капак, ние в Първомай сме по средата на два стола. А сега, вие ми кажете що за държава сме ,що за вяра,традиции,народ,и българщина?
  • 6
   Тр
   трезвен
   4 -3
   09:53, 10 фев 2020
   Това на първата снимка Мишо ли е ? Той станал по-овален от бурето до него. Животът и ценностите в малкия град не прощават.
   • Ощ
    още по-трезвен
    2 0
    08:19, 12 фев 2020
    Това ли те впечатли, а не видя ли, че само двама гледат от разстояние? Празник не се получи. Защо ли? Въпреки напъните да снимат там където са се посъбрали, много хора преминаваха площада без да погледнат дори...
  • 7
   Ве
   Ветеран
   3 0
   15:17, 11 фев 2020
   А до пукнатините на надлеза ако бях аз кмет от кумова срама щях сам да я замажа от някви командировки или просто така срам срам не се бара нищо тва е и не се мърда не ходят да ровят в софия можели цялата карта синя ти червен да влезеш там с кви очи и как ама той не е виновен кмета еми катето с то избранник губещ тук ще се затъва тва е

  Хороскоп за 07.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
  07 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
  07 апр 2020
  Последни новини