Баш майсторът на виното тази година е Петър Караславов

    Баш майсторът на виното тази година е Петър Караславов, направил най-доброто питие с грозде от сорт каберне фран. Така реши журито на конкурса за винопроизводител на XVI Празник на виното и винопроизводството, проведен в Първомай на 8 февруари.

    Празникът традиционно беше открит от кмета на общината. В приветствието си Николай Митков каза: „Още от времето на древните траки, които населявали  тези земи, виното е било на почит. Жива е традицията да се прави хубаво вино и уверен съм, че  тепърва ще се доказва потенциала на общината като винарски район и виното ще играе сериозна роля в развитието на икономиката и привличането на нови инвестиции.”

    Сред гостите на празника бяха проф. Иван Върляков- изпълнителен директор на РАО”Тракия”,  Властимир Петрович и Добри Станимирович от Република Сърбия, общински съветници, зам.- кметове на приятелски общини, кметове на населени места от общината.

    По време на празника своя продукция представиха винарни от региона и земеделски производители. В програмата участваха оркестър „Дионис“ с ръководител Петър Тенев и танцов клуб „Евридика“ с хореограф Адриан Драгославов.

    Жури в състав технолозите Данаил Янков - председател и членове Татяна Стефанова и Димитър Иванов оцени вината на местните производители. За пръв път председателят разговаря с участниците в конкурса и им даде полезни съвети как да направят по-добро домашното си вино.

    Преди награждаването той сподели, че тази година са представени 20 чудесни вина и журито е било затруднено в избора си. „Не само, че тази година беше добра и гроздето беше с висока захарност, личи си, че домашните майстори влагат повече умения и и знания“, каза Данаил Янков.

    Тази година за пръв път беше дадена поощрителна награда – тя отиде за розето на Даниел Димов. Наградата за бяло вино получи Дончо Дончев за своя мускат-отонел.

    При червените вина II- ро място спечели виното на Николай Йорданов – сорт мерло, а III-то място - Мартин Митрев- сорт сира. Всички майстори, класирани на призови места получиха грамоти и парични награди, а големият победил Петър Караславов – традиционния съд за вино от „Томика – метал“. Празникът продължи с хоро и на сладки приказки с вино и мезе.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Ве
      Ветеран.
      12 -1
      11:15, 9 фев 2020
      Браво на баш майсторите това е хубава традиция дано да се почита всяка година и да се направи и празник на ракията също тук сме силни в тия домашни направий и луканки и мезета от домашното по хубаво си няма.
      • Па
        Партизан
        8 -3
        05:17, 10 фев 2020
        Супер предложение! Параславов ша е доволен - лакти на масата и до 100 - няма мърдане.
    • 2
      Тъ
      Тъща
      8 -7
      12:13, 9 фев 2020
      На всяка Тъща пожелавам такъв зет!!! Да се гордее и хубаво вино да пие. Във виното е истината!!! И Здравето е във виното!!! Който пие, зло не мисли! Наздраве!!!
    • 3
      На
      Надлез
      13 -2
      13:04, 9 фев 2020
      Някой знае ли кога ще запълнят цепнатините на околовръстният надлез?
      • Пи
        Питагор
        18 -8
        13:26, 9 фев 2020
        Когато направят конкурс Кольо фичето в пърумай тогава. Една от задачите в то конкурс жъ е опраяне на надлеза и сигурно пак някой Караславов жъ гу спичели
      • Св
        Сватанака
        12 0
        17:39, 9 фев 2020
        Недей бе, Питагоре по цепките на надлезите безспорен фаворит е Минчо Ху.
      • Аб
        АБВ
        4 0
        22:09, 9 фев 2020
        Ти пък сега къде отиде? Хората честват на центъра на града ти ходиш по надлезите! Ходи си хлецкай сяка сутрин по лявото платно (там е по малка дупката),ала внимавай !!! да не идва отсреща някой себеподобен на който си заел трасето и тогава да стане инфекция!
    • 4
      Ив
      Иван Маринов
      4 0
      16:13, 9 фев 2020
      "...Николай Миткова каза..." Това някакъв бъзик с кмета ли е?
      • Бъ
        Бъзика
        8 -1
        18:11, 9 фев 2020
        Не,просто да се знае кой е,че много хора още не могат да прежалят ранения войник Папазчо 😂😂😂😂
      • 12
        123
        8 -3
        05:19, 10 фев 2020
        Първомай е на автопилот.
      • Къ
        към 123
        9 0
        07:54, 10 фев 2020
        123- ти Ангу 16 години за пилот ли го имаше.
    • 5
      До
      До
      7 -2
      17:45, 9 фев 2020
      Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на свети Трифон.Празнува се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари, а не когато Българската православна църква тържествено чества Трифоновден.И питам : Защо? Защо по стар стил? Не е ли логично такъв празник на виното да е свързан с Трифоновден? Логично е ,и уж е свързан. Ама не. За капак, ние в Първомай сме по средата на два стола. А сега, вие ми кажете що за държава сме ,що за вяра,традиции,народ,и българщина?
    • 6
      Тр
      трезвен
      4 -3
      09:53, 10 фев 2020
      Това на първата снимка Мишо ли е ? Той станал по-овален от бурето до него. Животът и ценностите в малкия град не прощават.
      • Ощ
        още по-трезвен
        2 0
        08:19, 12 фев 2020
        Това ли те впечатли, а не видя ли, че само двама гледат от разстояние? Празник не се получи. Защо ли? Въпреки напъните да снимат там където са се посъбрали, много хора преминаваха площада без да погледнат дори...
    • 7
      Ве
      Ветеран
      3 0
      15:17, 11 фев 2020
      А до пукнатините на надлеза ако бях аз кмет от кумова срама щях сам да я замажа от някви командировки или просто така срам срам не се бара нищо тва е и не се мърда не ходят да ровят в софия можели цялата карта синя ти червен да влезеш там с кви очи и как ама той не е виновен кмета еми катето с то избранник губещ тук ще се затъва тва е
    Последни новини