Нови 72 книги чакат читатели в Централната градска библиотека

 Нови 73 книги влязоха във фонда на Ценралната общинска библиотека на читалище :Св.св. Кирил и Методий“ - Първомай.

Те са спечелени от втората конкурсна сесия на програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”-2019г. Проектът е на стойност 952,48 лв. – от тях 857,23 лв., отпуснати от Министерство на културата и 95,25 лв. собствено участие. Закупените книги са на 28 български издателства, подбрани съобразно интересите и потребностите на читателите.

Сред тях са биографиите на любими български актьори – Невена Коканова и Павел Попандов, най-четената книга за 2019 година „Скандал“ на Венета Райкова“. Една от книгите е на нашумелия и един от най-превежданите съвременни  автори - Георги Господинив. Неговата „Всичките наши тела“  е събрала 103 „свръхкратки истории” както ги нарича авторът. Завършена е преди година в Ню Йорк, където той печели една от най-престижните писателски стипендии в света, тази на Нюйоркската обществена библиотека...

Свръхкратките истории на Господинов са смешни,абсурдни, меланхолни и иронични едновременно. Избрани автобиографии, Преброяване на нощната стража, Трите пъти в които Х.Х. беше щастлив, Страхът на коректорката от грешка, Петел в Пирогов, Гинко Билоба в Ню Йорк, Ангелът на непрочетените книги... Това са само част от заглавията в книгата, които вече носят историите в себе си.

Днес, когато се говори много и напосоки като в кръчма, добрата къса история идва да ни даде мяра за всяка дума. И за всяка минута. Щè ми се да е така.”, казва Георги Господинов в послеслова на книгата си.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини