Веселина Димитрова: "Пчеларството е само хоби"

10 февруари е подходящ ден читателите на Parvomai.NET  да се запознаят с Веселина Димитрова - пчелар от Първомай, станала част от една нестандартна инициатива – „Осинови кошер“.

На днешната дата Българската православна църква чества деня на Св. Харалампий, считан за закрилник на пчеларите. А Веселина е наследствен пчелар. Първите си кошери е получила от дядо си Динко Петков. Те са позиционирани в Брягово.

Да се препитаваш с пчеларство в България е трудно, категорична е Веселина. Цените са ниски, пазарът е нестабилен, често има внос на нискокачествен, но евтин мед. Затова за нас пчеларството е само хоби.

А това хоби го практикува заедно със съпруга си. По техните стъпки тръгват и синовете им - големият  вече посещава училищния клуб по пчеларство.

Веселина Димитрова е регистрирана като земеделски производител и редовно кандидатства по пчеларски програми. Това обезпечава лабораторните изследвания на меда и снабдяването с препарати за третиране на пчелина.

Инициативата „Осинови кошер“ я спечелва веднага щом се запознава с нея. Организаторите от „Истински мед“ имат отношение към екологичносъобразния живот – не само че държат на качествения мед, но и го разнасят с велосипед или електромобил. Идеята им да може да се осинови кошер е описана на сайта им. Срещу месечна издръжка на един единствен кошер, всеки желаещ подкрепя български пчелар и дарява  живот на над 60 000 пчели. С програмата “Осинови кошер” се допринася за биоразнообразието на избран от осиновителя регион и увеличаването на популацията на пчели в България. Най-малкото, което получават е вкусен и качествен истински мед всеки месец. Пчеларят прави годишен отчет за ефекта върху кошера, а осиновителят получава сертификат за подкрепа.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Пи
    питагор
    21 -13
    09:50, 10 фев 2020
    Пчелар и неуспял кандидат за кметь свенливо разказва че само малка част от инициативата се финансира с чужди средства.Яз едно време ни я помня като заклет пчилар може би закото това е била ревностну пазена интимна тайна се пак е наследство от дяду и. Слид време когато на тедата жъ и останат няколко месеца до пенсия а дицата и имат успешен бизнес с транспортна и строителна техника жъ викат чи това е наследство от дядо им и като са били малки първом са си играели с камиончета и багерчета после станали пчелари и като пораснали заобичали пак камиончетата и багерчетата.
    • Из
      извън кожата
      26 -14
      10:30, 10 фев 2020
      Смешно нищожество, криещо се зад монитора! Не си и помисляй някога да се разкриеш защото ще бъдеш оплют и сдъвкан! Дебелоглав дебил, неспособен на нормални човешки отношения. Жалък словоблудстващ страхливец. Знаем, че целта ти е да не се пише нищо и за никого. Най-вероятно някой ти плаща за да унищожиш единственият начин за информация.
    • Пи
      питагор
      10 -9
      13:09, 10 фев 2020
      Би ли мъ запознал кой е тоя дето ми плата ва да ида да му поискам дължимото ва. Ве в то живот освен за платане друго ни знаете ва затва риагирате така защото без да спуменете пари и пръста си ни мърдате и акъла ви не работи ве то жуот само с пари го свързвате ва . Како лошо съм казал ва просто кунстатирам а ти ми се пенявиш и за пари ми гувориш ва тва е срамно ва за вас чувек не може да има собствену мнение без да му са плати ва. Затва сме на тъкъу дириже в пърумай закото само пари и бръмбъри имате в те глави.
  • 2
    Но
    Новинар
    16 -4
    15:02, 10 фев 2020
    Да ти имам информацията щом си я докарал от този сайт да се информираш.Ти се дръжиш като дебил.Всеки има право да пише каквото си иска. Ако е вярно написаното ,приемаш го и си сърбаш попарата.Ако не е вярно, подмини го с усмивка и шега, и се радвай на живота.Така правят умните хора.
    • Пи
      питагор
      3 -13
      15:18, 10 фев 2020
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
    33
    333
    9 -2
    17:24, 10 фев 2020
    "Паткагор",имаш акъл за 100 патки+100фитки+100руси!В задачата се пита имаш ли мозък и ако имаш колко милиграма е?
    • Пи
      питагор
      1 -8
      17:35, 10 фев 2020
      Значи все пак имам, условието на та задача ме заду... Виж коментара
  • 4
    Со
    Социалист
    6 -1
    19:38, 10 фев 2020
    По тази формула може ли да се изчисли акъла на местните управници само питам.
  • 5
    Въ
    Въпрос
    8 -1
    20:15, 10 фев 2020
    Вчера се попита за далеч по смислена тема, като кратерите на един от надлезите. Аман от теми изсмукани от пръстите на "великата" журналистка. За да е полезна, трябва да задава и неудобни въпроси
    • Пи
      питагор
      2 -3
      21:52, 10 фев 2020
      тя та тема е за хора с много акъл и не е тедина рабта даа я засяга.Не с патешкия си мозък колкото и да я поставяме се си е та това е кату пътя за любеново а кметя имал приуритет да прави пътя за бяла ряка ева си смеха а та цепнатина на моста си стои ут доста време и веке става по голяма.
  • 6
    Ma
    Male Мале
    3 -3
    22:07, 10 фев 2020
    Да Ви имам коментарите и на атакуващия има защитата. Никой не става. Вместо да четете или работите се занимавате с глупави коментари.
    • Пи
      питагор
      1 -4
      06:46, 11 фев 2020
      Ъм не четем ва четем то сайт ти какави кументари искаш какото е написано такова се коментира дето са вика в една реклама пчеларката е в левия ъгъл на кадрото.Ти къту искаш пиши умни кокментари яз против нямам пиши развивай съ и може да спичелиш пулицър или пърумайския му вариант ако решат да дават такъва награда после жъ съ гурдеем с тебе.
  • 7
    Хх
    Ххаах
    2 -2
    21:49, 14 фев 2020
    Те цялото семейство са неуспели и не реализирали се хора... Лесно е цял живот бащати да те издържа и да си въобразиш че си нещо..
    • 00
      007
      1 -1
      14:26, 17 фев 2020
      Ти в какво си оспял и реализирал пиши,да те видим що за овца ПЪРВОМАЙСКА си.Прочети статията и тогава пиши и си давай мнението.
Последни новини