Митингът на Напред - предизборна акция в името на България или на ДПС?

В момента над 4 хиляди протестиращи са заели площада между Президентството и Министерски съвет. Районът е отцепен и ограден с полицейски ленти, зад които се намират служители на реда.

Очаква се в този момент да започне митингът в подкрепа на българската енергетика. На него ще бъде приета и декларация за отваряне на двата блока на централата.

Шествието от НДК до площад "Независимост", водено духова музика, премина без инциденти. Колона от трамваи в посока от Халите към НДК бяха блокирани докато шествието преминаваше покрай площад "Св. Неделя".


В началото на протеста към участниците се присъединиха работници и служители на АЕЦ "Козлодуй", които пристигнаха в София с около 30 автобуси, част от които бяха в бургаска, пернишка и старозагорска регистрация. Това се региони в страната, където предприятия има енергийния бос Христо Ковачки, който и официално стои зад движение "Напред". Повечето от протестиращите носят знамена на воеводите и транспаранти на "Напред".

Лозунги "Напред за силна българска енергетика", както и знамена на ВМРО, ЛИДЕР, ЗНС и Георгьовден издигнаха участниците.

Десетина привърженици на партията на депутата Павел Чернев - "Свобода", се присъединиха към митинга-шествие на движение "Напред" в София. Симпатизантите на Чернев се вляха в множеството пред сградата на съдебната палата.

"Ние имаме ясна цел и ясна посока и това е Движение "Напред"", заяви от импровизираната трибуна на започналия митинг в подкрепа на 3-и и 4-и блокове на АЕЦ "Козлодуй" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той каза още, че блоковете на "Козлодуй" трябва да бъдат пуснати не само защото има икономическа криза и проблем с доставките на газ, а и "защото върху България бе наложена грозна несправедливост".


В коментар на действията на "Напред" излезе тази сутрин неформалният лидер на ГЕРБ - Бойко Борисов: "ДПС ще отдели по 50 000 души за НДСВ и "Напред". Ще им даде хора с български имена в техните листи, за да може след като влязат в парламента да направят една коалиция БСП, ДПС, "Напред" и НДСВ".

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви предизборната стратегия на социалистите и движението на Ахмед Доган за парламентарните избори пред БНР.

Според Борисов, с тези депутати ДПС ще може да държи групите на НДСВ и "Напред". "Ако не ги слушат - ще си дръпнат хората и ще се разпаднат", заяви столичният кмет.

Като цяло общият брой на народните представители на на съюзниците БСП и ДПС щял да бъде 140 души. По този начин, на практика, ГЕРБ, която вероятно ще бъде първа политическа сила, щяла да бъде оставена в опозиция.

"За ДПС няма значение дали ще има 15-20 депутати по-малко, когато са гарантирани през другите партии", допълни Бойко Борисов.

Без думи не остана и еврокомисарят Миглена Кунева: "Пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" са изградени с европейски пари. Тяхната модернизация е станала тъкмо защото Европейският съюз не е имал намерение да оставя България никога на тъмно".

Според нея, въпросните два блока са символ на отношението на Европа към българската ядрена енергетика.

"Европейският съюз винаги е задавал въпрос, който в България никога не е достигал чуваемост - колко сме зависими и съответно независими от депонирането на ядреното гориво, което впрочем отива в Украйна и ние имаме с тях договор", заяви още еврокомисар Кунева. Съюзът е питал също и откъде идва ядреното гориво за АЕЦ, както и за колко години са сключени договорите за доставка.










Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини