27 °C

Банго Василий влезе в общината

Изображение 1 от 3

  Група деца от училището в село Искра дойдоха в общинска администрация, за да поздравят служителите ѝ по случай ромската Нова година, която настъпва утре - 14 януари.

  В кратка програма те разказаха легендата за зараждането на ромския етнос и защо Банго Василий е считан за негов закрилник. Показаха част от обичая с който започва посрещанто на Новата година.

  Децата пяха и танцуваха в краткия си спектакъл поставен от от учителките Севджан Рамадан и Гергана Костадинова в техните клубове „Фолклор на етносите“ по програми на ромската фондация „Амалипе“.

  С ръчно изработени сурвачки те наричаха за здраве, късмет и плодородие, а всеки сурвакар получи по една „желязна пара“.

  Развълнуван, заместник-кметът на общината Ружди Салим ги поздрави и каза, че най-хубавото за българите е, че има толкова разнообразни култури и обичаи, а живеем в мир и сговор. Той също пожела на децата хубава Нова година и всеки да сбъдне детската си

  мечта.

  Накрая деца и общинари размениха подаръци. Салим се зарадва на прекрасна, ръчно изработена от естествени материали картина, създадена от децата в клуб „Сръчни ръце“.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   12
   1212112
   7 -3
   14:09, 13 яну 2017
   Да си ходи в махалата.
   • Ба
    Бай Йордан
    7 -2
    20:02, 13 яну 2017
    А бе, циганите са ви виновни на вас. Взимай един лист и пиши:
    Какво можеш?
    Какво знаеш?
    На кой си помогнал?
    Навредил ли си на някого?
    Имаш ли въобще принос за този град?
    Работиш ли или лентяйстваш?
    От една страна криворазбрано превъзходство, базирано на чиста проба омраза без смисъл и съдържание, от друга - молитва за дъжд (Диана Експрес).
    Както виждаш, не става така. Който бачка, мисли и помага - получава.
    Който нищо не прави, лежи по цял ден и недоволства, че не го носят на гръб - българин, турчин - стои в калта.
    Ако някое от тези деца покаже умения, които са полезни за хората - те ще са изпълнителите, те ще бъдат възнаградени, те ще живеят по-добре и ще получат привилегията да отглеждат и възпитават деца.
   • Ба
    Бай ХУАЙ
    0 0
    15:10, 16 яну 2017
    Бай Йордане ти да не си прекалил с лютеницата ве. Много нещо си се развълнувал. А сега ми кажи ти в Пърумай тия дето управляват и са бизнесмени отговарят ли на тъпите ти въпроси НЕ и затова няма нужда насила циганите да ги прайм хора. Едно време в пърумай имаше един сашо дето насила какво ли не го прайха и той си ******* и такъв си остана. Затова няма нужда да се насилва природата.Виж Митката зам директор го прайха комунист го напрайха началник на комунистите го напрайха и кво пак същото говедо но ако го питаш него ще ти отговори на всички тъпи въпроси че всичко може всичко знае на всеки всичко е дал постоянно мисли за всички абе с две думи голем талант е. Виж стоенчо текезесар го прайха строител го прайха съдружник в хладилника го напрайха снегопочиствач го напрайха ама и той тарикат иска да взема и да не дава едно време нивите на хората тайничко обработваше сега снега не ще да чисти но ако го питаш и той ще ти отговори на тъпите въпроси. Виж д-р Бойлова/жената на стоенчо/ и тя началник ли не беше после по голям началник стана на две предприятия стана болницата акредитира голяма работа направи кой ли не назначи там на синекурни длъжности и тя ще ти отговори на тия въпроси. Виж даци и той оранжереии гледа поти се и него да питаш и той всичко е направил. Виж Х. Вълчев голям политик голям поборник за справедливост и него да питаш и той ще ти каже. Виж ангУ кметя за него легенди се носят ръката да ти стисне пърумай да оправи или поне женската част от града еша си нема и него да питаш и той ще ти каже. Минча Хубенов да питаш и той ще ти каже и други знайни и незнайни герои. Та бай йордане в тая тъпа държава докато нещата стават насила няма оправия циганите да са си ц***** да не им се мътят главите от тях почти нищо не става сигурно чирков компенсира цялото циганско усилие за 1000 години напред някой да стане нещо от техния род.
   • Ам
    Амин
    1 0
    09:04, 17 яну 2017
    До бай Хуай
    Бог дал, Бог взел. Бог помага на добрите хора и съди, когато е нужно. Обичай Бога и Той ще те възнагради.
  • 2
   См
   смешко
   5 -1
   17:55, 13 яну 2017
   Българската национална носия ли е и циганската? И защо изкуствено разделяте хората на етноси нац групи и други такива?Някои наясно ли са от тези дивотии каква лавина за държавата идва?
  • 3
   Ам
   Амин
   3 -7
   18:04, 13 яну 2017
   В Библията е писано къде намираме смисъл и къде не... Виж коментара
  • 4
   Оф
   оффж
   8 -4
   18:11, 13 яну 2017
   Сега циганизация, а скоро и турцизация. Кючек му е майката. Свиквайте или прекратете това убийство на България. Събудете се българи.
   • Ам
    Амин
    4 -5
    19:09, 13 яну 2017
    Поклони се на Бога, моли се неговата благодат да се спусне върху теб, семейството и рода ти, да те дари с деца, а като пораснат и тях с деца, които искрено да обичат Бог, да се осланят на неговата мъдрост и да го следват. Ти ходил ли си скоро на литургия или само офкаш. Нека всички благочестиви и родолюбиви християни активно да поддържат своя храм - дом на нашия Бог.
   • Ба
    Бай Йордан
    6 -3
    20:10, 13 яну 2017
    Ти сигурно стоиш по-високо от останалите и ги разбираш нещата.
    Изброй си уменията, за да видя дали ми трябваш или не. Работна ръка ми е нужна, не плямпала. Ама качествена, а не такава, дето се чуди как да се скатае и да избута работния ден в мързел.
  • 5
   Па
   Павел
   3 -2
   18:58, 13 яну 2017
   Гледайте филма на Венелин Петков и БТВ -"Македония последния проект на коминтерна" за едно от най големите национални предателства на комунистите.Как насила са създали македонска нация и Македонска държава.Плаках като го гледах.
  • 6
   Ба
   Бай Иван
   1 0
   23:18, 13 яну 2017
   Грешиш "Йордане".Точно тия "мързеливите"и ''простите'' дето ги наричаш ще ти ритнат стола.Помни ми думата.Нали знаеш поговорката:"Ола рие,на гърба му пада."
   • Ба
    Бай Йордан
    6 -3
    23:56, 13 яну 2017
    Мързеливите, бай Иване, ще бутнат всеки един стол. Квалификацията "прости" е твоя, а не моя. Не мрази толкова циганите и турците, защото те или ще се вградят в обществото, или ще ни изядат с парцалите. Това е национална политика и все повече ще стават успелите представители на малцинствата. Не развявай етническата карта в градеца. Всички се знаем едни други.
    А ти, бай Иване, какво можеш.
   • Ба
    Бай Йордан
    5 -4
    07:58, 14 яну 2017
    За да е съвсем ясно, бай Иване, защото не всеки бързо схваща, ако циганинът ми е по-полезен от тебе, значи струва повече. Но това не означава, че ти няма да имаш шанс да се конкурираш с него. Всеки слага качествата си на масата и бива категоризиран - няма *******, няма турчин, няма българин.
  • 7
   Ба
   Бай Иван
   3 0
   10:52, 14 яну 2017
   Йордане ,със съюзите дето използваш няма да я докараш до никъде."Ако"баба беше с дръжка щеше да е мъжка.Точно това ти обяснявам ,че няма как неграмотния и нискоквалифициран ******* да ти върши работа.Първо лъжеш себе си ,че могат да са ти полезни и продуктивни,и второ лъжеш и обществото.Стратегията ви на която разчитахте,с циганите и останалите етноси няма да проработи.Изгонихте кадърните включвам и хора от въпросните,и сега да ви видя кой ще ви работи.Не е толкова елементарно колкото изглежда.
  • 8
   Ба
   Бать Саали
   3 0
   19:26, 14 яну 2017
   И по телевизията казах - не сме роми - ц***** сме.
  • 9
   Ба
   бай Йордан
   4 -2
   20:50, 14 яну 2017
   Ако си внимавал в думите щеше да схванеш, че да се изтъпаниш на мегдана и да кажеш гордо: "Аз съм *******", не ти носи абсолютно никакво преимущество. Нещо повече. Циганската престъпност се възприема по-болезнено от българската при едно и също деяние, а циганската музика звучи по силно от българската дори и при еднакви децибели. По-добре е от рано да учиш занаят, в който да си достатъчно добър за да те търсят. Моралът и ползата за хората се ценят. Тогава никой няма да ти гледа ******* ли си, българин ли си. Същото се отнася и до останалите етноси.
  • 10
   Ба
   Бай Иван
   4 0
   11:12, 15 яну 2017
   Всичко това което казваш е хубаво и правилното,но......Знаеш ,че в действителност ситуацията е съвсем друга.И ще отнеме години време и друга политическа система за да се промени
   • 12
    1212112
    3 0
    12:09, 16 яну 2017
    Бай Йордане ,
    Относно работната ръка в махалата е пълно с такава.
    Вземи / набери /си от там качествена , интелигентна , продуктивна , не се скатава , можеш да разчиташ на тях , да им имаш доверие и те да те разбира от първия път когато им кажеш нещо или поставиш задача.
    Освен ако ти Йордане не говориш с техния на един език.
    Затова всичките ходят на работа и при тях безработица няма.
    Живеят над средния стандарт , плащат данъци и осигуровки.
    И не на последно място допринасят за развитието на този град както икономически така и културно.
  • 11
   12
   1212112
   3 0
   11:59, 16 яну 2017
   Бай Йордане ,
   Вземи лист и пиши и смятай , но знаш че няма да ти излезнат сметките.
   Говориш като политик , казваш това което искаш хората да чуят , но сам не вярваш в думите си.
   А относно какво мога , какво съм постигнал и на кого съм помогнал.
   Когато ти се реализиращ в живота като мене - тогава можеш да ми търсиш сметка.
   Постигнал съм много повече от теб , справям се сам от 20 годишен , без мама и тати да са ми дали нещо.
   Постигнал съм толкова колкото ти никога няма да постигнеш в този си живот - Бай Йордане.
   Помогал съм много , но на който аз преценя , че има нужда от помощ и ще я оцени и ополозотвори правилно.
   За напред аз ще работя САМО с хора които могат да пишат , четат и наи-вече говорят български.
   Ти работи с ц***** и ги интегрираи , дано ти стигне един живот.
   И не на последно място ми посочи / напиши на един лист / г-н циганина на кой е помогнал , какво знае , каво може ???????????
   След 4 - 5 години ми кажи от тези деца колко процента ще се развият и колко ще родят деца.
   Желая ти успеш и дълголетие за да ме настигнеш.
   Вярата и мечтите все още са безплатни и не е необходимо някой да ти ги ДАВА НА ГОТОВО.
   • 12
    1212112
    3 0
    14:33, 16 яну 2017
    Бай Йордане ,
    Драги ми Йордане тези които така защитаваш , преди 3 години един от тях точно на Йорданов ден ти показа какво мисли и как уважава такива като теб.
    Като с това силно допринесе за ценностите на културно извисяване на гр. Първомай - да ни дават по новините , та чак и църквата въведе правила за ваденето на кръста.
    Това ме навежда на мисълта , че си член някаква организацийка / на хранилка /за защита правата на господата ц*****.
    А задълженията им кога , бе Бай Йордане. А ...........

  Хороскоп за 13.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
  13 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
  13 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
  13 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
  13 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
  13 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
  13 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
  13 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
  13 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
  13 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
  13 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
  13 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  13 май 2021
  Последни новини