21 °C

С основните понятия в правото се запознаха учениците от Дебър

Изображение 1 от 2

  С лекция за основните понятия в правото започна реализацията на  Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” в ОУ „Георги Караславов“ - квартал Дебър.

  Това е съвместен проект на МОН и Висшия съдебен съвет. В ролята на лектор влезе Атанаска Гаджева – административен секретар на Районен съд – Първомай.

  Част от понятия, за които тя беше подготвила презентация, учениците вече знаеха и с готовност отговориха на нейни въпроси – какво е държава, държавна територия, кои са елементите на държавността. Гаджева ги запозна и с понятия, които повечето от учениците не познават – право, публично и частно право, принципите и областите на действие и др.

  Училището – партньор в реализацията на този проект не е избрано случайно – каза административният секретар – в него учат много деца, чийто майчин език не е българският, то се посещава и от децата от Центъра за настаняване от семеен тип.

  Лекцията беше съобразно възрастта и знанията на учениците и те активно се включиха с отговори на поставените въпроси.

  Имаше няколко забавни момента, които доказаха, че училището е удачно избрано и че част от децата растат объркани от случващото се около тях. Когато си припомняха урока от 3 клас за символите на държавата, много от тях изброиха химн, държавния печат, знаме, герб, а глас от залата допълни и „БСП“ - очевидно приемайки думата „герб“ като наименование на партия. На въпроса какво е държавна власт, осмокласник спонтанно отговори, че това е да имаш пари и коли.

  В същото време децата се ориентираха правилно в правата на гражданите, пирамидата от законови и подзаконови актове, видовете държавни отличия, какво означава държавната власт да се упражнява от народа върху народа и кои са държавните органи.

  В плана на програмата предстоят срещи с магистрати и разговори с тях по темите „Наркотиците – лесният начин да изгубиш свободата си“, „Домашното насилие и насилието над деца“, а децата с нетърпение очакват предстоящата викторина по изучаваните теми и посещението в Районния съд в Първомай.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Пи
   питащ
   11 -6
   11:30, 6 дек 2016
   Тази няма юридическо образование. Какви лекции води?
  • 2
   Тг
   тговарящ
   5 -5
   13:43, 6 дек 2016
   Тя е по друга линия.
   • 87
    8756
    1 0
    20:07, 8 дек 2016
    тедо,,защо триеш коментари за съда

  Хороскоп за 29.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
  29 сеп 2020
  Последни новини