С основните понятия в правото се запознаха учениците от Дебър

Изображение 1 от 2

    С лекция за основните понятия в правото започна реализацията на  Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” в ОУ „Георги Караславов“ - квартал Дебър.

    Това е съвместен проект на МОН и Висшия съдебен съвет. В ролята на лектор влезе Атанаска Гаджева – административен секретар на Районен съд – Първомай.

    Част от понятия, за които тя беше подготвила презентация, учениците вече знаеха и с готовност отговориха на нейни въпроси – какво е държава, държавна територия, кои са елементите на държавността. Гаджева ги запозна и с понятия, които повечето от учениците не познават – право, публично и частно право, принципите и областите на действие и др.

    Училището – партньор в реализацията на този проект не е избрано случайно – каза административният секретар – в него учат много деца, чийто майчин език не е българският, то се посещава и от децата от Центъра за настаняване от семеен тип.

    Лекцията беше съобразно възрастта и знанията на учениците и те активно се включиха с отговори на поставените въпроси.

    Имаше няколко забавни момента, които доказаха, че училището е удачно избрано и че част от децата растат объркани от случващото се около тях. Когато си припомняха урока от 3 клас за символите на държавата, много от тях изброиха химн, държавния печат, знаме, герб, а глас от залата допълни и „БСП“ - очевидно приемайки думата „герб“ като наименование на партия. На въпроса какво е държавна власт, осмокласник спонтанно отговори, че това е да имаш пари и коли.

    В същото време децата се ориентираха правилно в правата на гражданите, пирамидата от законови и подзаконови актове, видовете държавни отличия, какво означава държавната власт да се упражнява от народа върху народа и кои са държавните органи.

    В плана на програмата предстоят срещи с магистрати и разговори с тях по темите „Наркотиците – лесният начин да изгубиш свободата си“, „Домашното насилие и насилието над деца“, а децата с нетърпение очакват предстоящата викторина по изучаваните теми и посещението в Районния съд в Първомай.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Пи
      питащ
      11 -6
      11:30, 6 дек 2016
      Тази няма юридическо образование. Какви лекции води?
    • 2
      Тг
      тговарящ
      5 -5
      13:43, 6 дек 2016
      Тя е по друга линия.
      • 87
        8756
        1 0
        20:07, 8 дек 2016
        тедо,,защо триеш коментари за съда
    Последни новини