25 °C

Здравният медиатор: Удовлетворена съм когато успея да помогна

Павлина Костадинова е родена в Хасковски минерални бани. Завършила е Средно професионално училище „Ана Май“ в Хасково. От 1992 г. е омъжена в Първомай. Има две момичета. Тази година, от месец април, след интервю е назначена като здравен медиатор в Общинска администрация – Първомай.

Т.К.: Каква е работата на здравния медиатор?

П.К.: Здравния медиатор може да го приемете като длъжност, професия или титла. Не знам кое да посоча, но с малкия опит който имам бих казала,че работата на здравният медиатор е призвание . С авторитет и новаторство аз искам да разчупя леда, в който се намират много хора от малцинствените групи . Длъжността здравен медиатор служи за мост между етническите малцинствени общности в неравностойно положение с всички здравни и социални институции в нашата родина - РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ .

Т.К.: Кои твои качества натежаха при избора ти – с какво спечели комисията?

П.К.: Аз имам качества каквито има всеки обикновен човек : искам да работя срещу добро заплащане, да имам хубав дом, да възпитам добре децата си, да живея в държавата си без да бъда дискриминирана и без да бъда сочена с пръст като пример за прекрасен човек завършващо на "циганка“. Аз съм ромка и точно за това съм избрана чрез интервю на което съм показала качества – интелект, умения за общуване, познания и от двете страни цигани-българи, бедност-напредък, работливи-мързеливи и др. Имам добра комуникация с нашите хора и всички институции. В началото имаше противоречия с някои от тях, но сега вече отношенията ни са прекрасни, слава Богу! Аз познавам и хигиенните условия, породени от начина на живот, безработицата, непостоянство и не на последно място ниско образование. Старая се и работя върху развитието на децата, посещението им на здравни консултации и имунизации, Обърнах внимание за профилактични прегледи за рак на гърда и рак на маточната шийка при жените. Дискриминацията също е казус, който е важен и ни засяга пряко.

Т.К.: Помниш ли първия случай, с решаването на който трябваше да се заемеш?

П.К.: Един от първите ми случаи беше свързан с превенция на отпадането от училище. Малко момиче не посещаваше учебните занятия. Учители и педагози се опитаха да върнат детето в училище, но не се получаваше. Аз ходих три пъти в дома на момиченцето. След дълги разговори с близките му ,един прекрасен понеделник ми се обадиха че детето е изпратено на училище .Този случай беше казус в който успях . Това ми даде сили, направи ме по-уверена, събрах смелост и продължих в работата си.

Т.К.: Какво най-често очакват от теб хората, с които трябва да работиш?

П.К.: В началото мнозина си мислеха че са намерили вратичка за финансова помощ по социален параграф. Но аз започнах да записвам безработните в Бюро по труда, почнах да ходя с тях да търсим работа, да уреждаме децата на детска градина, за да бъдат майките на работа .

Т.К.: Кога се чувстваш удовлетворена от свършената работа?

П.К.: Удовлетворена съм когато успея да помогна по здравен или социален въпрос, да дам кураж на близки на болни . Най-удовлетворена се почуствах за успешната акция по събирането на зимни дрехи за нашите деца .С тази акция разбрах, че има много добри хора. Те донесоха топли дрехи в прекрасен вид и стоплиха много детски сърца - благодаря им! Събрахме зимни якета -120; 185 панталона,189 блузи с дълъг ръкав и други. Те бяха раздадени на малки и по-големи деца, които посещават редовно детските градини и училище. Липсата на подходящо облекло беше препъни камък за някои, но приоритет имаха майките с редовни ученици. Във връзка с това искам да поднеса моите специални благодарности на г-н Ангел Папазов кмет на община Първомай който лично се заинтересува и ме подкрепи безрезервно. Благодаря на зам. -кметовете и специално на г-жа Ана Николова-секретар на общината. Тя ме съветваше и успокояваше когато бях притеснена в моята работа. Аз и моята доброволка -Петя работехме доста, за да сортираме дрехите, но си струваше . По пътя или на терен ме срещат деца и показват блузка, панталон или яке и казват "Това е от теб" с усмивка на лице. Преди няколко дена ме срещна учителка от детската градина и ме поздрави за прекрасната инициатива, която осъществих . Имам много нови идеи, но ако можем дори една от тях да осъществим, за мен ще бъде огромна радост. Искам да бъдем удовлетворени и всички майки малко по-спокойни за нашите деца, без значение на етнос. Всички ние еднакво обичаме децата си и сме еднакво обичани от майките ни. Мечтая за свят по-разбран и по-добър и повярвайте ми, всичко това зависи от нас. Нека да бъдем добри един към друг и да проявим уважение на човек към човека .

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  12
  1234567890
  6 -5
  12:40, 1 дек 2016
  Престани да ни занимаваш с "******ските"проблеми!!!!!Това всичко е задължение на държавата,а не на някакви си ''здравни медиатори"!!
 • 2
  Ро
  романе
  2 0
  08:38, 3 дек 2016
  Кирякова, думите на Павлина преразказани ли са или точно цитирани.
  Ако е второто, то става дума за забележителни реторични способности, с които повече от 90 % от първомайци въобще не могат да се похвалят. Ще се отнася до взаимното уважение, първомайският бит и култура не го предполагат. Този град има да извърви още дълъг път за да разбере две прости неща: след 50 години ромите ще бъдат важен, човешки ресурс и по-добре би било да се интегрират, а другото - кой каквото стори, същото получава, сиреч, или ще се мачкаме, или ще се зачитаме. Опре ли до мачкане - оцелява този, с по-голям ресурс. Във втория случай - оцеляват и останалите.

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини