Владиката отказа храм от министъра на културата. Преглед на националния печат

„Труд": 2 316 190 лева събра "Българската Коледа". Най-популярната благотворителна кампания "Българската Коледа", която за шеста поредна година се провежда под патронажа на президента Георги Първанов, събра 2 316 190 лева. Парите, набрани по банков път и със SMS-и, ще отидат за лекарства на 33 болни дечица. Тяхното лечение не се поема от здравната каса. Отделно ще се закупи животоспасяваща апаратура за 10 болници в цялата страна.
Над 300 хил. лв. са само постъпленията от текстовите мобилни съобщения, пуснати по време на коледния спектакъл в Народния театър "Иван Вазов" в столицата навръх Рождество Христово. С него по традиция се закрива благотворителната кампания, стартирала на 1 декември т. г.
В сравнение с миналогодишното издание на инициативата парите са по -малко с над 1 млн. лв. Тогава кампанията отбеляза абсолютен рекорд в петгодишната си история с 3 604 430 лв.
„Стандарт: Банките са стабилни. Банковата система е много стабилна. Имаме и голям резерв. Много е важно политиците да се предпазват да говорят за банките, защото с говорене може да се навреди. Българските банки са в добра кондиция, имат добра ликвидност, не са засегнати от американската болест, която застигна и много европейски страни. България има изключителен резерв, който в момента е 28 млрд. лева. В бурни времена това е много важно. Това държи стабилен валутния борд, дава гаранцията за вложенията на хората.
Владика отказа на Ламбо храм за 10 г., пише „24 часа". Пловдивският митрополит Николай отказа да приеме от министъра на културата Стефан Данаилов кърджалийския храм "Св. Йоан Предтеча", който е паметник на културата. По време на службата в родопския град дядо Николай обяви, че няма да приеме църквата за 10 г., както предлагат от министерството.
"Поставете поне още една нула", обърна се владиката към Данаилов, който бе на литургията. По-късно дядо Николай обясни, че храмът трябва да се даде на църквата за вечни времена.
"Изненадан съм от реакцията на митрополита", призна Стефан Данаилов и уточни, че 10-годишният срок е определен от юристи. "Не вярвам да има следващ министър, който да отнеме храма", отсече Данаилов.
„Труд": Майката на Константина Кунева: Първо попита за сина си. "Мама е по-добре. Вече може да говори", едва изрече с треперещ глас по телефона пред "Труд" вчера Емануел - синът на залятата с киселина Константина Кунева. На втория ден след Коледа той е сам вкъщи. Баба му и леля му са в болницата при неговата майка.
"Първото нещо, за което попита Коцето, както я наричаме ние, след като излезе от наркозата, беше за Емо", сподели от своя страна майката на пострадалата - Елена Дечева. Тя постоянно е в болницата "Евенгелизмос", където е настанена 44-годишната българка с тежки изгаряния по лицето и опасност да загуби зрението си. Придружава я и другата й дъщеря - Мария Атанасова. Вчера те имаха среща с адвокатите, които ще поемат случая с покушението срещу сънародничката ни.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини