21 °C

Книжка за Динко Зограф събра наследниците му

Изображение 1 от 2

  Родът Зографови от село Брягово се събра на представянето на новата книжка на Кръстьо Кръстев – „Уста Динко Зограф“.

  Една от наследничките на иконописеца разказа за вълнението, с което е поела брой от издаван в Първомай вестник, на страниците на който открила разказ за основателя на рода ѝ. Преди 20 години тя решава, че трябва паметта за него да се запази. С течението на времето се уверява, че човекът, който може да опише живота на Динко Шиков – Зографа е именно Кръстьо Кръстев.

  52-те страници са подредени и излезли от издателство „Неринея“, собственост на Красимира Славова. Тя разказва, че разговорите за единствения зограф в нашия край с автора  са чести и винаги интересни, защото“Кръстьо като вълшебник вади все нови и нови интересни факти, колкото и да са оскъдни документите, което говори, че е неуморен в търсенето.

  Представената книжка е второ, преработено издание, допълнено с още факти и част от снимковия архив на рода Зографови. Книжлето се появява в навечерието на 180-тата годишнина на църквата „Св. Атанасий“ в село Брягово, където се намира и едно от най-значителните произведения на Динко Шишков. Тя е събрала огромния труд на автора и огромната духовна същност на Зографа.

  „За мен е чест, че я има – каза издателката Красимира Славова – и че мъничък принос, за да види бял свят имам и аз“.

  Недялка Атанасова представи съдържанието: „Още първите изречения ни пренасят във времето на Възраждането, на събуждането на свободолюбивия дух на българите... Атмосферата, в която израства Динко Шишков Зографа е сред природно интелигентни хора, в Караалан – днешно Брягово и иконописната школа в Бачковски манастир. Разказва се и за неговите лечителски способности и прецизните му дърворезбарски умения.

  „Книгата Уста Динко Зографа“ е словесен паметник на един гигант, върху чиито рамене виждаме в бъдещето.

  Сред гостите на събитието беше и кмета Ангел Папазов, който обеща по намерените архиви и съществуващото от Динко Зограф наследство да бъде направен документален филм.

  Наследниците от Зографовия род по традиция се събират всяка година на 24 май в семейния дом. Но този път бяха доволни да се срещнат извънредно по такъв приятен повод, а за това те благодариха на автора на книгата Кръстьо Кръстев.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 30.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
  30 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
  30 сеп 2020
  Последни новини