Книжка за Динко Зограф събра наследниците му

Изображение 1 от 2

    Родът Зографови от село Брягово се събра на представянето на новата книжка на Кръстьо Кръстев – „Уста Динко Зограф“.

    Една от наследничките на иконописеца разказа за вълнението, с което е поела брой от издаван в Първомай вестник, на страниците на който открила разказ за основателя на рода ѝ. Преди 20 години тя решава, че трябва паметта за него да се запази. С течението на времето се уверява, че човекът, който може да опише живота на Динко Шиков – Зографа е именно Кръстьо Кръстев.

    52-те страници са подредени и излезли от издателство „Неринея“, собственост на Красимира Славова. Тя разказва, че разговорите за единствения зограф в нашия край с автора  са чести и винаги интересни, защото“Кръстьо като вълшебник вади все нови и нови интересни факти, колкото и да са оскъдни документите, което говори, че е неуморен в търсенето.

    Представената книжка е второ, преработено издание, допълнено с още факти и част от снимковия архив на рода Зографови. Книжлето се появява в навечерието на 180-тата годишнина на църквата „Св. Атанасий“ в село Брягово, където се намира и едно от най-значителните произведения на Динко Шишков. Тя е събрала огромния труд на автора и огромната духовна същност на Зографа.

    „За мен е чест, че я има – каза издателката Красимира Славова – и че мъничък принос, за да види бял свят имам и аз“.

    Недялка Атанасова представи съдържанието: „Още първите изречения ни пренасят във времето на Възраждането, на събуждането на свободолюбивия дух на българите... Атмосферата, в която израства Динко Шишков Зографа е сред природно интелигентни хора, в Караалан – днешно Брягово и иконописната школа в Бачковски манастир. Разказва се и за неговите лечителски способности и прецизните му дърворезбарски умения.

    „Книгата Уста Динко Зографа“ е словесен паметник на един гигант, върху чиито рамене виждаме в бъдещето.

    Сред гостите на събитието беше и кмета Ангел Папазов, който обеща по намерените архиви и съществуващото от Динко Зограф наследство да бъде направен документален филм.

    Наследниците от Зографовия род по традиция се събират всяка година на 24 май в семейния дом. Но този път бяха доволни да се срещнат извънредно по такъв приятен повод, а за това те благодариха на автора на книгата Кръстьо Кръстев.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини