МВнР протестира пред Анкара за заплахи към наши изселници

МВнР е протестирало пред Анкара във връзка с натиск оказван върху българските изселници в Турция в навечерието на президентските избори на 6 ноември.

Ведомството е отправило остра нота до турското външно министерство по повод разлепени «предизборни» обяви в турски градове. В тях се "заплашвало", че ако изселниците ни не гласуват на 6 ноември, ще си загубят гражданството и социалните помощи.

Това съобщи електронното издание news.bg, позовавайки се на лидера на НФСБ Валери Симеонов, говорил след среща с външния министър Даниел Митов.

Симеонов обяви още, че след разговорите са постигнали съгласие за това секциите за изборите в Турция да бъдат в посолството и консулствата.

Повечето изборни секции да бъдат преместени от външни адреси в дипломатическите представителства, бе едно от исканията, поставени от парламентарната група на НФСБ в декларация в Народното събрание, припомня БТА.

На срещата в МВнР представители на коалиция "Обединени патриоти" са защитили позицията, че честността на вота в Турция може да бъде гарантирана единствено на българска територия (посолство и консулства), където действат българските закони.

Предстои днес представители на "Атака", ВМРО и НФСБ да се срещнат и с ЦИК, тъй като в нейните правомощия е определянето и промяната на секциите.

Коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, Атака и ВМРО" е намерила доброволци, които са се съгласили да бъдат членове в секционните избирателни комисии в Турция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини