22 °C

Мария Кьосева: Семейната среда и липсата на умения за общуване са фактори за агресия

Изображение 1 от 2

  Мария Кьосева е секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Първомай от 2003 година.

  Тя е човекът, който пряко се сблъсква с детската агресия и има наблюдения за това явление през последните години не само служебно, но и като родител.

  Разговаряме с нея в началото на учебната година, когато често децата попадат във враждебна за тях среда.

  Т.К.: Променя ли се агресията с промяната на начина ни на живот?

  М.К.: Вече разглеждаме агресията не само като физическо насилие. Отхвърлянето на детето е нов вид агресия. Ако не си част от дадена група това може да бъде повод за неочаквана агресия. Унижението, словесната агресия се срещат все по-често. Понякога агресията започва като вид игра, а някои взeмат участие и само като странични наблюдатели. Децата трудно долавят границата между игривата закачка и агресивната намеса. За това роля играят и рекламите, филмите, медиите, неконтролируемото присъствие в Интернет. Но те сами по себе си не могат да провокират агресия, за това роля играят много фактори.

  Т.К.: Нека да споменем най-важните фактори:

  М.К.: Те са комплексни. Семейството безспорно е първият. То формира поведение, но може и да поощрява агресивността у едно дете. В семейството то може просто да научи такъв модел на поведение. Да подражава, да копира, да има модел на унижение и грубост. А може в семейна среда детето да се чувства притеснено, комплексирано и излизайки навън „да наваксва самочувствие“.

  Приятелската среда може да е фактор, който да утвърждава агресивно поведение. Липсата на умения за общуване, за словесно изразяване. Много често се случва при сбиване да не се знае кой е инициатор.

  Т.К.: Как можем да се справим с агресивността на децата?

  М.К.: Чрез превенция и добри модели на поведение в обществото. Във всяко училище има комисии, които следят за такова поведение и тяхната дейност е точно за превенция на противообществените появи при учениците. Добре е родителите да разговарят и с класните ръководители, ако се наблюдава такова поведение.

  Т.К.: Търсят ли помощ родители на агресивни деца?

  М.К.: Не. За съжаление в моята практика до сега сигнали са ни подавани само от родителите на деца жертви на агресия и насилие. С родителите се работи изключително трудно - нямат време, нямат желание, много от тях отсъстват изобщо от страната, а в повечето случаи с настойниците и попечителите не може изобщо да се работи.

  Т.К.: Колко често се среща агресията между учениците в Първомайска община?

  М.К.: Аз мога да говоря за случаите, които са разглеждани от Комисията. А те не са много. Един от тях даде повод да направим конкурс и изложба на детски рисунки „Пролет - живот без насилие“. Децата се включиха с огромно желание и дори се наложи да разделим художниците в две възрастови категории.

  Т.К.: Какви случаи на противообществени прояви най-често се разглеждат в комисията?

  М.К.: През първите 9 месеца на годината най- много са кражбите – няколко от търговски обекти, домови кражби и от обществена сграда.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   12
   123
   6 -2
   22:52, 17 сеп 2016
   И как променя семейната среда и създава умения за общуване на младите хора тази?Според мен такива длъжности и хора са излишни -просто нещата в обществото ни и държавата трябва да отидат на мястото си,трябват добри учители,работа за младите,повече обществена ангажираност и тн и тн.
  • 2
   ??
   ?????
   7 0
   13:24, 18 сеп 2016
   Семейната среда е тази, в която се създават умения за общуване. Тези длъжности ще станат излишни когато най-после всички проумеят, че да си родител не означава да храниш и обличаш някое дете, а да го научиш как да се държи с другите. И това най-лесно става с личен пример. Добрите учители идват от семейства, в които са научени да са добри. А твоите разсъждения издават колко си далече от истината.

  Хороскоп за 01.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
  01 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
  01 окт 2020
  Последни новини