25 °C

Резултатите от матурите след 7 клас поставят първомайските училища на незавидни позиции

Класация, направена от родител въз основана резултатите от матурите в 7 клас постави училищата от Първомайска община на незавидно ниски позиции. През последните дни класацията беше публикувана често във фейсбук, обадиха се и наши читатели, за да ни обърнат внимание. 

Родителят Мария Рашева се е възползвала от правото си на достъп до обществена информация и е получила данни за резултатите във всички училища в страната. Жената, чиято професия не се споменава, е използвала нейна си методика, сравнила е средния успех във точки на 1776 училища като целта ѝ е била преди всичко да избере подходящо училище за своето дете. Сайтът danibon.com е публикувал таблицата и тя е достояние на всички.

След огромния труд, положен от майката на бъдещия седмокласник изводите могат да бъдат категорични само в едно отношение – първомайските ученици имат незавидни резултати спрямо връстниците си от други градове и села. Дали тези оценки дават ясна представа за знанията им няма как да бъдем сигурни. Съмненията ми са продиктувани от следния пример: Якоруда е населено място със смесено, дори бих казала изключително население от билингвисти. Успехът им по Български език и литература е малко по-нисък от този в СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“: първомайци имат средно 38,78 точки, а те – 37,33. Училището в Якоруда е на 113 място и голямата разлика между двете училища е в успеха по математика – 28,35 срещу 49,91. Предварително се извинявам на учителите и учениците от Якоруда. При тях разликата може да е наистина в добрите учители, методите им и знанията на седмокласниците. Но те не са единствените – село Любча, община Доспат е с население около 900 човека. Успеваемост – 68,33%. Децата от село Любча имат успех по БЕЛ 45,7 точки, а по математика – 36,4.

Класацията, направена от загрижена майка има за цел тя да избере най-подходящото училище за детето си. Но дали резултатите от матурите  са единствените, които имат тежест? Считам, че тази класация не отчита външни фактори, които са повлияли на успеваемостта. А между тях са както мотивацията за учене, така и амбицията на учителите. Тя е показателна за резултатите от матурите, но до колко те реално отразяват знания не можем да сме сигурни. А и когато избираш училище за детето си може би има и други определящи фактори.

Публикуваме, класирането на училищата в община Първомай така като го е направила Мария Рашева. Запазваме и позициите им спрямо всички училища в страната, но предупреждаваме, че тълкуването им може да доведе до неправилни изводи.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  78
  7878
  4 -3
  11:42, 14 сеп 2016
  А защо тиражирате някакво частно сравняване на резултати без да потърсите и другата страна - професионално становище?! Каква информация е това...
  • 87
   8787
   0 -3
   13:10, 14 сеп 2016
   Информацията е ясно - внимавайте когато четете неофициална информация

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020
Последни новини