7 °C

Резултатите от матурите след 7 клас поставят първомайските училища на незавидни позиции

Класация, направена от родител въз основана резултатите от матурите в 7 клас постави училищата от Първомайска община на незавидно ниски позиции. През последните дни класацията беше публикувана често във фейсбук, обадиха се и наши читатели, за да ни обърнат внимание. 

Родителят Мария Рашева се е възползвала от правото си на достъп до обществена информация и е получила данни за резултатите във всички училища в страната. Жената, чиято професия не се споменава, е използвала нейна си методика, сравнила е средния успех във точки на 1776 училища като целта ѝ е била преди всичко да избере подходящо училище за своето дете. Сайтът danibon.com е публикувал таблицата и тя е достояние на всички.

След огромния труд, положен от майката на бъдещия седмокласник изводите могат да бъдат категорични само в едно отношение – първомайските ученици имат незавидни резултати спрямо връстниците си от други градове и села. Дали тези оценки дават ясна представа за знанията им няма как да бъдем сигурни. Съмненията ми са продиктувани от следния пример: Якоруда е населено място със смесено, дори бих казала изключително население от билингвисти. Успехът им по Български език и литература е малко по-нисък от този в СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“: първомайци имат средно 38,78 точки, а те – 37,33. Училището в Якоруда е на 113 място и голямата разлика между двете училища е в успеха по математика – 28,35 срещу 49,91. Предварително се извинявам на учителите и учениците от Якоруда. При тях разликата може да е наистина в добрите учители, методите им и знанията на седмокласниците. Но те не са единствените – село Любча, община Доспат е с население около 900 човека. Успеваемост – 68,33%. Децата от село Любча имат успех по БЕЛ 45,7 точки, а по математика – 36,4.

Класацията, направена от загрижена майка има за цел тя да избере най-подходящото училище за детето си. Но дали резултатите от матурите  са единствените, които имат тежест? Считам, че тази класация не отчита външни фактори, които са повлияли на успеваемостта. А между тях са както мотивацията за учене, така и амбицията на учителите. Тя е показателна за резултатите от матурите, но до колко те реално отразяват знания не можем да сме сигурни. А и когато избираш училище за детето си може би има и други определящи фактори.

Публикуваме, класирането на училищата в община Първомай така като го е направила Мария Рашева. Запазваме и позициите им спрямо всички училища в страната, но предупреждаваме, че тълкуването им може да доведе до неправилни изводи.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  78
  7878
  4 -3
  11:42, 14 сеп 2016
  А защо тиражирате някакво частно сравняване на резултати без да потърсите и другата страна - професионално становище?! Каква информация е това...
  • 87
   8787
   0 -3
   13:10, 14 сеп 2016
   Информацията е ясно - внимавайте когато четете неофициална информация

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини