Стягат църквата в Брягово за 180-тата ѝ годишнина

    Жителите на първомайското село Брягово събрат средства и полагат доброволен труд, за да спрат рушенето на селската църква „Св. Атанасий“. Желанието им е след година, тя достойно да отбележи 180-тата годишнина от освещаването ѝ.

    Дълги години жителите на Караалан (днешно Брягово) се мъчели да издействат разрешение за построяването на свой храм и с много упоритост той бил завършена през 1838 година. Храмът и сега се отличава със своя външен вид и архитектура – отдалече прилича на стар замък. Трикорабен, с мъжко и женско отделение, храмът буди интерес със стенописите и иконите си. На олтара има икона от 1831 година от зограф Петре. В църквата са запазени и творбите на местния зограф Динко Шишков, които впечатляват със своята изящност – фризът над олтара и иконата „Св.св. Константин и Елена“, която е паметник на културата. В храмът има още две забележителности – полюлеят, който според преданията е донесен незнайно как от Русия и металните хоругви. Впечатляваща е и камбанарията, която е отделна, самостоятелна сграда с купол в капковидна форма, характерна за руските храмове.

    През месец март инициативни от будни бреговчани решават да започнат ремонт на църквата. Обраслият в бръшлян и къпини двор е разчистен.

    Вътре храмът не може да бъде обновяван без съгласието на Министерството на културата, няма отговор и от Комисията по вероизповеданията, но за другото са получили благословията на пловдивския митрополит Николай.

    Пръв на апела за помощ се отзовава Петър Андреев, местен предприемач, който дарява 2000 лв. и се свързва с Димитър Христолов. Така по-заможни хора направили направили първите дарения. С материали и техника се включват Стоян Бойлов, Тодор Христозов, Петко Динков, Делчо Динков, общината също дарява кабели, фенери и други, за да се освети църквата.

    Сред по-крупните дарители са Петър Андреев, Желязко Гайдев, д-р Атанаска Симеонова, Радко Камов, Георги Богданов, Николай Митков, Димитър Янев – Янеца, Петър Павлов – Растера, Иван Андреев, Владо Точков и други. Сред най-активните търсещи спонсори е д-р Смиляна Топузова.

    До този момент с дарения са се включили 125 човека, някои от които са отделили минимални суми от пенсиите си.

    Кампанията по обновяване на храм „Св. Атанасий“ в село Брягово започна през пролетта на тази година, но вече има сериозен напредък.

    Фирмата на Петър Андреев построи и навес, който енориашите с радост ползваха за курбаните през лятото.

    Жителите на селото са благодарни на всички, отзовали се на молбата им да бъде ремонтиран храма им и се надяват нейният юбилей да се превърне в истински празник.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      #критик
      0 0
      17:12, 14 сеп 2016
      Много ли е сложно да се използват пълен и кратък член правилно, както и родовете да съвпадат в текста?!
    • 2
      Ам
      Амин
      0 0
      07:32, 15 сеп 2016
      Добри хора, дарители на Светата българска православна църква. Родолюбци, пазители на тридициите. Господ да ги благослови. Любовта към Бога носи добри дела.
    • 3
      2-
      2-ри критик
      0 0
      15:26, 15 сеп 2016
      Имам 3 въпроса към редактора на статията:
      1. Инициативния комитет кой го избра и "самозваното настоятелство" от атеисти и сектанти?
      2. Питайте г-н Андреев "големия спонсор" дето е дал 2000лв., колко пари смъкна от ремонта на тази църква за годините?
      и
      3. Д-р Смиляна Топузова доктор на какви науки е - на клюкарство или на интригантство?
      • :)
        :)
        0 -1
        15:41, 15 сеп 2016
        Така се правят нещата. Десет кожи съдираш, една даваш, но никога на одраните. Що се отнася до това какви са, Амин няма против атеистите, стига да даряват. :)
    • 4
      Iv
      ivan
      1 0
      12:54, 29 сеп 2016
      Браво на критиците!Както винаги се намира някой да оплюе работата и усилията на хората.
    • 5
      Яс
      Ясен
      1 0
      16:16, 7 апр 2018
      Добри хора даряват а злите плюят така ще възродим селата ???
    Последни новини