Ислямски терорист планирал избиване в стил Мумбай във Великобритания

Британската полиция арестува 31-годишния водопроводчик Кази Нурур Рахман (Kazi Nurur Rahman), заподозрян в подготовка на терористични актове и връзки с пакистанската групировка "Лашкар и Тайба".

Кази Нурур Рахман е бил арестуван при опит да закупи голямо количество оръжие и боеприпаси. При обиска на дома му е било открито устройство за подслушване разговорите на полицията и литература за воденето на партизанска война.
Спецслужбите на Острова подозират, че оръжието е предназначено за въоръжаването на съмишлениците на Рахман, пише The Daily Telegraph

Представител на полицията отбелязва, че ако престъпникът бе осъществил плановете си, във Великобритания биха могли да се случат терористични действия, подобни на тези в Мумбай.

За връзката на арестувания със събитията в Мумбай говори и фактът, че той е бил в пряка връзка с лидера на една от местните групировки Омар Хиям (Omar Khyam). Хиям е минал подготовка в лагер на "Лашкар и Тайба", организацията която бе обвинена за терористичните действия в Мумбай.

Арестуваният след индийските събития терорист призна, че е бил обучаван във военен лагер в Пакистан, организиран от "Лашкар и Тайба". Веднага след събитията в Мумбай, обаче, групировката отрече да има връзка със случилото се.


Още по темата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини