Заложническа драма и самоделни взривни устройства в Украйна

Изображение 1 от 2

    44-годишният Максим Кривош държа автобус със заложници по маршрута Берестечко-Красниловка в Украйна. Наричайки случващото се „денят на антисистемата“, нападателят отправи редица искания към властите в страната. Опитите за преговори с него продължиха цял ден. Вечерта Владимир Зеленски изпълни едно от исканията на терориста и записа видео съобщение, в което призовава всички да гледат филма "Земляни". Малко след това автобусът е щурмуван, заложниците са освободени, а похитителят е задържан.

    Сутринта в украинския Луцк започва тревожно. В 9:25 ч. мъж се обадил на полицията в града и каза, че държи автобус със заложници на път от Берестечко за Красниловка. Автобусът е на централния площад на града. Според жителите на града и медиите, от сутринта от барикадирания автобус се чуват предупредителни изстрели."Комерсант" пише, че в автобуса има над десет души. Знаем имената на всички хора, които са там, и поддържаме контакт с техните роднини “, каза по-късно заместник-министърът на вътрешните работи Антон Геращенко.

    В разговор с полицията терористът заяви, че автобусът е миниран и че експлозиви са поставени и на някои други места. Престъпникът публикува исканията си в социалните мрежи - в Twitter и Facebook (и двата акаунта скоро бяха блокирани).

    Той иска висши служители във властта да запишат видео, в което заявяват "Аз съм терорист по закон". В списъка са шефът на Министерството на вътрешните работи Арсен Аваков, екс-президентът Петро Порошенко, ръководителят на политическия съвет на опозиционната "За живот" Виктор Медведчук, олигарсите Игор Коломойски и Ринат Ахметов. Отделно терористът иска лично президентът Владимир Зеленски да публикува изявление в интернет с текст: "Всеки трябва да гледа филма "Земляни" от 2005 г., което искане Зеленски изпълни вечерта.

    Самоличността на престъпника е установена почти веднага. Той е украинският гражданин, роден в Русия, 44-годишният Максим Кривош. Преди това е бил осъждан два пъти и е излежавал десет години порисъда. Това съобщи във Facebook заместник-министърът на вътрешните работи Антон Геращенко.

    Самият терорист в разговор с полицията се представя като Максим Плохой (Лош). Под същия псевдоним през 2014 г. той публикува книга, озаглавена „Философията на престъпника“, която излиза в тираж 400 екземпляра. Книгата с 560 страници се състои почти изцяло от цитати от философи и от биографията на самия автор. Израстнал в семейство на интелектуалци, но като дете гледал много екшъни и "решил да стане готин", според книгата. "В 11 клас бях задържан на пазара с пистолет, но благодарение на връзките на баща ми случаят беше потулен".

    Максим Кривош цитира на своите страници в социалните мрежи различни философи с идеята, че държавата е основният престъпник. Идеологическите възгледи на терориста намират отражение и в списъка му с исквания към властите. Той даже поздравява всички с „Деня на антисистемата“ и пише, че „държавата е първият терорист“.

    „Комерсант“ успя да се свърже с един от познатите на престъпника, негов бивш колега от  спецотряда Азов. Според него, максим Кривош отдавна се канел да направи нещо такова, а от "Азов" бил изгонен през 2016 г. за извращения. Според събеседника на „Комерсант“, става дума за „хомосексуалните отношения“ на Максим Кривош.

    Полицията отцепи централния площад, спря движението на градския транспорт, частично евакуира жители от близките къщи, а също така изпрати на местопроизшествието няколко бронетранспортьори.

    Целият ден ситуацията остава напрегната. От автобуса се чуват изстрели, нападателят също хвърля веднъж граната и няколко пъти - експлозиви. Експлозиите обаче има не само в Луцк. Кметът на Киев Витали Кличко в своя канал Telegram заяви, че експлозия е станала близо до метростанция Минская в украинската столица. Още две самоделни експлозивни устройства, открити на същата станция, са неутрализирани. Връзката между тях и инцидента в Луцк обаче все още не е потвърдена. Обаждания с предупреждение за минирани болници, супермаркети, търговски центрове, банки, пощенски станции и жп гари постъпват в полицията в Одеса и Харков. 

    Полицията преговаря с престъпника по телефона, служителите на реда установили контакт и със семействотому. Властите призоваха да не се разпространява фалшива информация в мрежата, тъй като терористът следи новините чрез смартфон и непотвърдена информация може да усложни процеса на преговори.

    Терористът общува не само с служителите на реда, но и с роднините на заложниците.
    "Сега ще ви изпратя моите искания по Viber и вие ще уведомите всички журналисти по електронната поща, ще се обадите по телефона", казва той на сина на един от заложниците, . "Ще обясните, че в Луцк е отвлечен автобус, пълен с хора, всичко е минирано, в автобуса има куп експлозиви, има автоматично оръжие. Освен това в Луцк е поставена мина ... Основното е, че властите трябва да изпълняват изискванията, те са много прости." 

    Дълго време нарушителят не е дал съгласието си хората в автобуса да получат храна и вода.

    Известен напредък е постигнат около 19 часа, когато първият заместник на Националната полиция Евгений Ковал предава вода на заложниците.

    Вечерта от автобуса са пуснати трима души - възрастна жена, бременна жена и дете. Това се случва след телефонен разговор на терориста с президента Зеленски и публикуването на видео в мрежата, в което украинският държавен глава изпълнява искането на терориста.

    Към 22 часа властите съобщават, че автобусът е щурмуван и хората са освободени, имало е взрив. Малко по-късно става ясно, че няма друго взривно вещество, както терористът твърди, че е поставено на друго място в града, а негов съучастник е задържан в Харков.

    "В никоя държава няма място за тероризъм", каза Владимир Зеленски и премахна видеото за филма "Земляни".

    Максим Кривош се предава по време на щурма и е задържан. Предстои той да премине психиатричен преглед. Разследващите от СБУ вече са започнали наказателни производства по част 1 на чл. 258 ("Терористичен акт") от Наказателния кодекс. По това обвинение той може да получи лишаване от свобода за срок от пет до десет години.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини