В Гърция разбиха група за фалшиви европейски документи, използвани от терористи

Гръцкото разузнаване проверява връзка между разбита група за разпространение на фалшиви европейски документи за самоличност и лица, свързвани с терористична дейност, съобщава гръцкият в. "Катимерини", позовавайки се на свои източници.

Вчера беше съобщено за задържането на двама души в Атина - иракчанин и египтянин, с водеща роля в мрежа за разпространение на фалшиви документи. При обиск в апартамент в гръцката столица са открити 900 фалшиви документа от европейски държави, главно паспорти и лични карти. По случая се издирват още двама чуждестранни граждани.

Според информация на "Катимерини" дейността на престъпната мрежа е свързана с въпроси на националната сигурност, поради което в разследването участват Националната разузнавателна служба (ЕИП) и Отдела за антитероризъм. Източници на изданието посочват, че с помощта на престъпната група в Европейския съюз са пътували или е трябвало да пътуват лица, заподозрени за участие в ислямистки терористични мрежи.

Случаят е свързан с ареста отпреди два месеца, отново в Атина, на 34-годишен гражданин на Ирак по обвинение, че е участвал във военните части на Ислямска държава в Ирак, твърдят източниците на "Катимерини". При разпитите арестуваният иракчанин е съобщил за дейност и на други лица, свързани с Ислямска държава, в Гърция.

250 от откритите при акцията от тази седмица документи - лични карти, паспорти, шофьорски книжки, са обявени в информационната система на Шенген като "откраднати или изгубени", пише "Катимерини".

Официално от полицията съобщават, че документите за самоличност са предлагани на трафиканти на хора, които са ги купували при прилика между снимките на притежателите им с прекарваните от тях нелегални мигранти. Продажбата е ставала посредством криптирани приложения като цените са се движили между 300 и 1200 евро.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини