Жена може да оглави турското разузнаване

За първи път в 43-годишната си история турските разузнавателни служби ΜΙΤ може да бъдат оглавени от жена, една "желязна дама", както я окачествява турският в. "Ватан", която е и първата жена, назначена за окръжен управител на службити в окръг Адана, в южна Турция. Мандатът на сегашния директор на турското разузнаване Емре Танер изтича през март поради навършване на пенсионна възраст.
Според в. "Ватан", кандидатката за неговия пост, която вестникът обозначава само с инициалите й А. Г. , днес заема поста на началник на Оперативния отдел на ΜΙΤ.
Най-силният й съперник за поста изглежда е началникът на Информационния отдел А.С., който обаче е назначен на този пост преди три месеца и затова кандидатурата му се смята за по-слаба в сравнение с тази на "желязната лейди".
Двамата предишни кандидати да оглавят турското разузнаване - Шенкал Атасагун /1998 - 2005 г./ и Емре Танер /назначен през 2005 г./ произлизаха от средите на Оперативния отдел, където се смята, че работят най способните и опитни кадри на ΜΙΤ.
Преди Атасагун, начело на турските тайни служби през 1992 г. беше назначен дипломат, който беше първото цивилно лице, оглавило службите от създаването им през 1965 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини