1 °C

Белореченки оценени за многогласово пеене

Изображение 1 от 2

  Професионално жури оцени многогласовото изпълнение на белореченската група при участието им в XI Национален фолклорен фестивал „Богородична стъпка“ в Стара Загора.

  Състави от три населени места в община Първомай взеха участие там – Бяла река, Искра и Градина. Те пяха и танцуваха на две сцени, дали поле за изява на над 4000 българи.

  Наградите бяха присъдени по мнението на жури  в състав: народната певица Калинка Згурова, д-р Наталия Рашкова от Института за фолклор при БАН, доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, почетният гражданин на Стара Загора и фолклорист акад. Крум Георгиев, фолклорният маестро Димитър Колев –дългогодишен диригент на ансамбъл Загоре и композиторът Кирил Тодоров.

  Особено горди с представянето са белореченки. Те участваха с три песни, изпълнени много гласно и това им донесе една от десетте допълнителни награди „Богородична стъпка“ за майсторско изпълнение. С музикалния ръководител си Димо Димитров те изпълниха родопската песен „Оти ма даде майчинко“, пиринската „Снощи саках да ти дойда“, а квартет представи на 4 гласа Теменуго, теменужке“.

  Светлана Велчева от групата сподели, че всички жени са щастливи защото с това отличие  е възнаграден трудът им и старанието да изпълнят песните на по-високо ниво, да спеят гласовете си и да звучат красиво.

  С много настроение Филиповско хоро изпълниха децата от Искренския танцов състав, водени от Донка Тодорова.

  Във фестивала се включиха и певици от Искра и Танцовия клуб „Евридика“ - Градина.

  Участниците се завърнаха с много настроение и заредени с творческа енергия, попили от атмосферата на събитието и огромния брой съпътстващи прояви.

  Традициите оживяха в Селския двор  „Добра среща“. Посетителите имаха възможност да се насладят на вкусни гюзлеми, Кара  Верлерски качамак, билков чай и ръжено кафе.

  Акцент беше Улицата на занаятите. Бижута, керамика, накити, сувенири, дърворезба и предмети от рециклирана хартия, сухо плъстене на вълна, декупаж , розови продукти  са само част от асортиментите, които бяха демонстрирани на майсторската улица.

  Теодора Кирякова
   

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ам
   Амин
   4 -2
   12:01, 30 авг 2016
   Бог ви е дарил с прекрасни гласове. Бог да ви даде здраве и любов, за да радвате хората с изпълненията си.

  Хороскоп за 16.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
  16 яну 2021
  Последни новини