Градинчани искат забрана за движение на каруци през нощта

Над 280 жители на село Градина поставиха подписите си под искане общината да забрани движението на каруци по полето от 22 часа до 5 сутринта по време на селскостопанската кампания.

Според обяснението на градинския кмет Бальо Балев подписката е емоционална и е продиктувана зачестилите оплаквания на селскостопански производители, че е посягано на продукцията им. Съселяните му не са знаели за това, че предстоят промени в Наредбата за обществения ред, а са търсели начин да бъдат спрени набезите върху реколтата им.

Според вносителя такава забрана има в Наредбата за опазване на селскостопанската продукция в община Златарица.

По време на заседанието на две от комисиите на Общинския съвет предложението беше разгледано и отхвърлено. Най-вероятно предложението им няма да влезе в пленарна зала каквото е желанието на подписалите се. Доводите на съветниците и присъстващите заместник-кметове са, че по този начин се ограничава правото на свободно придвижване. Както се казва делото по спасяването на давещия се е на самия давещ се. Защитата на продукцията е дело на собствениците и никаква наредба не би им помогнала според мнозина от местните депутати. Приведени бяха и други мотиви: че изпращането на „пъдари“ би коствало средства на общината, защото всички села ще поискат да имат такива; въвеждането на такава забрана ще изисква ресурс за контрол; че мястото на този текст не е в Наредбата за реда и чистотата на територията на общината; че кметът на селото има право да налага глоби и да проверява и т.н.

Единствен Петър Ганев призова към това да се помисли и да се търси решение. Той напомни на колегите си, че са в Общинския съвет, защото са избрани да решават такива проблеми и тези хора разчитат на тях, а нуждата ги е накарала да направят такава подписка. Въпреки това до конкретно предложение за решение не се стигна.

Така поставеният проблем не получи решение и най-вероятно няма да има последваща реакция. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Чи
    ЧИКАРДЖИЕЦ
    3 -1
    14:04, 30 авг 2016
    Оооффф пешо ганев е заревал както вълкът плаче за агнето ... Оня дето при него започна рушенето на общината сега е зажалил за проблемите на селяните от градина. Нали твойте хора разбиха земеделието сега що не си го постоят същото.
  • 2
    Ам
    Амин
    1 -2
    14:46, 30 авг 2016
    "Всички ние трябва да се явим пред Христовото съдилище, за да получи всякой заслуженото, според доброто или злото, което е извършил с тялото си" - "живот вечен на ония, които с постоянство в добри дела търсят слава, чест и безсмъртие. Ярост и гняв пък на тия, които упорствуват и не се покоряват на истината, а се покоряват на неправдата".
    "След последния Съд душите заедно с телата си ще получат окончателно или венец на славата, или наказание"
  • 3
    3 х 3
    0 -1
    08:56, 31 авг 2016
    Кой се съобразява с плебеса в тая община ?
Последни новини