Мистерията на Звездното дете

Черепът на Звездното дете - така са наречени 900-годишни кости открити в Мексико през 30-те години. Те приличат на човешки, но се отличават и с някои необичайни характеристики.

Според една от хипотезите се касае за деформиран череп, принадлежал на дете починало в резултат на вродена хидроцефалия.

Предполагаемите откриватели на черепа Рей и Мелани Йънг твърдят, че се натъкнали на него в тунел на 160 км югозападно от Чихуахуа, Мексико. Редом с черепа на пода на тунела лежал и обикновен човешки скелет.

Оттогава бяха проведени редица изследвания върху костите, които трябваше да определят или отхвърлят земния им произход.

През 1999 учените заявиха, че са успели да извлекат едва 10% от количество ДНК, нужно за получаването на прецизни резлутати. Извлеченото ДНК бе от мъжката Y хромозома. По-нататъшни тестове, извършени с по-съвременно оборудване не успяха да повторят резултатите. Затова мнозина изследователи заявиха, че в случая вероятно се касае за замърсяване на костите.

4 години по-късно черепът бе подложен на повторно изследване с помощта на технологии, способни да възстановят единствено човешка ДНК. Опитите се провалиха. Появиха се спекулации, че е възможно черепът да е принадлежал на хибрид между човек и извънземно. По-късно тези твърдения бяха оборени с обяснението, че вероято се касае за нов вид, характеризиращ се с генетична близост с хората.

През 2011 костите бяха подложени на повторен анализ. От тях бяха извлечени митохондрийни ДНК секвенции, изпратени в Националния здравен институт на САЩ за сравнение с цялата им база данни. Оказа се, че част от ДНК е близка с човешката. При останалата обаче не бе открита прилика с нито една друга ДНК. Този факт най-вероятно означава, че странната ДНК не е резултат от бактериално или друга замърсяване – тъй като системата би засякла възможна бактериална ДНК.

Година по-късно от костите бе извлечен генът FOXP2. Учените откриха 56 разлики между него и съответния човешки ген. FOXP2 е силно консервативен и е жизненоважен за човешкото развитие. При хората той е свързан с речта и познавателните функции. Генът е идентичен при всички хора, открита е една единствена разлика с маймуните. Всичко това подкрепя хипотезата, че череп с 56 различия в съответния ген, не би могъл да принадлежи на човешко същество. Ако тези открития бъдат потвърдени, възникват редица въпроси, как се е развил индивидът и какви способности е притежавал.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини