26 °C

Разкриха произхода на мистериозна кристална пещера в Испания

Ако пътувате до покрайнините на испанския град Пулпи, ще откриете изоставена сребърна мина. Спуснете се на 50 метра дълбочина и ще се озовете в странна, блещукаща стая, която не прилича на нищо друго по света.

Тя представлява яйцевидна пещера, обсипана с назъбени брилянти – стърчащи от стените, подобно на зъби в драконова уста.

Що се отнася до геодите, Пулпи е гигант –една от най-големите познати ни до момента геоди в света.

От гледна точка на пещерите, тази минава за малка, но все пак е достатъчно голяма да побере няколко души наведнъж.

По света съществуват и други кристални пещери, най-известната от които Наика в Мексико, но как са се образували?

В случая с Пулпи – открита преди 20 години, геохимичният произход на геодата до голяма степен остава неизвестен, но пейзажът е още по-мистериозен.

Разкриването на произхода на кристалите е трудна задача, защото за разлика от Наика, където хидротермалната система е все още активна, пещерата Пулпи представлява вкаменелост.

Учените се опитали да възстановят геоложката история на кухината, анализирайки проби от минералите и геохимичната среда, освен това картографирали в детайли геоложката структура на мината, обграждаща кристалната камера.

Според тях гипосовите кристали (селенити) нарастват посредством самозахранващ се механизъм, благодарение на постоянната доставка на сол в резултат на разтварянето на анхидрита.

Този процес, състоящ се при температура от около 20 °C, бил ускорен от термодинамично явление, наречено зреене на Оствалд, наред с температурните колебания, но които била изложена кухината, намираща се на сравнително малка дълбочина в мината.

Мистерия си остава кога точно се е състояло образуването на кристалите.

Заради изключителната им чистота, която ви позволява да гледате през тях, датировката им е трудна, макар екипът да има няколко идеи.

Учените смятат, че са се образували след пресъхването на Средиземно море преди около 5.6 милиона години.

Вероятно са на по-малко от 2 милиона години, но на повече от 60 000 години, защото това е възрастта на карбонатната кора, покриваща един от големите гипсови кристали.

Междувременно испанските власти отвориха пещерата Пулпи за посетители по-рано през годината.

“Да попаднеш между огромните кристали е невероятно усещане”, казва изследователят Хавиер Гарсиа-Гинеа, който открил кухината.

“Когато бях малък си мечтаех да летя, но не и да се окажа в пещера, цялата покрита с прозрачни кристали”.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете детайлно всяка причина която поражда конфликти между вас и околните. Направете промяна, колкото и малка да е тя. Звездите ви закрилят: късмета е с вас затова не пропускайте шансовете си. Не хабете жизнеността и енергията си, като се поддадете на нерви и сприхави изблици. Най-малкото, защото ще се отрази на самочувствието и здравето ви. Ще копнеете за развитие и промяна - ами направете я.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Доколкото ви се отдава да влияете на събитията го правете, мислейки и за другите. Изразходвайте разумно енергията си, за да сте в добра кондиция през целия ден. Известие от чуждестранни партньори ще ви подтикне към активност в посока общ бизнес или други важни дела. Проявете разбиране към изявите на партньора си, не изтъквайте непременно слабите му места.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Вашите способности привличат вниманието на хора, от които зависи понататъшното ви професионално издигане. Тепърва ви очакват големи успехи, затова се пригответе да ги посрещнете подобаващо. Необвързаните Близнаци имат шанса да срещнат подходящ човек.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Сполука очаква онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. С присъщия си усет улавяте развитието на събитията и това много ви помага при конкретните ви действия. Отделете време и за вашия любим човек. Правете нещата така, щото да са доволни всички около вас, а не само един. Периода носи повече емоционален заряд.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще се увеличи, но ще се справите, само не се преуморявайте. Изразходвате много енергия и често за незначителни неща. Пестете силите си, може да се отрази на здравето ви. Делова среща ще ви накара да потърсите и друг път за професионална реализация. Ще се поздравите с успех.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Откривате нов стимул за себе си и незабавно се заемате за работа. Днес сте особено енергични и имате шанса да свършите доста неща, които отдавна ви тежат. Някои от вас ще срещнат привлекателна личност и може да се впуснат в нова връзка. Може би възлагате прекалено големи надежди на предстоящо събитие. Не бъдете прекалено самокритични.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвиждате повече задачи за днес, но не разполагате с всичкото време за тях. С прагматичен подход ще свършите повече работа, а притесненията няма да са ви от полза. Други ще се възползват от съветите ви и ще напреднат в нещо, което можеше да бъде и ваше. Внесете повече красота в живота си, като направите нещо специално за себе си или близките ви.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Реализацията на конкретна задача ще ви струва днес повече сили, но ще се справите. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще вложите дос?%
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не е изключено днес да получите примамливо предложение, което силно ще ви заинтригува. Помислете внимателно и не действайте докато не сте напълно сигурни в решението си. Имате предостатъчно време. Много важно е да направите необходимите предварителни проучвания. Вашият любим човек ви подготвя приятна изненада.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вярвайте повече в себе си. Не унивайте, ако временни неудачи пречат на работата ви. Снабдете се с търпение и скоро ще имате онова, което желаете. Това се отнася до всички сфери на живота ви - професионална, лична, емоционална, духовна. Трудът ви ще бъде възнаграден.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мечтите ви са на път да се случат. Финансови приходи и любовни вълнения ще ви накарат да полетите.Проблеми, касаещи бъдещите ви планове, са на път да се решат. Уверени в себе си ще направите деня си по-хубав. С енергията си ще обгърнете и други, трасирайки пътя на доброто.
09 юли 2020
Последни новини