13 °C

Разкриха произхода на мистериозна кристална пещера в Испания

Ако пътувате до покрайнините на испанския град Пулпи, ще откриете изоставена сребърна мина. Спуснете се на 50 метра дълбочина и ще се озовете в странна, блещукаща стая, която не прилича на нищо друго по света.

Тя представлява яйцевидна пещера, обсипана с назъбени брилянти – стърчащи от стените, подобно на зъби в драконова уста.

Що се отнася до геодите, Пулпи е гигант –една от най-големите познати ни до момента геоди в света.

От гледна точка на пещерите, тази минава за малка, но все пак е достатъчно голяма да побере няколко души наведнъж.

По света съществуват и други кристални пещери, най-известната от които Наика в Мексико, но как са се образували?

В случая с Пулпи – открита преди 20 години, геохимичният произход на геодата до голяма степен остава неизвестен, но пейзажът е още по-мистериозен.

Разкриването на произхода на кристалите е трудна задача, защото за разлика от Наика, където хидротермалната система е все още активна, пещерата Пулпи представлява вкаменелост.

Учените се опитали да възстановят геоложката история на кухината, анализирайки проби от минералите и геохимичната среда, освен това картографирали в детайли геоложката структура на мината, обграждаща кристалната камера.

Според тях гипосовите кристали (селенити) нарастват посредством самозахранващ се механизъм, благодарение на постоянната доставка на сол в резултат на разтварянето на анхидрита.

Този процес, състоящ се при температура от около 20 °C, бил ускорен от термодинамично явление, наречено зреене на Оствалд, наред с температурните колебания, но които била изложена кухината, намираща се на сравнително малка дълбочина в мината.

Мистерия си остава кога точно се е състояло образуването на кристалите.

Заради изключителната им чистота, която ви позволява да гледате през тях, датировката им е трудна, макар екипът да има няколко идеи.

Учените смятат, че са се образували след пресъхването на Средиземно море преди около 5.6 милиона години.

Вероятно са на по-малко от 2 милиона години, но на повече от 60 000 години, защото това е възрастта на карбонатната кора, покриваща един от големите гипсови кристали.

Междувременно испанските власти отвориха пещерата Пулпи за посетители по-рано през годината.

“Да попаднеш между огромните кристали е невероятно усещане”, казва изследователят Хавиер Гарсиа-Гинеа, който открил кухината.

“Когато бях малък си мечтаех да летя, но не и да се окажа в пещера, цялата покрита с прозрачни кристали”.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
За да навлезете и усвоите новостите, които ви привличат е нужно да бъдете смели и да не се съмнявате в себе си. Възползвайте се от добрата енергия, която ви владее сега, времето е благоприятно за активни действия. Предложение за нова работа. Постоянството в усърдието ви прави търсени и предпочитани партньори.
19 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Приемете трудностите и не роптайте. Действително ще бъдете натоварени, но и постигнатото ще ви прави доволни. Общуването с високо издигнати люде ви носи добри перспективи, но също би ви помогнало доброто ви чувство за хумор. Благодарение на подобреното ви материално положение ще укрепне и семейното положение.
19 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, наситен с предизвикателства. В добра форма сте и едва ли ще имате сериозни затруднения. Доверете се на усета си и няма да сгрешите. Днес верните решения ще идват по-скоро интуитивно, отколкото в следствие на задълбочени анализи. Разбирате се чудесно с колегите си и сътрудничеството ще ви носи отлични резултати.
19 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предвижданията ви са напълно оправдани и това ви дава възможност да разгърнете изцяло намеренията си. Заемете се с отстраняването на стари грешки. Дори това да ви отнеме време, бъдете сигурни, че си струва усилията. Изразходвайте внимателно средствата, с които разполагате. Направените днес инвестиции ще се възвърнат в кратки срокове. Има от какво да сте доволни.
19 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ви отправят примамливо предложение, на което трудно ще можете да устоите. То обаче е свързано с различни въпроси, които трябва предварително да уредите, ако искате да сте доволни впоследствие. Радвате се на подкрепата на свои близък, който няма да ви изостави в труден момент. В личен план ви очакват промени, които не зависят пряко от вас.
19 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
19 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заетостта ви не е извинение за отсъствие на внимание към партньора и близките ви. Решенията ви ще подлежат на обсъждане, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. Артистичното ви поведение не винаги е във ваша полза, по-често си давайте сметка за очакванията, които имат другите към вас.
19 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е непредсказуем и това май напълно ви устройва. Не се хабете да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на човека, за който до скоро сте се измъчвали.
19 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Склонни сте да поемате рискове, щом знаете, че възможността да спечелите е наистина голяма. За предпочитане е да не взимате пари назаем. Или поне го направете, едва когато другите начини са изчерпани. Приятелите и семейството ви ще ви подкрепят във ваше начинание. Съдействието им може да се окаже много важно.
19 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
19 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Каквито и емоции да събуждат у вас събитията днес, възползвайте се от ситуацията, като я обърнете в своя полза. Възможни са разминавания с партньора или с хора, които цените и то по причини, свързани с вас. Говорете по-малко и повече слушайте, ако не друго, то по-не няма да сгрешите.
19 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да успеете да се справите със заплетен въпрос от професионално естество, трябва да излезете от ролята на пасивни наблюдатели и сериозно да вземете нещата в свои ръце. Бъдете по-напористи и не се отказвайте сред всяка трудност. Можете да разчитате на подкрепата на близките си, но основната работа остава за вас. Вярвайте в себе си и ще успеете.
19 ное 2019
Последни новини