Овации и "Българи - юнаци" за евридиките в Прага

Изображение 1 от 2


     


     

    Танцов клуб „Евридика“ - Първомай се завърна от изключително емоционален фолклорен фестивал в Прага. Събитието се организира за 20-ти пореден път и тази година беше събрало 36 състава от 12 страни.

    Фестивалът няма състезателен характер, а цели представяне на фолклорните танци на различни държави като национално богатство.

    Първомайските момичета от Танцов клуб „Евридика“ вдигнаха на крака и обраха аплодисментите на публиката с танц, чието послание беше обединението, единството, задружността.

    Донка Тодорова е постановчик на кратката програма е и включва хора и танци от Пиринския край, по хореография на Мартин Мочков.

    Танцьорките от „Евридика“ разказаха за участието си на международна сцена, развълнувани както от представянето си, така и от подкрепата на публиката и аплодисментите, придружени със скандирания „Българи – юнаци“.

    „Чувството е неописуемо – сподели Донка Тодорова – в този момент бяхме горди българи“.

    От стъпването си на сцената те са изпитали радостта да представят красотата на българския фолклор, но особено вълнуващ е бил моментът, когато песента "Кой уши байряка", фон на техния танц, е била подхваната от десетки български гърла в публиката.

    Момичетата от състава състава са удовлетворен, че са осъществили това дълго пътуване и са представили достойно България, Първомай и любимия клуб "Евридика".

    Незабравими ще останат разходките в среднощен Сегед, романтична Прага и подредения Дрезден.

    Фестивалът в Прага беше място за срещи и запознанства. Всеки от съставите получи малък подарък от евридиките. А момичетата с интерес наблюдаваха другите формации от България, Германия, Турция, Черна гора, Гърция, Чехия и други страни и се убедиха отново, че всеки етнос може да имат фолклор, близък или далечен от нашия, но дори когато много се различаваме, хората си приличат по едно – любовта към родното и желанието да го представят пред света.

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини