Левите чертаят визия за бъдещето на Европа на Съвет в Прага

ПЕС събира лидерите на партии, премиери и активисти на заседание на Съвета на партията в Прага на 2 декември.

Домакин е чешкият премиер Бохуслав Соботка. Президентът на ПЕС Сергей Станишев ще закрие събитието, съобщиха от екипа му. 

Съветът на ПЕС, посветен на младежките политики и заетостта под мотото "Да спасим Европа!", е важна стъпка в започналия процес на изработване на нова визия на социалистите за Европа. Тя е резултат от необходимостта да се преосмисли както самото функциониране на ЕС, така и политиките на социалистите и тяхната роля в него на базата на основните леви ценности. Днес ситуацията е динамична: Великобритания гласува да напусне ЕС, наблюдава се очевиден възход на популистите и крайните националисти в цяла Европа.

Множество кризи продължават да определят дневния ред в Европа – миграцията, сигурността, безработицата, мудният икономически растеж, финансовото управление. Затова Сергей Станишев започна подготовката на новата визия за Европа, като инициира две срещи на върха на левите лидери в Париж на 7 юли и 25 август тази година, където домакин беше френският президент Франсоа Оланд. 

През октомври ПЕС, заедно с Групата на социалистите в ЕП, започна друг мащабен проект под мотото „Заедно“ – серия от събития в редица европейски столици като консултация с гражданското общество, синдикатите, членовете на партиите и симпатизантите, работодателски организации, леви think-tanks и др. който трябва да допринесе за обновлението на лявото политическо семейство в ЕС преди следващите европейски избори през 2019 г. 

Паралелно със заседанието на Съвета ще бъдат организирани и дискусии и работни групи по теми като сигурността, вътрешните и външните предизвикателства пред Европа, документите от Панама, и др. В дневния ред е предвиден и специален панел за Централна и Източна Европа. Очаква се Съветът да приеме резолюция, чертаеща визията на социалистите за бъдещето на Европа. 

„ЕС е едно от най-важните постижения на европейските граждани. През март 2017 г. ще честваме 60 години от Римските договори, когато започна това историческо пътуване. Но днес ЕС като общност от страни, хора и общи политики, е заплашен. Атакувани са основните му ценности: солидарността, кохезията, разнообразието и равенството, равноправието, включително на половете. 

Под заплаха е възможността на всеки да има добра и сигурна работа, а децата да имат по-добър живот от техните родители. Липсват върховенството на закона, обществената отговорност, зачитането на различията и приобщаването. Липсват хармонични, мултикултурни и равноправни общества. 

Всичко това е резултат от дългогодишните неолиберални политики на рестрикции на десните в Европа. Те увеличиха неравенството и несигурността. Днес хората изразяват своето безпокойство и търсят стабилност и защита“, се казва в проекторезолюцията. 

В нея са разписани мерките на левите в Европа за младежта, социалната политика, икономическия растеж, сигурността и миграцията. В Прага ще бъде представен и Европейският план за младежта, който е отговорът на социалистите на все по-тревожната тенденция на увеличаване на безработицата сред младежите, както и на национализма и популизма. 

Левите в Европа могат да се поздравят с още един успех в тази посока – последната седмица Европейският парламент отпусна още 500 млн. евро за мерки по програмата за младежка заетост.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини