Прага завладя "Хорцето", а "Хорцето" - публиката

Танцов клуб „Хорцето“  не само спечели аплодисментите и сърцата на публиката на фолклорния фестивал в Прага, но и вдигна другите присъстващи български състави да танцуват заедно с тях. На 15-тия международен форум, организиран от   „Топ хотел - Прага“ участваха 35 формации от над 15 държави, между които Гърция, Турция, Румъния, Ирландия, Русия, Украйна, Беларус, Естония, Сърбия, Хърватска и други.

Събитието, проведено в първия уикенд на юли доказа, че навсякъде по света хората си приличат в различието – независимо какъв е техния фолклор, те го обичат и с вълнение и трепет го представят на света. А понякога традициите, танците и музиката на географски близките държави напълно съвпадат. Босненско- херцеговския състав представи ни повече, ни по- малко от ръченица  и еленино хоро, гърците танцуваха зад кулисите право хоро, познати ни бяха и танците на сърбите.

Програмата, с която се представи „Хорцето“ беше завършен микс от хореография, песен, автентично хоро и малко хумористична пантомима. На фона на оскъдното мъжко присъствие на целия фестивал, първомайци първо впечатлиха със смелите си и снажни мъже. Когато Мишо Запрянов запя от двете страни на сцената се извиха хора и се развяха български байраци – присъстващите се вдигнаха спонтанно, а публиката изригна във възторжени аплодисменти. Групата, специално пътуваща и  подкрепяща „Хорцето“ се отличаваше с красивите фланелки с логото на спонсора на състава „Консервинвест“ и с разветите български трикольори. Фестивалът е място, на което се създадоха много контакти. Впечатляващият хор „Цветница“ от Варна, танцьорите от софийският клуб „Чинари“, от читалището в Костиево, Бобов дол, Троян и други проявиха желание да гостуват в Първомай по време на майските празници и на Празника на фолклорния танц. От поканата се заинтересуваха и турски и гръцки клубове.

Ръководителят на състава Ангелина Кръстева получи диплом за участие и албум.

Прага очарова танцьорите с невероятно красивата си архитектура, създавана в продължение на няколко столетия. Величествените катедрали, прекрасния Карлов мост, галерии, величествени сгради наредени от двете страни на Вълтава, могат да бъдат видени докато пътуваш с корабче по нея. Най- емоционалното посещение беше на курортния комплекс Карлови Вари, завършило в пивоварната „Крушевец“. След технологичната и историческа разходка, всеки от посетителите получи по една чаша светла, една чаша тъмна бира и по една стъклена чаша за спомен. Това допринесе за задушевната атмосфера и разходката завърши след няколко хорà и репетиция на подготвената програма, а публика беше случайно попадналата на мястото белоруска група, която също се включи в надиграването.

След първото голямо участие, „Хорцето“ започват да „презареждат“. Предстои разбор и съставяне на план за развитие. А танцьорите благодарят за помощта, оказана им от Илия Ганчев, Иван Вергов, кмета на общината Ангел Папазов и най- вече на Румен Казаков.

Теодора Кирякова

Публиката се включи активно
Павката и Георги Кръстев съпровождаха изпълнението на Михаил Запрянов
Най- младите танцьори - Теди Янакиева и Живко Аргиров освежиха състава и хореографията
Жоро Кирков и Светла Джакова разсмяха публиката с вечната история за "мъжа и чуждите булки"
Карлови Вари посрещна българския клуб "Хорцето" в деня на откриването на кино фестивала
Карлов мост - символът на Прага

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини