24 °C

5 години без прелези, 5 години проблеми за майките, инвалидите и велосипедистите

Днес фейсбук ми припомни, че на датата 7.07. са публикувани две статии свързани с един и същ проблем в Първомай – преминаването през жп линията.

Преди 5 години бяха затворени прелезите и бяха пуснати в действие два надлеза и два нови подлеза. На 7 юли 2011 година стана обществено достояние създаването на инициативен комитет и подписка , целящи свързването на Севера и Юга. Оглавени от Янко Диков. Това даде основания на мнозина да заподозрат лични интереси на собственика на магазин за хранителни стоки. Той обаче инатливо започна да отстоява своята позиция и 5 години по-късно вече е общински съветник с кауза. За разлика от мнозина, които влязоха в общинския съвет „за престиж“ или „по партийно поръчение“, Диков продължава да тормози властта, да пише писма, да изисква отговори и да се надява някой ден обещаното – да се построи подлез за автомобили под линията между двата дови пешеходни подлеза – да стане факт.

Той до такава степен е последователен в намеренията си, че управата на града беше принудена да направи редица стъпки. Преди 2 години, автомобилният подлез беше обявен за „обект от първостепенно значение за общината“. Бяха дадени „едни пари“ за да се направи Публично-устройствен план за изграждане на такова съоръжение – малко под 30 000 лв. Въпреки това, никой от администрацията не вярва, че това ще се случи. За много от гражданите построяването на такъв подлез вече не е наложително, има и други – за които разкопаването на това място би довело до значителен дискомфорт.

В същото време остава нерешен големият проблем – как да преминават инвалидите, майките с колички и велосипедистите. За тях решението с поставените релси по стълбите не е отговор на проблема. За много от тях преодоляването им е изпитание. Количките имат различни стандарти, а и стълбите са толкова стръмни, че майките изнемогват да се движат по тях. Лятно време асансьорите спират да работят защото правят проверки на част от елементите им. В останалото време не се знае кой кога работи. Случвало се е инвалид да влезе в подлеза и след това да не може да излезе от другия край. Янко Диков призна, че решаването на проблема на инвалидите, велосипедистите и майките с колички е от огромно значение. Той коментира, че в писмото на НКЖИ до министър-председателя е записано, че компанията е създала „комфортно достъпна среда“. Ясно е, че има разминаване в представата за комфортна среда на господата от НКЖИ и жителите на Първомай. На едно от посещенията си в общината те казаха, че Първомай има толкова подлези и надлези колкото и в Пловдив, но забравят, че в Пловдив има и градски транспорт и на инвалидите не им се налага да минават през подлезите, ако пътуват с автобус.

5 години след като тези проблеми изплуваха на повърхността, никой не е излязъл да каже ще бъдат ли решени. Предложения има - от удължаване на входа и изхода на един от подлезите и премахване на стъпалата до изграждането на новото съоръжение. Въпросът не е само финансов. Сега остава да се намери и желание у тези, от които зависи решението – НКЖИ. Опитът показва, че те няма доброволно да го направят.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Ан
  Ангу Кметя
  7 -8
  16:02, 7 юли 2016
  И 5 години още съм кметь и вие тъпанарите пак гласувахте за мен. 5 години няма прокар ама гласувахте за диков да се мота из местния парламент. 5 години първомайските майки имат стройни фигури изкачвайки стъпалата на подлеза какво искате повече.
 • 2
  Оп
  оптимист
  17 -5
  16:27, 7 юли 2016
  След 5 години населението на града ще намалее с около 3000 души, младите ще отпрашат, училищата ще бъдат ненужни, къщите ще пустеят и няма да имаме кмет, а наместник. Какво друго може да изчезне - местните новини. Като няма хора, кой да чете. Даже и братята роми няма да ни спасят от обезлюдяването. А и те ще бъдат необразовани, бедни и разпасани. Няма да плащат данъци и социалната дейност ще замре.
  5 години са много време. Дайте да тропнем едно хоро и това е. Че утре нито ще можем да чуваме, нито да играем.
 • 3
  Пъ
  Първомаец
  19 -1
  21:20, 7 юли 2016
  Първомай през последните години се разминава с понятието "град" и неотклонно се превръща в селище със затихващи функции. Какво беше и какво стана!
 • 4
  О
  О
  13 0
  00:10, 8 юли 2016
  За безмислените 30 000 лв., които Общината щедро даде за да угоди на безмислената идея на Диков, можеха да се асфалтират доста дупки по улиците, които отлежават още век 90 те години на миналия век или да се усигурят чистачки за всички улици. На нашата улица не съм виждал чистачка с месеци, а до колкото знам данък смет плащаме всички. А що се отнася до подлезите: 1. Защо Общината не осъди НКЖ за това, че не са довършили и не си потдържат съоръженията? 2. Защо Обшината не направи подвижна рампа за инвалиди имайки с колички на стария пдлез. Гледам,че са поставили камери за видеонаблюдение. Това е лицензирана дейност, за която се плаща не по-малко от 2000 лв. мес. на някоя охранителна фирма. Какъв е проблема тогава да се финансира една рампа и една циганка да чисти всеки ден, че много мирише на пикня?
 • 5
  Ре
  реалист
  4 -2
  16:41, 9 юли 2016
  Не само град Първомай цялата държава ще изчезне след 20-30години .
 • 6
  На
  Най добрия
  0 0
  21:26, 7 юли 2017
  А какво ще кажете за застрояването на първомайския язовир? Защо мълчите а първомай нет,идете и вижте за какво става въпрос
 • 7
  13
  132
  0 0
  10:35, 8 юли 2017
  А защо да не извикаме господари на ефира? Може би на тях общината и НКЖ ще дадът по-смислени отговори и решение на проблема.

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
20 сеп 2020
Последни новини