Със заря поздравиха акордеониста Иван Милев

    Със заря завърши участието на Иван Милев на 15-та творческа среща на оркестрите в село Дълбок извор.

    След шоуто на Янко Милев – син на акордеониста и неговия оркестър „Динамиката“, дойде и дългоочаквания момент - на сцената излезе Иван Милев. Около него се нареди плеада известни музиканти, за да го поздравят. Сред гостите беше акад.проф. Петко Радев. „Иван Милев винаги е бил над всички класации. Той е най-отгоре и след това другите могат да се състезават – отбеляза маестрото.

    Юбилярят беше поздравен от кмета на общината Ангел Папазов, който му връчи грамота и почетния плакет на общината. От името на всички набори и жители на селото към него се обърна и приятелят от детинство Георги Глушков, който му пожела да е жив и здрав и всичко най-добро и завърши с „Да живее България, един голям Българин – Иван Милев!“.

    Ориенбенд изпратиха кошница с цветя.

    Нели Попова - директор на музикалното училище „Добрин Петков“, чийто възпитаник е маестро Милев, прочете поздравителен адрес. Иван Милев е явление не само в балканската, но и в съвременната еропейска музика- беше записано в адреса. Там се припомни, че той е известен като „Царя на хармонията“ и „Академика на акордеона“.

    Сред гостите имаше представители на община Хасково. Поради невъзможността да присъства на втория ден от срещата, д-р Катя Попова поздрави Иван Милев от името на Народното събрание, Министерството на културата и ПП ГЕРБ още в първия ден.

    Иван Милев благодари на кметовете на община Първомай – Ангел Папазов и на село Дълбок извор – Костадин Кротнев. Той благодари и на кмета на община Димитровград, който е осигурил зала за репетиции; благодари и на всички дошли на това събитие от цяла България.

    С патриотична композиция Иван Милев и приятели изненадаха присъстващите. Музиката премина през различни теми от българската музика - от типичния местен фолклор, през „Цар Иван Шишман“ до съвременните ритми.

    Шоуто, което направи акордионистът продължи със съвместни изпълнения заедно с Петър Войников, Сашо Ангелов, Иван Илиев, Тодор Кузмов, колегите на Милев от симфоничния оркестър Хасково, Тонка Колева и Станка Койнарова и др.

    Идеята за празнична заря дошла от водещия Николай Чапански. Сред зрителите още в първия ден, той забелязал Емил Николов, но останал леко разочарован когато разбрал, че той е там само като любител на народната музика, а не за да подготвя зрелище. Тогава седящите наблизо решават все пак да направят изненада. Пръв се включва общинският съветник Красимир Ямалиев, последван от кмета на селото Костадин Кротнев. Група ентусиасти допълват необходимата сума и Емил спешно заминава, за да купи необходимите касети.

    На следващия ден, в пълна тайна, той и синът му Иван подготвят зарята като спазват всички изисквания за безопасност.

    В края на концерта по сигнал от Николай Чапански Емил се качи на сцената и обяви, че макар и на 49 години, слуша народна музика от 50 години. Той даде дистанционното на Иван Милев, посочи му правилния бутон и така музикантът сам стартира зрелището. 

    Теодора Кирякова 

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      39
      398
      3 0
      19:51, 20 юни 2016
      Айдееее, Фанка Койнарова /Станка Койнарова/ изкара нова риза. Честито!
    Последни новини