Един от най-добрите кларнетисти празнува своя половинвековен юбилей

Изображение 1 от 3

    Днес един от най-големите съвременни кларнетисти - Петър Войников -празнува своя половин вековен юбилей.

    Той е роден 24.09.1972 година в село Болярци. Музиката става съдба за него случайно. На един лагер учителят му по математика го чува как свири на обикновена детска свирка. Очарован от изпълнението на момчето, дава съвет на родителите му да го насочат към музиката.

    Едва  12-годишен идва в Първомай. На 13 години Петър Войников се записва в школа по кларнет, където учител му е Никола Илиев. Започва да свири на различни събития - събори, сватби, кръщенета, изпращания. Канят го различни местни оркестри. Още преди да е влязъл в казармата печели вниманието и уважението на големи фолклорни музиканти като Матьо Добрев и Тончо Минков.

    През 1991 г. започва да свири в оркестър „Младост“ и участва в записите на оркестъра. След уволнението си  свири с различни оркестри, а през 1996 г създава оркестър Фолк палитра. Вече 26 години е негов ръководител. Има издаден един албум и много авторска музика за още няколко диска. Последното му популярно произведение е Макамлийско хоро.

    Петър Войников работи с много изявени музиканти, участва в различни фолклорни фестивали и надсвирвания. Участник е в първия Празник на тракийската народна музика и песен в Първомай с оркестър „Фолк палитра“.  Хиляди са семейните тържества, събори, сватби  и други събития, в които е участвал.

    Печелил е множество награди и конкурси, сред които първомайския „Стойчо“ Кузмов“ и надсвирването в Стамболово.

    Обучавал е на български народни ритми над 30 чужденци, повечето, от които французи. Някои от тях вече преподаватели по кларнет и българска народна музика.

    Днешния празник ще посрещне на сцената в Хасковските Минерални бани, а семейното тържество е отложено, защото както казва съпругата му Гинка Иванова, за Петър Войников на първо място е музиката, а после идва празникът.

    Приятели и колеги поздравяват Петър Войников за юбилея му. Жанет Карааргирова отправи пожелания за здраве и успехи от името на оркестър „Първомай“, да продължава да твори и да радва първомайската публика.

    От цялата си душа и сърце Петър Тенев и орк. „Дионис“ желаят здраве и хармония в семейството и във „Фолк палитра“. А известния журналист и водещ на фолклорни предавания Николай Чапански освен да музицира, му пожелава да пали младите, да има много последователи, защото стават все по-малко хората, които продължават традицията.

    Към всичко това добавяме и нашите пожелания да бъде все така обичан и уважаван от всички свои колеги.  

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини