11 °C

Повече от половината седмокласници са скъсани на изпита по математика

Над половината седмокласници от общината имат двойка на външното оценяване по математика тази година. На фона на лошите резултати, единственото училище, което има повод да се похвали е „Св.св. Кирил и Методий“ – Първомай. Там седмокласниците са постигнали среден успех, който е по-висок от миналата година с 0,53. Това е относително добър резултат- с оценка над 3 са 15 от 28 ученици.

В СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ с двойки са 13 ученици от явилите си 41.  В Караджаловското училище – 8 от 9 ученици, в Дебър – 11 от 13, в Градина 10 от 16. 100% двойки на изпита по математика има в Бяла река, Искра, Дълбок извор и Виница.

Директори и преподаватели са категорични, че за ниските резултати определящи са множество фактори, но основният е формулирането на задачите по нестандартен начин, който от лесни ги превръща в нестандартни и трудно разбираеми за повечето от децата.

Резултатите по български език и литература са далеч по-обнадеждаващи. В СОУ има само една слаба оценка, а след втория модул има и трима отличници. В „Св.св. Кирил и Методий“ отчитат повишаване  на успеха по БЕЛ със 73 стотни в сравнение с миналата година. Само 2 са двойките по БЕЛ в Дебър. Във всички училища успехът по български език е по-висок от този по математика.

Очевидно е, че делегираните бюджети и малкият випуск водят до „притикването“ на неграмотни ученици от клас в клас. Това ги прави мързеливи и нехайни, уверени, че ще минат в по-горен клас без да полагат особени усилия.

Оценките от националното външно оценяване могат да бъдат вписани като текущи оценки по решение на учителя по съответния предмет.

Сред колегията все по-често се говори за промяна на изпита за прием, като повечето предпочитат да се върне старата система – всеки кандидатства там, където иска да учи.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ми
  Минка
  1 -2
  17:21, 7 юни 2016
  Всичко това е измислено от комунистите!Какви са тези матури? Оставете децата да дишат свободно! Достатъчно им е да познават колко е 2 лв. + 2 лв. за да си купят една водка! Защо им е интелект? Бойко бди над тях и ще ги напътства в живота.
 • 2
  Ми
  Минчо
  2 0
  20:58, 7 юни 2016
  Ами така е Минке, абсолютно си права!Че що им е на децата да си тормозят главиците с някакви си там уравнения и хиксове?Най-добре е да си цъкат водките и телефоните и само лайф и тва е!
 • 3
  76
  765
  0 0
  12:07, 11 юни 2016
  Докато по закон учениците нямат право да повтарят класа до ІV клас - така ще бъде, че и все по-зле ще става! А относно факта, че тази година двойките са повече от миналата година - причината е ясна - затегнаха подсказването и преписването по време на изпитите!

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
24 яну 2021
Последни новини