Повече от половината седмокласници са скъсани на изпита по математика

Над половината седмокласници от общината имат двойка на външното оценяване по математика тази година. На фона на лошите резултати, единственото училище, което има повод да се похвали е „Св.св. Кирил и Методий“ – Първомай. Там седмокласниците са постигнали среден успех, който е по-висок от миналата година с 0,53. Това е относително добър резултат- с оценка над 3 са 15 от 28 ученици.

В СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ с двойки са 13 ученици от явилите си 41.  В Караджаловското училище – 8 от 9 ученици, в Дебър – 11 от 13, в Градина 10 от 16. 100% двойки на изпита по математика има в Бяла река, Искра, Дълбок извор и Виница.

Директори и преподаватели са категорични, че за ниските резултати определящи са множество фактори, но основният е формулирането на задачите по нестандартен начин, който от лесни ги превръща в нестандартни и трудно разбираеми за повечето от децата.

Резултатите по български език и литература са далеч по-обнадеждаващи. В СОУ има само една слаба оценка, а след втория модул има и трима отличници. В „Св.св. Кирил и Методий“ отчитат повишаване  на успеха по БЕЛ със 73 стотни в сравнение с миналата година. Само 2 са двойките по БЕЛ в Дебър. Във всички училища успехът по български език е по-висок от този по математика.

Очевидно е, че делегираните бюджети и малкият випуск водят до „притикването“ на неграмотни ученици от клас в клас. Това ги прави мързеливи и нехайни, уверени, че ще минат в по-горен клас без да полагат особени усилия.

Оценките от националното външно оценяване могат да бъдат вписани като текущи оценки по решение на учителя по съответния предмет.

Сред колегията все по-често се говори за промяна на изпита за прием, като повечето предпочитат да се върне старата система – всеки кандидатства там, където иска да учи.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ми
    Минка
    1 -2
    17:21, 7 юни 2016
    Всичко това е измислено от комунистите!Какви са тези матури? Оставете децата да дишат свободно! Достатъчно им е да познават колко е 2 лв. + 2 лв. за да си купят една водка! Защо им е интелект? Бойко бди над тях и ще ги напътства в живота.
  • 2
    Ми
    Минчо
    2 0
    20:58, 7 юни 2016
    Ами така е Минке, абсолютно си права!Че що им е на децата да си тормозят главиците с някакви си там уравнения и хиксове?Най-добре е да си цъкат водките и телефоните и само лайф и тва е!
  • 3
    76
    765
    0 0
    12:07, 11 юни 2016
    Докато по закон учениците нямат право да повтарят класа до ІV клас - така ще бъде, че и все по-зле ще става! А относно факта, че тази година двойките са повече от миналата година - причината е ясна - затегнаха подсказването и преписването по време на изпитите!

Случаен виц

Последни новини