Ревнивците откриват потенциалния си съперник за 0,1 секунда

Американски психолози са изчислили, че ревнивците откриват потенциалния си съперник за 0,1 секунда, предаде Асошиейтед прес.

Екипът на психолога Джон Мейнър от Щатския университет на Флорида е установил, че и жените, и мъжете са склонни да разглеждат красиви представители на противоположния пол, които могат да им бъдат съперници. Учените са нарекли явлението "прилепване на вниманието".

Според Мейнър човешкият мозък е устроен така, че оценява външността на хората, за да си избере привлекателен партньор и след това да го опази от съперници. Изглежда затова ревнивите мъже обръщат голямо внимание и на привлекателни мъже, заключават учените.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Journal of Personality and Social Psychology.

Психолозите са установили, че всички участници в изследването (хетеросексуални мъже и жени), когато видели много привлекателни хора, дори и от своя пол, задържали върху тях очите си част от секундата по-дълго.

В серия от три експеримента 442 участници попълвали анкета, чрез която учените смятали да определят какви критерии ползват лицата при избор на представители от противоположния пол.

След това на изследваните лица са били показани снимки на привлекателни и на нормално изглеждащи мъже и жени. Снимките се появявали в различни ъгли на екрана. Специално устройство, следящо движенията на очите, установявало колко време е необходимо на един човек да премести очите си от едно изображение върху друго.

По този начин специалистите изчислили, че на участниците им е нужна 0,1 секунда повече, за да откъснат очите си от привлекателно изображение.

"Достатъчен е един миг, само една десета от секундата, за да се се установи дали един човек е привлекателен" - казва Мейнър.

"Струва ми се, че няма смисъл да се оценява доколко автоматично и несъзнателно става това. Важното е, че в живота вниманието на един човек се приковава върху привлекателен обект по-продължително, отколкото в лабораторията" - обобщава той. БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини