Съветниците решиха да се строи забавачка в селото с най-голям прираст

На мястото на тази сграда трябва да бъде изградена детска градина

Общинска администрация в Първомай ще се обърне към Министерство на финансите и Министерство на образованието с искане за намиране на подходящо финансиране на изграждането на детска градина в село Православен. Решението беше взето на последната редовна сесия на Общински съвет. То беше внесено като допълнителна точка, но беше подкрепено от всички съветници.

Православен е селото с най – висок положителен прираст в общината. В момента в него живеят над 47 деца в предучилищна възраст. От 5 години се следи броят им. Най – много са 5-годишните – 25. Най – малко са родените през миналата година, но в Православен често се заселват хора, които нямат постоянна или временна регистрация – споделя кметът Веселин Недев, а те са обикновено млади и имат малки деца.

 18 деца в момента пътуват всяка сутрин до село Бяла река, където посещават детска градина. Има и други, чиито родители ги водят в Дебър или в Първомай.

Според направеното проучване, поне 5 години след построяването на забавачката тя ще функционира пълноценно. В селото често се преселват семейства от Родопите. Примамлива е земята, в която се отглежда тютюн. Над 600 дка са обработваемите земи. Много от хората са заети и със животновъдство, а има и работещи в Консервинвест.

За построяването на детската градина ще се използва теренът, на който в момента е изоставената сграда на закритото училище. Тя не е в добро състояние. Части от нея са пред срутване и е много по- изгодно да бъде съборена и да се построи ново здание. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини