16 °C

Семейна ферма за кози отвори врати за любопитни клиенти

Семейната ферма „Халалица“ в село Искра отвори врати, за да могат журналисти и любопитни клиенти да се запознаят с производството на кози кашкавал. Събитието е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив - събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България
Фермата е собственост на Мария Иванова и Георги Кадиев. Посреща ни само съпругата, мъжът ѝ пътува по работа. Демонстрацията започва. Докато чакаме след поставянето на закваската в млякото да спадне киселинността му, тя разказва за живота, за решенията, за целите, които си поставя. Мария е завършила художествено училище, но повече от 10 години не е хваща четка. Картините ѝ са в родния Казанлък. Сега рисува най-вече с внуците. До преди 10 години имат бизнес със съпруга ѝ, заради който им се налага да са вечно на път. Решават и избират да се установят на село. Така, че да закусват и вечерят на една и съща маса.
В момента имат 260 кози. Половината от тях дават мляко. От 3 години започват да произвеждат кашкавал, от една – сирене. От 10 дена са регистрирани по Наредба 26 с BG-номер 0004. Това им дава възможност да продават продукцията си на краен клиент – на отделни потребители или ресторанти. До скоро са се движили по ръба на закона защото не е имало регламентирана търговия. А клиенти не липсват. Предлагат за сега кашкавал, сирене, мляко и масло. Но вече правят опити да изкарат сирене камембер. От остатъците от сегашното производство правят… пържоли. Усмихвайки се Мария разказва, че угояват прасета. Всичко, с което се хранят е тяхно производство – зеленчуците, месото, млечните произведения, плодовете и хляба.
Общото между рисуването и правенето на кашкавал според нея е,  че и двете ѝ са наследствени  и двете се правят с ръце и сърце. След време се надява отново да твори върху платно, след като предаде бизнеса в ръцете на някой от тримата ѝ синове. А засега те идват само да помагат. Продуктите от козе мляко са истинска аптека, разказва Мария. По думите й, козата е най-чистото животно от даващите мляко, храни се с разнообразни растения и билки, млякото е най – близко до майчината кърма.
Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Бъ
  бъдещ клиент
  0 0
  12:32, 22 май 2015
  Може ли да се купи сирене и кашкавал от тази ферма в Първомай и къде?
  • Pa
   parv_net
   0 0
   14:00, 22 май 2015
   Не, за съжаление. Но ако желаете мога да ви дам координати, да се свържете със собствениците и да се уговорите
 • 2
  Ко
  козар
  0 0
  16:38, 22 май 2015
  Бе много мърщави тез кози бе!коремите им хлътнали сигурно малко ги хранят?
 • 3
  Ба
  бай уй
  0 -1
  23:59, 22 май 2015
  Мирисат
 • 4
  Уй
  уйко
  1 0
  00:17, 23 май 2015
  пръча мириса като красю сома

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020
Последни новини