26 °C

Семейна ферма за кози отвори врати за любопитни клиенти

Семейната ферма „Халалица“ в село Искра отвори врати, за да могат журналисти и любопитни клиенти да се запознаят с производството на кози кашкавал. Събитието е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив - събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България
Фермата е собственост на Мария Иванова и Георги Кадиев. Посреща ни само съпругата, мъжът ѝ пътува по работа. Демонстрацията започва. Докато чакаме след поставянето на закваската в млякото да спадне киселинността му, тя разказва за живота, за решенията, за целите, които си поставя. Мария е завършила художествено училище, но повече от 10 години не е хваща четка. Картините ѝ са в родния Казанлък. Сега рисува най-вече с внуците. До преди 10 години имат бизнес със съпруга ѝ, заради който им се налага да са вечно на път. Решават и избират да се установят на село. Така, че да закусват и вечерят на една и съща маса.
В момента имат 260 кози. Половината от тях дават мляко. От 3 години започват да произвеждат кашкавал, от една – сирене. От 10 дена са регистрирани по Наредба 26 с BG-номер 0004. Това им дава възможност да продават продукцията си на краен клиент – на отделни потребители или ресторанти. До скоро са се движили по ръба на закона защото не е имало регламентирана търговия. А клиенти не липсват. Предлагат за сега кашкавал, сирене, мляко и масло. Но вече правят опити да изкарат сирене камембер. От остатъците от сегашното производство правят… пържоли. Усмихвайки се Мария разказва, че угояват прасета. Всичко, с което се хранят е тяхно производство – зеленчуците, месото, млечните произведения, плодовете и хляба.
Общото между рисуването и правенето на кашкавал според нея е,  че и двете ѝ са наследствени  и двете се правят с ръце и сърце. След време се надява отново да твори върху платно, след като предаде бизнеса в ръцете на някой от тримата ѝ синове. А засега те идват само да помагат. Продуктите от козе мляко са истинска аптека, разказва Мария. По думите й, козата е най-чистото животно от даващите мляко, храни се с разнообразни растения и билки, млякото е най – близко до майчината кърма.
Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Бъ
  бъдещ клиент
  0 0
  12:32, 22 май 2015
  Може ли да се купи сирене и кашкавал от тази ферма в Първомай и къде?
  • Pa
   parv_net
   0 0
   14:00, 22 май 2015
   Не, за съжаление. Но ако желаете мога да ви дам координати, да се свържете със собствениците и да се уговорите
 • 2
  Ко
  козар
  0 0
  16:38, 22 май 2015
  Бе много мърщави тез кози бе!коремите им хлътнали сигурно малко ги хранят?
 • 3
  Ба
  бай уй
  0 -1
  23:59, 22 май 2015
  Мирисат
 • 4
  Уй
  уйко
  1 0
  00:17, 23 май 2015
  пръча мириса като красю сома

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини