Семейна ферма за кози отвори врати за любопитни клиенти

Семейната ферма „Халалица“ в село Искра отвори врати, за да могат журналисти и любопитни клиенти да се запознаят с производството на кози кашкавал. Събитието е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив - събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България
Фермата е собственост на Мария Иванова и Георги Кадиев. Посреща ни само съпругата, мъжът ѝ пътува по работа. Демонстрацията започва. Докато чакаме след поставянето на закваската в млякото да спадне киселинността му, тя разказва за живота, за решенията, за целите, които си поставя. Мария е завършила художествено училище, но повече от 10 години не е хваща четка. Картините ѝ са в родния Казанлък. Сега рисува най-вече с внуците. До преди 10 години имат бизнес със съпруга ѝ, заради който им се налага да са вечно на път. Решават и избират да се установят на село. Така, че да закусват и вечерят на една и съща маса.
В момента имат 260 кози. Половината от тях дават мляко. От 3 години започват да произвеждат кашкавал, от една – сирене. От 10 дена са регистрирани по Наредба 26 с BG-номер 0004. Това им дава възможност да продават продукцията си на краен клиент – на отделни потребители или ресторанти. До скоро са се движили по ръба на закона защото не е имало регламентирана търговия. А клиенти не липсват. Предлагат за сега кашкавал, сирене, мляко и масло. Но вече правят опити да изкарат сирене камембер. От остатъците от сегашното производство правят… пържоли. Усмихвайки се Мария разказва, че угояват прасета. Всичко, с което се хранят е тяхно производство – зеленчуците, месото, млечните произведения, плодовете и хляба.
Общото между рисуването и правенето на кашкавал според нея е,  че и двете ѝ са наследствени  и двете се правят с ръце и сърце. След време се надява отново да твори върху платно, след като предаде бизнеса в ръцете на някой от тримата ѝ синове. А засега те идват само да помагат. Продуктите от козе мляко са истинска аптека, разказва Мария. По думите й, козата е най-чистото животно от даващите мляко, храни се с разнообразни растения и билки, млякото е най – близко до майчината кърма.
Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Бъ
    бъдещ клиент
    0 0
    12:32, 22 май 2015
    Може ли да се купи сирене и кашкавал от тази ферма в Първомай и къде?
    • Pa
      parv_net
      0 0
      14:00, 22 май 2015
      Не, за съжаление. Но ако желаете мога да ви дам координати, да се свържете със собствениците и да се уговорите
  • 2
    Ко
    козар
    0 0
    16:38, 22 май 2015
    Бе много мърщави тез кози бе!коремите им хлътнали сигурно малко ги хранят?
  • 3
    Ба
    бай уй
    0 -1
    23:59, 22 май 2015
    Мирисат
  • 4
    Уй
    уйко
    1 0
    00:17, 23 май 2015
    пръча мириса като красю сома
Последни новини