19 °C

Семейна ферма за кози отвори врати за любопитни клиенти

Семейната ферма „Халалица“ в село Искра отвори врати, за да могат журналисти и любопитни клиенти да се запознаят с производството на кози кашкавал. Събитието е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив - събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България
Фермата е собственост на Мария Иванова и Георги Кадиев. Посреща ни само съпругата, мъжът ѝ пътува по работа. Демонстрацията започва. Докато чакаме след поставянето на закваската в млякото да спадне киселинността му, тя разказва за живота, за решенията, за целите, които си поставя. Мария е завършила художествено училище, но повече от 10 години не е хваща четка. Картините ѝ са в родния Казанлък. Сега рисува най-вече с внуците. До преди 10 години имат бизнес със съпруга ѝ, заради който им се налага да са вечно на път. Решават и избират да се установят на село. Така, че да закусват и вечерят на една и съща маса.
В момента имат 260 кози. Половината от тях дават мляко. От 3 години започват да произвеждат кашкавал, от една – сирене. От 10 дена са регистрирани по Наредба 26 с BG-номер 0004. Това им дава възможност да продават продукцията си на краен клиент – на отделни потребители или ресторанти. До скоро са се движили по ръба на закона защото не е имало регламентирана търговия. А клиенти не липсват. Предлагат за сега кашкавал, сирене, мляко и масло. Но вече правят опити да изкарат сирене камембер. От остатъците от сегашното производство правят… пържоли. Усмихвайки се Мария разказва, че угояват прасета. Всичко, с което се хранят е тяхно производство – зеленчуците, месото, млечните произведения, плодовете и хляба.
Общото между рисуването и правенето на кашкавал според нея е,  че и двете ѝ са наследствени  и двете се правят с ръце и сърце. След време се надява отново да твори върху платно, след като предаде бизнеса в ръцете на някой от тримата ѝ синове. А засега те идват само да помагат. Продуктите от козе мляко са истинска аптека, разказва Мария. По думите й, козата е най-чистото животно от даващите мляко, храни се с разнообразни растения и билки, млякото е най – близко до майчината кърма.
Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Бъ
  бъдещ клиент
  0 0
  12:32, 22 май 2015
  Може ли да се купи сирене и кашкавал от тази ферма в Първомай и къде?
  • Pa
   parv_net
   0 0
   14:00, 22 май 2015
   Не, за съжаление. Но ако желаете мога да ви дам координати, да се свържете със собствениците и да се уговорите
 • 2
  Ко
  козар
  0 0
  16:38, 22 май 2015
  Бе много мърщави тез кози бе!коремите им хлътнали сигурно малко ги хранят?
 • 3
  Ба
  бай уй
  0 -1
  23:59, 22 май 2015
  Мирисат
 • 4
  Уй
  уйко
  1 0
  00:17, 23 май 2015
  пръча мириса като красю сома

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини