Кои са най-полезните сирена

Сиренето е от тези хранителни продукти, които без много да се замисляме, нареждаме сред здравословните. Богато на протеин, калций, витамини и полезни аминокиселини, то също така може да има висок процент мазнини или голямо съдържание на сол.

Протеинът в сиренето е може би най-полезният, който можем да дадем на тялото си, и е перфектна алтернатива на този в месото. Това е така, защото отново е от животински произход и съдържа всички важни аминокиселини, които организмът ни не може сам да синтезира. 

Количеството протеин, както и балансът между плюсовете и минусите зависят най-вече от това какъв вид сирене предпочитаме да консумираме. А отговорът на въпроса кое е най-полезното за нас е индивидуален и зависи от нуждите ни. Но, все пак, ето какво казват учени и експерти по въпроса.

Според сертифицираните диетолози Кастро Мортияро и Емили Марторано, цитирани от CNN, рикотата е най-полезното сирене. Името му значи "сготвено отново" и идва от факта, че автентичната рикота се получава чрез обработка на суроватката, която остава, след като млякото се коагулира, за да се получи твърдо сирене (като пекорино).

Именно затова рикотата има най-висока концентрация на суроватъчен протеин, който е най-лесно усвоим от организма и е пълен с полезни аминокиселини. Така този тип сирене се превръща в най-добрия избор за всички, които искат да заякнат, да натрупат мускулна маса и междувременно да се изчистят от мазнини.

Твърдите сирене като пармезан, пекорино и гауда също се нареждат сред най-здравословните, но само ако се консумират в умерени количества. Те съдържат по-малко вода и са по-концентрирани, което ги прави страхотен източник на калций, с който не е необходимо да прекаляваме. Причината е, че са и с по-високо съдържание на сол, за което трябва да имаме едно наум.

Рикотата и чедърът, както и леките швейцарски сирена са добра идея, ако искаме да сме сити за по-дълго и да трупаме мускули. И тук водеща е ролята на протеина, но е важно и ниското съдържание на мазнини. Перфектната пропорция е 10 г протеин на 100 калории и тези сирена могат да ни я предоставят.

И пак стигаме до идеята, че всички сирена са полезни, както и до нейното опровержение. Диетолозите съветват да стоим далеч от тези видове сирене, които са преминали сериозна обработка - например са пушени, предлагат се в опаковки без нужда от ниски температури или на отделно опаковани слайсове. При тях количеството протеин е минимално за сметка на солта и мазнините.

Специалистите по здравословно хранене отново напомнят, че ключът е в умерената консумация. Колкото и да обичаме сирене, те не могат да бъдат нашето основно хранене - трябва да са просто здравословно допълнение към него. 

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини