Зачатъци на гражданско общество поставиха македонци и албанци рамо до рамо

Антиправителственият протест в Македония все още не е приключил. Пред сградата на правителството бе издигнат палатков лагер. Нощта в Скопие премина спокойно, предаде специалният пратеник на bTV Иван Георгиев.

Вчера протестът беше исторически не само заради размера си. За първи път толкова много хора изразиха позицията си публично, което показа, че има зачатъци на гражданско общество. 

Вчера и албанци, и македонци застанаха рамо до рамо като граждани, не като представители на различни етноси.

Хората излязоха на улиците не толкова заради записите, които уличиха властта в грандиозни корупционни схеми, а заради бедността и начина, по който живеят през последните 9 години.

След края на протеста вчера премиерът Никола Груевски се появи в ефира на проправителствената телевизия Сител и заяви, че след демонстрацията Македония ще излезе по-силна. Той призова всички да излязат на улицата, за да защитят правдата и държавата.

Днес предстоят две важни срещи – лидерите на основните политически сили се събират днес, предстои и заседание на Съвета на външните министри на ЕС, които трябва да излязат с позиция по отношение на случващото се в Македония.

В „Тази сутрин” бившият български посланик в западната ни съседка Александър Йорданов коментира, че премиерът едва ли ще издържи да остане на власт още дълго. „Няма ситуация, при която един самозабравил се политик да издържи дълго на власт. Има едно морално изчерпване на правителството. То вече няма положителен ход в македонското общество”, заяви той. 

Според него обаче следващият въпрос е кой ще спечели новите избори. Тук той направи паралел с България, където „някои политици горе-долу са го прочели този урок”.

Йорданов коментира и опита да Груевски да даде материален образ на македонизма, което според него е чист антибългаризъм.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков пък успокои, че няма данни за предстояща бежанска вълна от Македония.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини