Над 3.4 млн. българи живеят на ръба на мизерията. Преглед на печата

"Монитор": Обвиниха Гриша Ганчев в организиране на престъпна група

Прокуратурата вкара за втори път в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу бизнесмена Гриша Ганчев, сина му Данаил и още 8 души, съобщиха вчера от държавното обвинение.

Ганчев, синът му и аверите им са подведени под отговорност в организиране и участие в престъпна група за данъчни измами съобщиха вчера от прокуратурата. Обвинението е за избягване на установяването и плащането на данъци за 711 580,56 лева. Това е ставало чрез продажба на захар без фактури, произведена в бургаските и девненските захарни заводи.

"Дума":  До 3 г. няма да има летци и изтребители, плаши командирът на ВВС

До три години няма как да имаме нови изтребители и подготвени военни летци, заяви командирът на ВВС ген. Румен Радев по време на официалното откриване на българо-американските учебни полети, част от операцията "Атлантическа решителност".
"Дори сега да се изсипе един вагон пари, няма как до три години да имаме нови изтребители и подготвени военни летци. Това, което можем да направим и ще направим, ако ни се осигурят средства, е да удължим с една година живота на двигателите на съществуващата база - МиГ 21, МигГ 29 и СУ 25", обясни ген. Радев. Според него "Рискът е 103 години след създаването на военната ни авиация тя да приключи своята дейност и като една Албания да се надяваме чужди сили да бранят небето ни", заяви той.

"24 Часа": Режат наполовина икономистите, държавата иска инженери и учители

Над 50% от вузовете, които обучават икономисти, ще бъдат отрязани от държавно финансиране. Прогнозата е да бъдат премахнати поне на 6 места, където е ниска оценката. Това съобщи вчера Красимир Вълчев, главен секретар на просветното министерство, при представяне на поправките в Закона за висшето образование.

Ще има защитени професии, от които държавата има нужда - инженери, педагози, арабските и източноазиатските филолози. Отпада ограничението държавните университети да приемат до 5% платено обучение.

"Целта е финансирането да се обвърже с реализацията на студентите. До 3 г. 50% от парите на вузовете трябва да са за качество, а до 2020 г. - 60%", каза зам.-министърът проф. Николай Денков.

"Сега": Над 3.4 млн. българи живеят на ръба на мизерията

3.4 млн. българи, или близо 50% от населението у нас, живеят около или под линията на бедност, сочат данните на Евростат, цитирани от социалното министерство вчера. Линията на бедност у нас към края на 2014 г. е 286 лв. на човек месечно. Според Евростат под нея са около 13% от хората у нас. Останалите са заплашени от бедност - за такива се смятат хората, които преживяват с не повече от 60% от средния доход за страната.

Според последните налични данни на Европейската статистическа служба страната ни неизменно е на първо място в ЕС по този показател - около 48-49% от хората у нас са заплашени да изпаднат в нищета. За сравнение - следващата държава в ЕС с най-висок процент е Румъния, където малко над 40% от населението е в тази ситуация. Над половината от децата у нас - 51.5%, живеят в риск от бедност, а при пенсионерите процентът е още по-висок - близо 58. Логично при тези две групи България също заема първите места.

Отделно над 192 хил. българи между 15 г. и 64 г. са обезкуражени - не работят, но и не търсят работа, защото не вярват, че ще намерят. Въпреки че нивото на безработицата намалява през последните месеци, тя все още остава висока - около 11%. В същото време има и близо 210 хил. души, които не работят, защото здравословното им състояние не го позволява.

"Монитор": 5 трупа след две бутилки мастика


Две бутилки с мастика и няколко бири убиха 5 човека при зверска катастрофа на улица „Иван Вазов" в дупнишкото село Яхиново. Това разказа пред журналисти един от оцелелите при жестокия удар - Светослав.

Момчето се возело в колата, която предизвика трагедията в Яхиново, но се разминало с леки наранявания. Вчера рано сутринта беше освободено от дупнишката общинска болница. Той е в добро здравословно състояние, но в силен шок от случилото се. Първата гледка, след като го извели от смачкания до неузнаваемост автомобил, били три трупа - на две деца и 40-годишна кюстендилка, проснати и окървавени на тротоара на улицата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ив
    ИВАН МАНАФА
    6 -3
    08:22, 12 май 2015
    Такъв е резултата от управлението на хора с две леви ръце и главите им в задника навряни.могат само успешни гей паради да си спретват.
  • 2
    89
    89526
    4 0
    09:05, 12 май 2015
    Трябва спешна промяна на законите в парламента.и да се изпълняват законите.който не изпълнява закона да лежи с престъпниците.и хора бъдете безкомпромисни към тези убийци на пътя.
  • 3
    Fu
    fucata
    3 0
    12:00, 12 май 2015
    Всички тука коментират и изказват своето мнение ... до тук добре ... всеки от нещо недоволен и се оплаква за какво ли не ....дотук пак добре ....А като дойде време за избори всички мълчат....Не държавата а хората в нея са виновни, докато всички не станат отговорни нищо няма да се оправи! ! !
Последни новини