Преобразяват Спешна помощ с нови линейки и стационари

Здравният министър Петър Москов обяви, че промяната в Спешната помощ ще бъде на 3 нива - нов автопарк, нови стационари и ремонт на спешните звена в болниците.
Предвижда се за 4-годишен период да бъде преоборудван автопаркът с 600 нови линейки - 400 със средства от ЕС и 200 с пари от бюджета, съобщи БТА.

Вече са налични 56 нови реаномобила и 14 центъра, оборудвани с телемедицина. Така лекарят, който отива с линейка в едно село, има възможност през телемедицински устройства да контактува със специалисти в близките болници, обясни министърът. 

Второто ниво е оборудване на филиалите на спешна помощ със стационари до 10 легла за наблюдение и лечение до 24 часа и преценка за по-нататъшно лекуване на пациентите. Намерението е 7 млн. български граждани да имат възможността да бъдат в място, където могат да бъдат диагностицирани. 

Не линейката да отиде донякъде, а в рамките на 30 минути пациентите да бъдат в доболнично, или болнично заведение, където може да им бъде оказана помощ. 

Трето ниво е реконструкция на спешните приемни на болниците и апаратурното им и кадрово обезпечаване, каза Петър Москов. 

Той обясни, че целта на промените в двата закона - за здравното осигуряване и за лечебните заведения, е да бъдат финансирани резултати. По думите му дотук са финансирани структури, а не лечение.

"Ние имаме все повече пари в системата, а резултатите й не са достатъчно добри. Здравните ни показатели драматично се различават със средноевропейските. Вероятността за смърт на дете до 5-годишна възраст е 3 пъти по-висока в България в сравнение със средноевропейската", посочи здравният министър.

Петър Москов, заместникът му Ваньо Шарков и народният представител Валентин Павлов откриха обновения филиал на Центъра за спешна медицинска помощ в Радомир. Той е ремонтиран с 15 000 лв., осигурени от общината. 

Филиалът разполага и с нова напълно оборудвана линейка, осигурена от Министерство на здравеопазването.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини