Министерша ще нарежда на 27 април в Първомай

“Госпожа Министершата” на Пазарджишкия театър не е обичайният  комедиен спектакъл. В ролята на министершата Живка Попович ще видим Тодор Танчев. Участват още Любмила Даскалова, Калин Попов, Тодор Кайков, Гроздан Даскалов, Диана Досева, Симеон Гълъбов, Георги Керменски, Мира Янева, Детелина стойчева, Йоанна Микова. Тук хореографията също господства на сцената, редом с актьорското слово. Разбира се, не по същия начин, както Госпожа Министершата над Господин Министъра, но… Останалото ще разберете сами.

 Сюжетът не ни е непознат. Сблъсквали сме се и с Нушич, и с балканските нрави...“Министерша”  значи всъщност жена на министър. Това обаче съвсем не е достатъчно за госпожа Живка Попович. Самата тя иска да упражнява министерска власт. И го прави по най-безскрупулен, брутален и, разбира се, комичен начин. Това едва ли е било възможно само в родината на сръбския комедиограф Бранислав Нушич през първата половина на миналия век. Защото балканските нрави нито по време, нито по място се ограничават от географските граници. Кой ли и у нас не знае за дерибействащи началници и властващи началнически съпруги,  върволици от ходатаи и кандидати за доходни служби, шуробаджанащина и синекурни постове,  епически битки на внезапно нароили се роднини и приятели, които с лакти изместват един друг, така че в последна сметка истински изместен се оказва винаги Законът.

В комедията на Нушич на мястото на Вазовия министър Балтов и Ст. Л. Костовия Големанов действа жена. Действа по мъжки – със замах, решително и категорично. Затова и режисьорът на постановката е потърсил в актьорската трупа  крайно решение. Ролята на госпожа Попович се изпълнява от мъж.

Госпожа Министершата ще вилнее и в Първомай - на 27 април, от 19 часа на сцената на читалище "Св.св. Кирил и Методий". Билети - в библиотеката на читалището на цена от 6 и 5 лв. За ученически групи - 4 лв. 

 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини