19 °C

Сайтът на общината е на 51 място по прозрачност според ПДИ

Сайтът, поддържан от общинска администрация – Първомай тази година е класиран на 51 място от 265 общински сайта в България. Проучването и класирането е извършено от Програма "Достъп до информация". В класацията административният сайт на община Първомай се е придвижил с 41 места напред. За тези, които ползват сайта е ясно, че промяна в него няма. Променени са част от критериите, по които е оценяван.

Както и в миналите години, в общината от ПДИ е подадено заявление за достъп до информацията. Тази година е поискана справка за длъжностното лице, което отговаря за вземане на решения за достъп до информацията. Предоставена е длъжностната характеристика и заповед, с която за такова лице е упълномощен секретаря на общината, в случая – временно изпълняващият длъжността – Юлиян Димитров. Отговорът е предоставен в срок и общината е отличник по този критерий.

В секцията „Изпълнение на задълженията по Закона за достъп до информацията“  страницата на общината е получила 25 от 26 възможни точки. Единственият въпрос, на който няма удовлетворителен отговор е „Има ли данни за последна актуализация на регистрите, които поддържа институцията“.

Ниско оценена е секцията „Достъп до обществена информация“. Там ОбА – Първомай е оценена с 3 точки от възможни 20, 4. С „не“ е отговорено на въпросите:

Обособена ли е такава секция?;  Публикувана ли е информация за звеното в съответната администрация, което отговаря за приемането на заявленията за достъп до обществена информация?; Публикуван ли е годишен отчет по изпълнението на ЗДОИ?;  Има ли публикуван текст за реда за достъп до публичните регистри, които поддържа тази администрация? Приемат ли се заявления по ЗДОИ по електронен път?

Много пропуски има и по отношение на прозрачността на бюджета и финансите в общинския сайт. Оценката е 10 от 22 максимални точки. Положителен отговор има по отношение на публикуването на бюджетите през последните години, но няма отчети за изпълнението им всеки месец или на тримесечие, няма информация за общественото обсъждане, няма кратко представяне, което да е на достъпен език за гражданите.

 Оценката за отразяването на информацията по отношение на други задължения е сравнително висока – 9,5 от 14 точки. Интернет страницата има секция, в която да се предлагат проекти за нормативни актове и  данни за последна им актуализация. Там е предоставена информация за стратегиите за развитие и др. Обществените поръчки, процедурите, критериите, профила на купувач и др. – също са публикувани на административната страница. Липсва общия и подробния устройствен план на общината.

Така сайтът на Община Първомай събира 49 от максималните 88,4 точки и се класира на 51 място. На I-во място в страната е община Стражица с 67 точки. В областта най – добре са се представили ОбА – Асеновград, които заемат 18 място сред всички общини, а 36-та  е община Пловдив. Първомайският сайт е трети в областта.

Проучването е осъществено от Програма „Достъп до информация“. Целта му е да оцени как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. То се провежда ежегодно от 2010 година насам.

Фокус на проучването за 2015 отново е финансовата, бюджетната прозрачност и интегритета. За целта индикаторите в специалната секция на проучването са били актуализирани в съответствие с новите задължения за публикуване на информация по Закона за обществените поръчки.

Нивото на прозрачност тази година бе оценявано с точки по 81 индикатора, като възможният максимум е 88,4 за общините.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
04 авг 2020
Последни новини