17 °C

Сайтът на общината е на 51 място по прозрачност според ПДИ

Сайтът, поддържан от общинска администрация – Първомай тази година е класиран на 51 място от 265 общински сайта в България. Проучването и класирането е извършено от Програма "Достъп до информация". В класацията административният сайт на община Първомай се е придвижил с 41 места напред. За тези, които ползват сайта е ясно, че промяна в него няма. Променени са част от критериите, по които е оценяван.

Както и в миналите години, в общината от ПДИ е подадено заявление за достъп до информацията. Тази година е поискана справка за длъжностното лице, което отговаря за вземане на решения за достъп до информацията. Предоставена е длъжностната характеристика и заповед, с която за такова лице е упълномощен секретаря на общината, в случая – временно изпълняващият длъжността – Юлиян Димитров. Отговорът е предоставен в срок и общината е отличник по този критерий.

В секцията „Изпълнение на задълженията по Закона за достъп до информацията“  страницата на общината е получила 25 от 26 възможни точки. Единственият въпрос, на който няма удовлетворителен отговор е „Има ли данни за последна актуализация на регистрите, които поддържа институцията“.

Ниско оценена е секцията „Достъп до обществена информация“. Там ОбА – Първомай е оценена с 3 точки от възможни 20, 4. С „не“ е отговорено на въпросите:

Обособена ли е такава секция?;  Публикувана ли е информация за звеното в съответната администрация, което отговаря за приемането на заявленията за достъп до обществена информация?; Публикуван ли е годишен отчет по изпълнението на ЗДОИ?;  Има ли публикуван текст за реда за достъп до публичните регистри, които поддържа тази администрация? Приемат ли се заявления по ЗДОИ по електронен път?

Много пропуски има и по отношение на прозрачността на бюджета и финансите в общинския сайт. Оценката е 10 от 22 максимални точки. Положителен отговор има по отношение на публикуването на бюджетите през последните години, но няма отчети за изпълнението им всеки месец или на тримесечие, няма информация за общественото обсъждане, няма кратко представяне, което да е на достъпен език за гражданите.

 Оценката за отразяването на информацията по отношение на други задължения е сравнително висока – 9,5 от 14 точки. Интернет страницата има секция, в която да се предлагат проекти за нормативни актове и  данни за последна им актуализация. Там е предоставена информация за стратегиите за развитие и др. Обществените поръчки, процедурите, критериите, профила на купувач и др. – също са публикувани на административната страница. Липсва общия и подробния устройствен план на общината.

Така сайтът на Община Първомай събира 49 от максималните 88,4 точки и се класира на 51 място. На I-во място в страната е община Стражица с 67 точки. В областта най – добре са се представили ОбА – Асеновград, които заемат 18 място сред всички общини, а 36-та  е община Пловдив. Първомайският сайт е трети в областта.

Проучването е осъществено от Програма „Достъп до информация“. Целта му е да оцени как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. То се провежда ежегодно от 2010 година насам.

Фокус на проучването за 2015 отново е финансовата, бюджетната прозрачност и интегритета. За целта индикаторите в специалната секция на проучването са били актуализирани в съответствие с новите задължения за публикуване на информация по Закона за обществените поръчки.

Нивото на прозрачност тази година бе оценявано с точки по 81 индикатора, като възможният максимум е 88,4 за общините.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини