19 °C

Сайтът на общината е на 51 място по прозрачност според ПДИ

Сайтът, поддържан от общинска администрация – Първомай тази година е класиран на 51 място от 265 общински сайта в България. Проучването и класирането е извършено от Програма "Достъп до информация". В класацията административният сайт на община Първомай се е придвижил с 41 места напред. За тези, които ползват сайта е ясно, че промяна в него няма. Променени са част от критериите, по които е оценяван.

Както и в миналите години, в общината от ПДИ е подадено заявление за достъп до информацията. Тази година е поискана справка за длъжностното лице, което отговаря за вземане на решения за достъп до информацията. Предоставена е длъжностната характеристика и заповед, с която за такова лице е упълномощен секретаря на общината, в случая – временно изпълняващият длъжността – Юлиян Димитров. Отговорът е предоставен в срок и общината е отличник по този критерий.

В секцията „Изпълнение на задълженията по Закона за достъп до информацията“  страницата на общината е получила 25 от 26 възможни точки. Единственият въпрос, на който няма удовлетворителен отговор е „Има ли данни за последна актуализация на регистрите, които поддържа институцията“.

Ниско оценена е секцията „Достъп до обществена информация“. Там ОбА – Първомай е оценена с 3 точки от възможни 20, 4. С „не“ е отговорено на въпросите:

Обособена ли е такава секция?;  Публикувана ли е информация за звеното в съответната администрация, което отговаря за приемането на заявленията за достъп до обществена информация?; Публикуван ли е годишен отчет по изпълнението на ЗДОИ?;  Има ли публикуван текст за реда за достъп до публичните регистри, които поддържа тази администрация? Приемат ли се заявления по ЗДОИ по електронен път?

Много пропуски има и по отношение на прозрачността на бюджета и финансите в общинския сайт. Оценката е 10 от 22 максимални точки. Положителен отговор има по отношение на публикуването на бюджетите през последните години, но няма отчети за изпълнението им всеки месец или на тримесечие, няма информация за общественото обсъждане, няма кратко представяне, което да е на достъпен език за гражданите.

 Оценката за отразяването на информацията по отношение на други задължения е сравнително висока – 9,5 от 14 точки. Интернет страницата има секция, в която да се предлагат проекти за нормативни актове и  данни за последна им актуализация. Там е предоставена информация за стратегиите за развитие и др. Обществените поръчки, процедурите, критериите, профила на купувач и др. – също са публикувани на административната страница. Липсва общия и подробния устройствен план на общината.

Така сайтът на Община Първомай събира 49 от максималните 88,4 точки и се класира на 51 място. На I-во място в страната е община Стражица с 67 точки. В областта най – добре са се представили ОбА – Асеновград, които заемат 18 място сред всички общини, а 36-та  е община Пловдив. Първомайският сайт е трети в областта.

Проучването е осъществено от Програма „Достъп до информация“. Целта му е да оцени как органите на властта изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. То се провежда ежегодно от 2010 година насам.

Фокус на проучването за 2015 отново е финансовата, бюджетната прозрачност и интегритета. За целта индикаторите в специалната секция на проучването са били актуализирани в съответствие с новите задължения за публикуване на информация по Закона за обществените поръчки.

Нивото на прозрачност тази година бе оценявано с точки по 81 индикатора, като възможният максимум е 88,4 за общините.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020
Последни новини