Отбелязаха Деня на детската книжка

С две събитията отбелязаха Международния ден на детската книга в библиотеката на ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ – с малчуганите от ОДЗ „Марица“ и с децата от Центъра за настаняване от семеен тип.

Преди обяд над 80 момчета и момичета на възраст между 3 и 6 години се запознаха с живота на Андерсен. Майсторът на детската приказка е роден на 2 април, преди 210 години и това е повод на днешния ден да празнува детската книжка. Дечицата научиха какво е това библиотека и пожелаха скоро да посетят мястото, където има много книжки. След това библиотекарката Диляна Глушкова им прочете две приказки- „Дивите лебеди“ на Ханс Кристиян Андерсен и „Баба Хола“ на братя Грим.

„Радвам се, че толкова внимателно ме слушаха децата – сподели Диляна – пожелахме си да се видим отново и това да стане традиция.“

В следобедните часове в библиотеката дойдоха и децата Центъра за настаняване от семеен тип. Те се докоснаха до книгите и също слушаха приказки.

Целият месец април е посветен на книгата. С днешния Световен ден на детската книга се поставя началото на Маратона по четене. Щафетата ще поемат учениците след края на ваканцията, а финалът ще бъде на 23 април – Деня на авторското право . Целта на тези кампании е да се насърчи четенето сред най – малките; да се фокусира общественото внимание към негативните тенденции, свързани с грамотността при децата и мястото на книгите в тяхното ежедневие. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини