"Фолк палитра" учи французи на Първомайско хоро

Група от 15 френски музиканти разучава ритмите на българския фолклор в Първомай. Гостите са тук по проект за обмен на инструменталисти. Техен ръководител е Ерик Маршан, който преди години е пял с банатски оркестър в Румъния, поназнайва малко сръбски и очевидно добре се справя с балканските ритми.

Организатор е Марина Филипон - млада жена, която не е музикант, но е тръгнала за България да опознае още една култура. Тя признава, че идвайки в Първомай не е знаела почти нищо за страната ни, дори не е била сигурна къде точно се намира на картата. Сега започва да попълва знанията си, а с това ѝ става все по интересно.

В групата има саксофонисти, кларнетисти, барабанисти, акордеонисти. Te са разделени в няколко класа по инструменти. Между мъжете има трима, които знаят в различна степен български. Единият е Лоран. Той е основната причина за обучител да бъдат избрани музикантите на оркестър „Фолк палитра“. Познава се с тях от 2002 години, учил е кларнет при Петър Войников и винаги е харесвал сватбарската музика. Лоран разказва, че българският фолклор е много труден, специфичен е, но точно затова е пълен с много енергия и е толкова интересен.

От 10 до 17 часа музикантите учат мелодиите по класове. След това се събират всички около барабаните в ритуалната зала и започва истинска веселба – всички свирят заедно. Едно от най – добре овладените хора е Първомайско. Сега очакваме някой да качи клип в Интернет и Първомайско хоро да стане по – известно от „Брала мома къпини“ на японската банда „Пирамидас“.

Макар да са заразени от български вирус и да изпитват ентусиазъм да научат нашата музика, понякога французите отделят минути за майсторлъка на учителите си и всички в захлас следят изпълненията им.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини