Първомайските туристи се включиха в похода - поклонение в памет на Левски

100 туристи от ТД „Траки- Първомай“ изминаха традиционния маршрут от село Мулдава до манастира „Св. Петка“, за да отдадат почит на на Васил Левски.В групата и тази година имаше ученици от СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ и ОУ „Св.св. Кирил и Методий“. Най – малкият турист, изминал целият маршрут от Мулдава, през манастира, параклиса „Св. Илия“, пътеката Анатемата до град Асеновград беше 7- годишният Христо Дончев.

Походът – поклонение е организиран за пръв път през 30-те години на миналия век. Началото е поставено от ентусиастите от туристическото дружество в Асеновград - „Безово“. Оттогава до днес в дните около 19 февруари пред манастирските стени се събират планинари и общественици и се отслужва панихида в памет на Дякона. Мястото не е избрано случайно – в двора се намира сграда със скривалище, в което се предполага че е отсядал Левски при втората си обиколка в Българи. На стената има монтирана плоча с думите на Левски „Ако загубя – губя само мене си, ако спечеля – печели цял народ“.

В похода – поклонение се включиха стотици туристи от Пловдив, Асеновград и Първомай. Кметът на Асеновград, заместниците му и други официални лица изминаха пътя с автомобили 4Х4, които седяха като гротеска пред стените на рушащия се манастир и оградената с предупредителна жълта лента църква.

В официалната част се включиха и представителни военни части. След отслужената панихида, военният историк Петър Ненков изнесе пламенна реч в памет на Васил Левски. Пред плочата му бяха положени цветя от името на Община Асеновград и политическите партии в нея.  

Благодрение на Костадин Момчилов имаме и графика на похода от птичи поглед:

https://www.youtube.com/watch?v=gZsFdsJGMBg&feature=youtu.be

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини