Десетки са арестувани в протест срещу бал във Виена

Австрийската полиция арестува десетки протестиращи по време на сблъсъци в петък срещу годишния бал във виенския дворец "Хофбург", на който традиционно се събират представители на консервативните и крайно десните среди, съобщи "Ройтерс".

Около 5000 души, мнозина от които са пристигнали от чужбина, излязоха по улиците на Виена срещу т.нар. Академичен бал, част от сезона на виенските балове. Организатор е крайно дясната австрийска Партия на свободата и в миналото е привличал такива фигури като Марин льо Пен.

Балът се е е превърнал в традиционно място на сблъсъци с негови леви противници, някои от които снощи носеха плакати "Вън нацистите!". Полицията не допусна 6 ог планираните 20 шествия поради опасения от насилие от страна на радикалната левица, което събуди споровете може ли в демократична държава да се забраняват шествия в името на някаква кауза.

При сблъсъците с полицията са били арестувани 38 души и е ранен един униформен служител.

За поддържане на обществения ред във Виена и в района на двореца "Хофбург" бяха разположени 2500 полицаи.

През 2012г. Хайнц-Кристиян Щрахе, лидерът на Партията на свободата, предизвика обществото като сравни себе си и участници в Akademikerball с "новите евреи", защото били освирквани от тълпата. Критиките тогава бяха особено силни и защото балът бе проведен в Международни яден в памет на жертвите на Холокоста. След анексирането на страната от нацистите през 1938г. почти цялото й еврейско население от около 200 000 души е избито.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини