Хиляди мюсюлмани се събират в Грозни в защита на пророка

Хиляди вярващи мюсюлмани от Северен Кавказ пристигат в чеченската столица Грозни, за да се включат в шествие „Любов към пророка Мохамед”.
Акцията е организирана по инициатива на местните духовници, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Това ще е мирна демонстрация срещу публикуването на карикатури на пророка Мохамед", заяви пред ТАСС говорител на чеченското мюфтийство.

Протестното шествие се очаква да приключи с молитва в централната джамия на Грозни "Сърцето на Чечения".
В акцията ще участва и делегация на Съвета на мюфтиите от Русия начело с председателя му Равил Гайнутдин, добавя ТАСС.

Първоначално се очакваше в нея да се включат над 500 000 души.
Вчера обаче главата на република Чечения Рамзан Кадиров съобщи чрез социалните мрежи, че по последни данни броят на участниците може да надхвърли един милион.

"Призовавам всички, милеещи за мира, стабилността, съгласието, духовността и религиозните чувства, да пристигнат в Грозни и да се влеят в редиците на онези, които ще дадат достоен отпор на опитите да се насъскат едни срещу други религиите и народите по света. С уважение се отнасяме към всички религии. Но на никого няма да позволим да оскърбява нашия Пророк!", написа Кадиров.

По-рано той заяви, че смята за свои лични врагове всички, подкрепящи "правото" на френския седмичник "Шарли ебдо" и други издания да оскърбяват религиозните чувства на 1,5 милиарда мюсюлмани по света.

"Не бива да се поддаваме на провокации! Насилието не е изход, не е наш метод за борба с покварените хора. Трябва да покажем своето единство и обичта си към пророка. Това е най-добрият отговор. Дойде време публично да изразим отношението си към безнравствените постъпки на авторите на френското списание и на онези сили, които ги тласкат към това", изтъкна Кадиров.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини