11 °C

Накратко за 2014 година – наводнения, избори и телевизия


1. Наводненията
Едва ли някой ще оспори, че 2014 година ще бъде запомнена като една от най – мокрите години – меката зима и отсъствието на сняг съвсем не оставиха речните корита сухи. Наводнени дворове, пътища, удавени оранжерии... Залети бяха имоти в селата Добри дол, Крушево, Караджалово, Виница. Преливането на язовир „Брягово“ предизвика всеобща паника, макар да не застраши никого. Пътят в Бяла река остана за известно време под вода, което създаде напрежение за пътуващите на 25 октомври. В резултат на наводненията бяха предприети редица мерки и одобрени укрепващи действия в засегнатите населени места.
2. 2014 – редовни и предсрочни избори
Заедно с кампанията по евровота и в Първомай се появи феноменът ББЦ. Партията на Николай Бареков успя да стане трета политическа сила на редовния вот за Европарламент и да се изгуби постепенно няколко месеца по – късно на предсрочните избори за Народно събрание. Отчетлива плесница удари преференциалният вот на кмета на общината. Гласоподавателите му така омешаха кръгчето с квадратчето, че се получи купчина недействителни бюлетини за „АБВ“ - партията, която трябваше да се представлява от него. Далеч по – добре се развиха нещата за д-р Катя Попова, която към съзнателния вот на първомайци прибави още около 2000 гласа на принципа 9/9 в областта и сега е единственият ни представител в 43 -то Народно събрание.
3. Улиците
По отношение на улиците има две новини – една добра и една много лоша. След като бяха преасфалтирани няколко улици в центъра на града, падна дъжд. Той показа колко лошо са направени новите настилки, насъбрали дъждовна вода. И на ремотниращите фирми се наложи да си поправят грешката. По съвсем друг начин стоят нещата в Дебър и Любеново. След голямото копане за канализация, улиците са в ужасно състояние, а на влизане от Дълбок извор, пътуващите сигурно остават с впечатление, че са напуснали земната повърхност и се намират някъде между лунните кратери. Сега в Първомай има нови улици в централна градска част и разбити сокаци в кварталите.
4. Съобщение за бомба в СОУ
Бомбата в СОУ беше събитие за града, което първомайци посрещнаха със смесени чувства. За много от гимназистите случката беше забавна, но по – малките ученици видимо бяха уплашени. Спазени бяха всички изисквания за действия в такава ситуация, а полицията доста бързо залови „телефонистите“. Случката е от средата на февруари, но до сега следствието не е приключили, виновните не са наказани, а те междувременно навършиха и пълнолетие. Към смеха и притеснението се прибави и чувството за безнаказаност на виновните. Докога – знаят само институциите, от които зависи всеки да получи заслуженото.
5. Референдум в Бодрово
Годината мина и под знака на желаещите от село Бодрово да се присъединят към община Първомай. Инициираната от Паско Запрнов подписка е заради липсата на вода в селото, но  както казва самият той: „Не вярвам правителството да го направи само заради едно село (да промени границите на две области). Но пък един референдум би показал настроенията на хората и може би дори ще повлияе на кабинета”.
Събитието не влияе по никакъв начин на процесите в Първомай, но няма как да не ни ласкае, че градът ни е привлекателно място за живот, работа и отдих – каквито цели си постави Стратегията за развитие на общината в новия програмен период.
6. 120 години читалище
От май до октомври Образцово народно читалище „Св.св. Кирил и Методий“ чества 120 -та си годишнина от създаването, от поставянето на сцена на първата театрална постановка и от откриването на библиотеката. Председателят Иван Караславов издаде книгата „Поклон на тебе, дом „Будилник“ - събрала историята на читалището, на творческите колективи и най – ярките личности в тях.
7. Телевизионни предавания
През 2014-та първомайци участваха в телевизионни предавания. Още преди 1 май БТВ засне за  „Преди обед“ час истории за Първомай. Като акцентът беше върху 55-годишнината на Професионалната гимназия. Дебърските фолклорни състави направиха записи за телевизия „СКАТ“. А две сладкогласни момичета се представиха достойно в тв формати. Николета Ганчева, като част от  квартет „Тракийска младост“ намери място във финалите на „България търси талант“, а Соня Иванова ни радваше в отбора на Миро в „Гласът на България“
8. Спорт
 За втора поредна година Емил Сталев ни зарадва с вицешампионска титла  в каратето. Хората казват „трети път за щастие“ - надяваме се и при него да е така. Мъжете на „Борислав“ са на първо място в групата си – там където не са били отдавна. Бадминтонът бавно се възражда, а със своите 169 члена най – масовата спортна организация е новосъздаденият туристически клуб „Траки – Първомай“.
9. Общински съвет
През последната година 90% от решенията, взети от ОбС са с пълно мнозинство, но едно от тях е в противоречие с общественото мнение – увеличаването на възнаграждението на съветниците. Определено дискусия предизвикаха и твърдите им позиции по два проблема. Единият - камбаната на църквата, която въпреки категоричната им позиция все пак спря да бие на всеки кръгъл час. Втория- да се даде статут "високо обществено значение" на автомобилния подлез, за който обещават да бъде изграден през следващата година.
10. Снимки в гробищата
Публикувани във фейсбук снимки предизвикаха бурна реакция – няколко малолетни бяха снимани качени на надгробни плочи. Полицията се самосезира, момчетата бяха предупредени, а в последствие се извиниха. Това не попречи няколко месеца по – късно да се появят нови снимки – този път на пасящи сред паметниците коне.
През 2014 година войната на лютениците продължи с пълна сила. Пенсионираха се директорите на три училища. Гората около парка става все по – рядка, а следващата година може да бъде запоменена и с променен ландшафт. Без да бъде известен никой в общината МОСВ взе решение да предотврати промените в гората до село Градина, което също може да се окаже тема на 2015 – та. Всички животновъди се надяват с 2014 година да си отиде и синият език – болестта, която умори много от овцете им. Жертвите по пътищата в общината са 5. Разделихме се с емблематични личности – Ташо Ташев, Атанас Пашев, Стойко Стойков, Костадин Ангелов.

Но тук беше и чуждестранният завод получил награда за инвестиции – Хроновски.  Занемарената сграда на автогарата се превърна в спортна зала. Расте броят на клубовете за народни танци, а някои от тях се превръщат в посланици на града и страната ни в чужбина.   Децата продължват да жънат успехи в научни надпревари. Художници редят изложби.

Да си пожелаем да намираме смелост,сили и енергия, за да отстояваме нашите позиции и достойнство пред всички и пред всичко, защото само тогава човек се чувства пълноценен! Да си пожелаем много късмет и благополучие, но да не забравяме, че колкото повече работим, толкова късметът ни е по-голям!Нека изпратим тази година и посрещнем с много настроение, радост и веселие една по-благополучна, по-оптимистична и по-успешна 2015 година, както за общината ни, така и за всеки един от нас!
Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  На
  Найдьо
  6 0
  20:34, 29 дек 2014
  Според мене, най-знъчимуто за 2014 е това, че у пъромай.нет съ събрахме се умници на различно мнение - граждънску общество. За разлика от Убщинския съвет, където, въпреки многуту партии и членуве (дърти и не толкоз, едни с нъчално, други с изнъчално, трети с квото доде училище), решенията съ приемъха единудушно, то въф форумъ на сайта спорихме, шибвахме си по некой бъзък, праехме си сеир, гласувахме и съ пращахме на майната си. Истинътъ обаче винъги е биле само една - кривъ ръкета в Космуса не мое да лети, което шъ рече, че се некой бърка. Рану или късно, кривъта ръкета гърми и дори за закопаване нищо не остава. Винаги е тъка! Да си пожелаем през иднъта гудина да не ни мирише (на пудпалени сметищъ), да ни е чист гръда (секи гуведар да си чисти гомната), да ни е тиху (маанетата мое да съ цигънска рабута, ама кат почнат да ми ги въртят под нуса стават Найдьова рабута), дупките да ги гледъме там, дето им е мястуту - на гробето, а не на пътя. Да имъме два пъти повеке рабута, хеле я. Дяцъта да ръстат умни, свободни и щасливи. Да сме здрави. И с тоя текстув редактур не моа да опрая и тва е. Послеслов: я предлагъм сички другаре от форума да удустоим един от нас с почетен приз - златен хамелеон. Я съм Найдьо, ам вия кои сте!......шегичка...
 • 2
  90
  90
  2 0
  08:19, 30 дек 2014
  и собствениците на домашни любимци да си ги водят винаги на верижка и с торбичка в ръчичка да вървят след **** им...ако е възможно техните животни да не си вършат работата на детските площадки
 • 3
  19
  1999
  0 0
  10:45, 30 дек 2014
  Найдене,ако се изразяваш на недиалектен език,може и аз да чета това което пишеш!
 • 4
  Ko
  komynist
  0 0
  15:37, 3 яну 2015
  vsichko e ala bala. xorata v parvomaiskata obshtina sa bezrabotni i masovo imigrirat v chojbina. i v calata darjava e taka glad,mizeria,otchaianie samoybiistva, tova dovede 25.godishnoto ypravlenie na fashistite.

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
24 яну 2021
Последни новини