12 °C

Накратко за 2014 година – наводнения, избори и телевизия


1. Наводненията
Едва ли някой ще оспори, че 2014 година ще бъде запомнена като една от най – мокрите години – меката зима и отсъствието на сняг съвсем не оставиха речните корита сухи. Наводнени дворове, пътища, удавени оранжерии... Залети бяха имоти в селата Добри дол, Крушево, Караджалово, Виница. Преливането на язовир „Брягово“ предизвика всеобща паника, макар да не застраши никого. Пътят в Бяла река остана за известно време под вода, което създаде напрежение за пътуващите на 25 октомври. В резултат на наводненията бяха предприети редица мерки и одобрени укрепващи действия в засегнатите населени места.
2. 2014 – редовни и предсрочни избори
Заедно с кампанията по евровота и в Първомай се появи феноменът ББЦ. Партията на Николай Бареков успя да стане трета политическа сила на редовния вот за Европарламент и да се изгуби постепенно няколко месеца по – късно на предсрочните избори за Народно събрание. Отчетлива плесница удари преференциалният вот на кмета на общината. Гласоподавателите му така омешаха кръгчето с квадратчето, че се получи купчина недействителни бюлетини за „АБВ“ - партията, която трябваше да се представлява от него. Далеч по – добре се развиха нещата за д-р Катя Попова, която към съзнателния вот на първомайци прибави още около 2000 гласа на принципа 9/9 в областта и сега е единственият ни представител в 43 -то Народно събрание.
3. Улиците
По отношение на улиците има две новини – една добра и една много лоша. След като бяха преасфалтирани няколко улици в центъра на града, падна дъжд. Той показа колко лошо са направени новите настилки, насъбрали дъждовна вода. И на ремотниращите фирми се наложи да си поправят грешката. По съвсем друг начин стоят нещата в Дебър и Любеново. След голямото копане за канализация, улиците са в ужасно състояние, а на влизане от Дълбок извор, пътуващите сигурно остават с впечатление, че са напуснали земната повърхност и се намират някъде между лунните кратери. Сега в Първомай има нови улици в централна градска част и разбити сокаци в кварталите.
4. Съобщение за бомба в СОУ
Бомбата в СОУ беше събитие за града, което първомайци посрещнаха със смесени чувства. За много от гимназистите случката беше забавна, но по – малките ученици видимо бяха уплашени. Спазени бяха всички изисквания за действия в такава ситуация, а полицията доста бързо залови „телефонистите“. Случката е от средата на февруари, но до сега следствието не е приключили, виновните не са наказани, а те междувременно навършиха и пълнолетие. Към смеха и притеснението се прибави и чувството за безнаказаност на виновните. Докога – знаят само институциите, от които зависи всеки да получи заслуженото.
5. Референдум в Бодрово
Годината мина и под знака на желаещите от село Бодрово да се присъединят към община Първомай. Инициираната от Паско Запрнов подписка е заради липсата на вода в селото, но  както казва самият той: „Не вярвам правителството да го направи само заради едно село (да промени границите на две области). Но пък един референдум би показал настроенията на хората и може би дори ще повлияе на кабинета”.
Събитието не влияе по никакъв начин на процесите в Първомай, но няма как да не ни ласкае, че градът ни е привлекателно място за живот, работа и отдих – каквито цели си постави Стратегията за развитие на общината в новия програмен период.
6. 120 години читалище
От май до октомври Образцово народно читалище „Св.св. Кирил и Методий“ чества 120 -та си годишнина от създаването, от поставянето на сцена на първата театрална постановка и от откриването на библиотеката. Председателят Иван Караславов издаде книгата „Поклон на тебе, дом „Будилник“ - събрала историята на читалището, на творческите колективи и най – ярките личности в тях.
7. Телевизионни предавания
През 2014-та първомайци участваха в телевизионни предавания. Още преди 1 май БТВ засне за  „Преди обед“ час истории за Първомай. Като акцентът беше върху 55-годишнината на Професионалната гимназия. Дебърските фолклорни състави направиха записи за телевизия „СКАТ“. А две сладкогласни момичета се представиха достойно в тв формати. Николета Ганчева, като част от  квартет „Тракийска младост“ намери място във финалите на „България търси талант“, а Соня Иванова ни радваше в отбора на Миро в „Гласът на България“
8. Спорт
 За втора поредна година Емил Сталев ни зарадва с вицешампионска титла  в каратето. Хората казват „трети път за щастие“ - надяваме се и при него да е така. Мъжете на „Борислав“ са на първо място в групата си – там където не са били отдавна. Бадминтонът бавно се възражда, а със своите 169 члена най – масовата спортна организация е новосъздаденият туристически клуб „Траки – Първомай“.
9. Общински съвет
През последната година 90% от решенията, взети от ОбС са с пълно мнозинство, но едно от тях е в противоречие с общественото мнение – увеличаването на възнаграждението на съветниците. Определено дискусия предизвикаха и твърдите им позиции по два проблема. Единият - камбаната на църквата, която въпреки категоричната им позиция все пак спря да бие на всеки кръгъл час. Втория- да се даде статут "високо обществено значение" на автомобилния подлез, за който обещават да бъде изграден през следващата година.
10. Снимки в гробищата
Публикувани във фейсбук снимки предизвикаха бурна реакция – няколко малолетни бяха снимани качени на надгробни плочи. Полицията се самосезира, момчетата бяха предупредени, а в последствие се извиниха. Това не попречи няколко месеца по – късно да се появят нови снимки – този път на пасящи сред паметниците коне.
През 2014 година войната на лютениците продължи с пълна сила. Пенсионираха се директорите на три училища. Гората около парка става все по – рядка, а следващата година може да бъде запоменена и с променен ландшафт. Без да бъде известен никой в общината МОСВ взе решение да предотврати промените в гората до село Градина, което също може да се окаже тема на 2015 – та. Всички животновъди се надяват с 2014 година да си отиде и синият език – болестта, която умори много от овцете им. Жертвите по пътищата в общината са 5. Разделихме се с емблематични личности – Ташо Ташев, Атанас Пашев, Стойко Стойков, Костадин Ангелов.

Но тук беше и чуждестранният завод получил награда за инвестиции – Хроновски.  Занемарената сграда на автогарата се превърна в спортна зала. Расте броят на клубовете за народни танци, а някои от тях се превръщат в посланици на града и страната ни в чужбина.   Децата продължват да жънат успехи в научни надпревари. Художници редят изложби.

Да си пожелаем да намираме смелост,сили и енергия, за да отстояваме нашите позиции и достойнство пред всички и пред всичко, защото само тогава човек се чувства пълноценен! Да си пожелаем много късмет и благополучие, но да не забравяме, че колкото повече работим, толкова късметът ни е по-голям!Нека изпратим тази година и посрещнем с много настроение, радост и веселие една по-благополучна, по-оптимистична и по-успешна 2015 година, както за общината ни, така и за всеки един от нас!
Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  На
  Найдьо
  6 0
  20:34, 29 дек 2014
  Според мене, най-знъчимуто за 2014 е това, че у пъромай.нет съ събрахме се умници на различно мнение - граждънску общество. За разлика от Убщинския съвет, където, въпреки многуту партии и членуве (дърти и не толкоз, едни с нъчално, други с изнъчално, трети с квото доде училище), решенията съ приемъха единудушно, то въф форумъ на сайта спорихме, шибвахме си по некой бъзък, праехме си сеир, гласувахме и съ пращахме на майната си. Истинътъ обаче винъги е биле само една - кривъ ръкета в Космуса не мое да лети, което шъ рече, че се некой бърка. Рану или късно, кривъта ръкета гърми и дори за закопаване нищо не остава. Винаги е тъка! Да си пожелаем през иднъта гудина да не ни мирише (на пудпалени сметищъ), да ни е чист гръда (секи гуведар да си чисти гомната), да ни е тиху (маанетата мое да съ цигънска рабута, ама кат почнат да ми ги въртят под нуса стават Найдьова рабута), дупките да ги гледъме там, дето им е мястуту - на гробето, а не на пътя. Да имъме два пъти повеке рабута, хеле я. Дяцъта да ръстат умни, свободни и щасливи. Да сме здрави. И с тоя текстув редактур не моа да опрая и тва е. Послеслов: я предлагъм сички другаре от форума да удустоим един от нас с почетен приз - златен хамелеон. Я съм Найдьо, ам вия кои сте!......шегичка...
 • 2
  90
  90
  2 0
  08:19, 30 дек 2014
  и собствениците на домашни любимци да си ги водят винаги на верижка и с торбичка в ръчичка да вървят след **** им...ако е възможно техните животни да не си вършат работата на детските площадки
 • 3
  19
  1999
  0 0
  10:45, 30 дек 2014
  Найдене,ако се изразяваш на недиалектен език,може и аз да чета това което пишеш!
 • 4
  Ko
  komynist
  0 0
  15:37, 3 яну 2015
  vsichko e ala bala. xorata v parvomaiskata obshtina sa bezrabotni i masovo imigrirat v chojbina. i v calata darjava e taka glad,mizeria,otchaianie samoybiistva, tova dovede 25.godishnoto ypravlenie na fashistite.

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини